Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi a Uniswap? A vezető decentralizált (DeFi) kriptotőzsde

Mi a Uniswap? A vezető decentralizált (DeFi) kriptotőzsde

A Uniswap a mindenki számára elérhető és cenzúramentes decentralizált tőzsde. Milyen előnyöket kínál a központosított alternatívákhoz képest?

Mi a Uniswap (UNI): A Uniswap egy decentralizált kriptovaluta tőzsde (DEX), amely lehetővé teszi, hogy a kriptovaluta tulajdonosok közvetlenül egymással kereskedjenek, központi közvetítők nélkül. A platform a likviditását a felhasználók biztosítják, és a tranzakciókat és árakat automatizált okosszerződések és algoritmusok irányítják. A UNI token a Uniswap hálózat irányítására szolgál, ezzel a tulajdonosok szavazati jogot kapnak a platform fejlesztésének vezérlésében. A platform irányítása a UNI token segítségével a közösség kezébe kerül, és önfenntartóvá válik, miközben megőrzi autonóm jellegét. A Uniswap a decentralizált pénzügyi rendszerek (DeFi) talán legnagyobb úttörője, és új utakat nyit meg a kriptovaluta kereskedésben.  

A Uniswap V1 és a decentralizált tőzsde létrejötte

Hayden Adams 2018 novemberében publikálta a Uniswap V1-et (1-es verzió). A liquidity pool-ok és automated market maker-ök működtette tőzsde más koncepcióval közelítette meg a decentralizált tőzsde fogalmát, mint az EtherDelta. Az EtherDelta szintén egy decentralizált tőzsde, ahol ERC-20-as tokenekkel kereskedhetünk a hagyományos tőzsdén megszokott módon. Általában a centralizált tőzsdéken ajánlati könyv (order book) szerint mennek végbe a cserék. A UNI megoldása jobban beleillet az Ethereum hálózatába, valamint egyszerűbb volt használni is.

Bármilyen ERC-20-as token bekerülhetett a tőzsdére a V1-nek köszönhetően. A felhasználók csatlakozhattak ETH-ERC20 liquidity pool-okba, ami után jutalékot kaptak a más felhasználók által fizetett kereskedési díjból (trading fee). Az 1-es verzió ugyan elérhető lesz mindörökre (ameddig az Ethereum hálózata létezik), azonban a nagy érdeklődés, illetve a Uniswap csapatának bővülése miatt megszületett a 2-es és 3-as verzió is.

total-value-locked-uniswap Forrás: defipulse.com

A Uniswap decentralizált platformján jelenleg több, mint 3 milliárd dollár tőke van lekötve. A platform napi tranzakciós forgalma pedig 500 millió dollár körül mozog. De volatilisebb piaci időszakokban simán meghaladja a napi 1 milliárd dollárt a 24 órás forgalom.  

A Uniswap (DeFi) működésének alapjai

A Uniswap egy automatizált rendszer, "liquidity pool"-okkal, ami a likviditást biztosítja a rendszernek, illetve egy "automated market maker" nevezetű koncepcióval, ami meghatározza a tokenek árát. Liquidity provider-nek nevezzük azokat, akik a pool-okba pénzt küldenek, a pool valójában nem más, mint egy okosszerződés (egy olyan tárca az Ethereum hálózaton, ami programozható). Likviditás nyújtásért cserébe a felhasználók jutalomban részesülnek, amit a rendszer a kereskedési díjakból (trading fee) oszt ki.

A rendszer a "constant product formula" koncepción alapszik, ami annyit jelent, hogy a két token készletének szorzata állandó egy adott liquidity pool-ban. Ez egy fajta rendszer az "automated market maker" (AMM) csoporton belül, ami lehetővé teszi, hogy a kereskedők a liquidity pool ellenében kereskedjenek és ne más felhasználók ajánlatait böngésszék (ajánlati könyv), ahogyan az normálisan megszokott. Erre a korábban már említett probléma miatt van szükség, tehát a decentralizált modell gyors és egyszerű használatához. Az AMM részletes leírását a cikk végén találjátok!

A Uniswap kezdetben csak az Ethereum ERC20-as hálózatán volt elérhető, de ma már cross-chain platformként működik. Így Binance Smart Chain, Base, Arbitrum, Optimism vagy akár Polygon hálózatokkal is használhatjuk.  

Előnyök és hátrányok az AMM rendszerben

A hagyományos tőzsdéken ajánlatokat kell kiírni az ajánlati könyvbe, ezzel szemben a Uniswap-on egyetlen ár van, a jelenlegi árfolyam. Ez egyben előnye és hátránya is az AMM-nek, ugyanis így gyorsabb a kereskedés, azonban, ha más áron szeretnénk cserélni, akkor nem tudunk ajánlatot berakni az ajánlati könyvbe.

A modell, ami meghatározza a Uniswap-on egy token árát az teljesen automatikus. Egyre több az igény olyan oracle protokollokra, amik információt biztosítanak különböző kriptovaluták árairól. Erre tökéletes a Uniswap, hiszen bármikor megnézhetjük, milyen arányban vannak a tokenek a pool-okban, nehezen befolyásolható, így biztonságos és decentralizált.

eth-dai-liquidity-pool Forrás: AlfaBlok

A csúszásnak (slippage) nevezett kifejezés azt jelenti, hogy más áron cserélünk végeredményben, mint azt eredetileg elvártuk volna. Ennek oka, hogy megváltoznak a likviditási arányok egy adott pool-ban. Minél nagyobb értékű cserét hajtunk végre a különbség annál nagyobb. Akkor is probléma lehet a slippage-ből, ha nem elég nagy a pool likviditása.

Egy kissé bonyolult probléma a látens veszteség (impermanent loss), ami a liquidity provider-eket érinti. Ez a jelenség akkor következik be, ha egy adott pool-ban erősen megváltozik a két token relatív értéke. Ekkor rosszabbul járhatunk, mintha az egyszerű HODL taktikát követnénk, a veszteség viszont csak átmeneti, hiszen, ha visszaáll a korábbi ár, akkor mi is a pénzünknél maradhatunk. Szerencsére a Uniswap modellje kis veszteséget okoz, ha nincs nagy ármozgás. Az alábbi ábra egy ETH/DAI pool-t hasonlít össze, azzal az esettel, ha szimplán ethert tartanánk a walletünkban. E szerint mindaddig jobban járunk a liquidity pool-lal, ameddig nem duplázódik vagy negyedelődik az ether árfolyama.

A Uniswap tokene a UNI

2020 szeptember 16-án a Uniswap bejelentette, hogy kibocsátja saját tokenjét a UNI-t. Ahelyett, hogy a hagyományos módon, ICO  (Initial Coin Offering) segítségével juttatta volna a piacra, a Uniswap csapata máshogy döntött. Minden felhasználó, aki szeptember 1 előtt használta már a Uniswap-ot, 400 UNI tokenben részesült. A kibocsátást követő napokban a token ára 3 dollár körül mozgott, aki ekkor eladta a tokeneket, megközelítőleg 360.000 Ft-ot kapott.

A UNI token szétosztása még több hírnevet hozott a Uniswap-nak, az új token gyorsan listázásra került több tőzsdén is, az ára 2021-re elérte az 5, februárra pedig a 20 dollárt is. Az óriási airdrop széles körben osztotta szét a tokeneket, több mint 50.000 ethereum címre küldtek a UNI készletből. A tokent birtoklók feladata, hogy részt vegyenek a Uniswap irányításában azzal, hogy javaslatokról döntenek. Ezzel a Uniswap csapata a decentralizáltságot kívánta növelni, valamint fenntartani és védeni a jelenlegi infrastruktúrát, amíg előkészítik és fejlesztik a V3-at.

uni-token-szetosztas Forrás: finematics.com  

A Uniswap V2 születése és funkciói

A V2 (2-es verzió) fő újdonsága, hogy közvetlenül cserélhetünk ERC-20-as tokeneket. Míg a V1-ben csak ETH-ERC20 liquidity pool-ok voltak, addig a V2-ben már ERC20-ERC20 pool-ok is vannak. Korábban, ha két ERC-20-as token piacán akartunk kereskedni, tegyük fel USDC-ből DAI-t szerettünk volna venni, akkor először ethert kellett vennünk USDC-ből, majd DAI-t ether-ből. Ezt megcsinálta nekünk automatikusan a Uniswap, a probléma ezzel annyi volt, hogy kétszer kellett kereskedési díjat fizetni, mivel kettő váltás volt.

További újdonságok a flash swap és az oracle szolgáltatások. Flash swap-ok segítségével arbitrázs lehetőségeket lehet kihasználni, hasonlóan a flash loan-okhoz. Ezek előnye, hogy nem kell nagy mennyiségű tőkével rendelkezni, sem fedezetet biztosítani, a kölcsönvett tőkét abban a blokkban visszafizetjük, amelyikben kölcsönkaptuk. A Uniswap oracle szolgáltatásának segítségével meghatározhatjuk a tokenek árát, decentralizált és manipuláció mentes módon.

A Uniswap V3 születése és funkciói

A Uniswap V3 egy fontos frissítés mely, 2021-ben került bevezetésre. Az új változat számos innovatív funkciót kínál, amelyek tovább növelik a platform hatékonyságát és rugalmasságát.
Koncentrált Likviditás: A V3 legfontosabb újítása a koncentrált likviditás bevezetése. A likviditást biztosítók megválaszthatják, hogy mely ártartományokban kívánnak likviditást adni. Ez lehetővé teszi számukra, hogy csak azokra az ársávokra összpontosítsanak, ahol kereskedelmi tevékenység várható, ezáltal növelve a tőkehatékonyságukat.
Fokozott Rugalmasság: A likviditást szolgáltatók számára lehetővé teszik a pozícióik személyre szabását, hogy jobban kezelhessék a kockázatokat.
Dinamikus Díjak: A díjak a keresleti és kínálati viszonyoktól függően változnak, így a likviditást szolgáltatók magasabb díjakat kapnak volatilisebb időszakokban.
NFT Pozíciók: A V3-ban minden likviditási pozíció  NFT-ként van reprezentálva. Ez lehetővé teszi a likviditási pozíciók egyszerűbb kezelését és cseréjét is. A liquidity pool-ok tetszőleges számú, különböző koncentrált pozíciót egyesíthetnek egy készletben. Például, az ETH / DAI poolban lévő LP választhat, hogy 100 dollárt rendel az 1000 és 2000 dollár közötti ártartományokhoz, és további 50 dollárt az 1500 és 1750 dollár közötti tartományokhoz. A fejlesztés segítségével jóval hatékonyabban tud majd a közösség likviditást biztosítani, illetve lehetőségünk lesz töredék portfóliókkal hasonlóan magas kamatokat farmolni ha jól spekulálunk az árfolyam mozgására.  

Automated Market Maker részletek

Az AMM-eknek általában három résztvevője van:

  • kereskedők: Egy tokent cserélnek a másikra.
  • liquidity provider (LP): Hajlandóak likviditást biztosítani kereskedési díj fejében.
  • arbitrázs kereskedők: Egyensúlyban tartják az adott tőzsdén az árakat, hogy azok megfeleljenek a nagy világban fellelhető árakkal.

A Uniswap által használt AMM a következő egyenlőséget használja:

(Rαα) X (Rβ+(1+γ)Δβ)=k

Ahol Rα és Rβ a két token készlete, γ (gamma) a tranzakciós költség, Δα tokent kapott a kereskedő a Δβ befizetése ellenében. Amennyiben a γ nulla, azaz nincs tranzakciós költség, az Rα*Rβ szorzatnak állandónak kell lennie. Ezt sokszor egyszerűsítik úgy, hogy "x*y=k formula". Mivel azonban a γ nem nulla, hanem a Uniswap esetében 0,3%, k valójában minden tranzakció után növekszik.

Legyen α valamilyen token, β pedig tokenizált dollár, Rα = 100, Rβ = 200, ez meghatározza α-t (később még rátérünk), ami 2$. Tegyük fel 1$ értékben szeretnénk α tokent venni. A modellünk alapján, ha nincs tranzakciós költség, akkor:

100 X 200 = (100 - Δα) X (200 + 1)

Eszerint Δα = 0,49. A tranzakció után a liquidity pool-ban lévő tokenek értéke ugyanannyi. Azonban az α token ára emelkedik, mivel csökkent a pool-ban lévő készlete, így 2,02$-t ér. A liquidity pool-ban lévő tokenek értékét a készletük hányadosa határozza meg. Mivel az egyik tokenünk értéke mindig 1$ volt, a másik token értékét meghatározhatjuk a Rβ/Rα képlettel. Amennyiben az egyik token ára nem fix, úgy csak az egymáshoz viszonyított árát tudjuk meghatározni.uniswap-amm

Forrás: uniswap.org

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.01% $61,952.89
Ethereum ETH 0.67% $3,436
BNB BNB 0.59% $412.53
Solana SOL 1.08% $129.98
XRP XRP 2.12% $0.6358
Cardano ADA -1.91% $0.735
Dogecoin DOGE 1.29% $0.1415
Litecoin LTC 2.72% $92.8
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!