Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi a hozamgazdálkodás (Yield Farming) a DeFi világában?

Mi a hozamgazdálkodás (Yield Farming) a DeFi világában?

A hozamgazdálkodás a DeFi világában egy olyan módszer, amellyel a kriptobefektetők jutalom fejében leköthetik kriptoeszközeiket.

Mi a hozamgazdálkodás (yield farming)?

A hozamgazdálkodás lehetővé teszi a kriptobefektetők számára, hogy további hasznot érjenek el a befektetéseikből. A hozamgazdálkodás a kereskedési díjakból származó kamatszerzés módszere, a kriptovaluták a hitelezési mechanizmusba történő letétbe helyezésével. 

DeFi | Cryptofalka

Egyes protokollok saját tokenjeik kifizetésével is ösztönözhetik a felhasználókat. A hozamgazdálkodás likviditást biztosít a decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollokban, mint például az Uniswap vagy a PancakeSwap.

Melyek a DeFi hozamgazdálkodás kulcselemei?

A likviditásszolgáltatók, a likviditási poolok és az automatizált piacjegyzők (AMM, Automated Market Maker) a hozamgazdálkodás kulcsfontosságú elemei.

A hozamgazdálkodást a DeFi piac működtetésére használják egy likviditásszolgáltató (LP) és egy likviditási pool segítségével. Az a befektető, aki pénzeszközöket helyez el egy intelligens szerződésbe, likviditásszolgáltatónak nevezik. A likviditási pool egy készpénzzel töltött intelligens szerződés. Az AMM modellt a hozamgazdálkodás végrehajtására használják.

Liquidity Pool I CRYPTOFALKA.jpg

A decentralizált tőzsdéken (DEX) az AMM modell az elterjedt, amely likviditási poolokat generál intelligens szerződések segítségével. Ezek a poolok előre programozott algoritmusok segítségével bonyolítják le a kereskedéseket.

Az AMM-ek működéséhez kielégítő likviditás szükséges. A nem megfelelően támogatott poolokban árkilengések fordulhatnak elő. Az AMM-ek arra ösztönzik a felhasználókat, hogy minél több digitális eszközt helyezzenek el a likviditási poolokban, hogy más felhasználók kereskedhessenek ezekkel, ami csökkenti ezeket a kilengéseket.

A protokoll ösztönzésként kifizeti a likviditást szolgáltatóknak a poolban végrehajtott tranzakciókra fordított díjak egy részét. Más szóval, ha a betéted a poolban zárolt likviditás 1%-a, akkor a pool beszedett tranzakciós díjainak 1%-ának megfelelő LP tokent kapsz.

Mi az a teljes zárolt érték (TVL), és miért számít ez a Farming-nál?

A teljes zárolt érték (TVL) elengedhetetlen mérőszáma a decentralizált pénzügyi rendszer (DeFi) likviditásának, elfogadásának és felhasználásának értékelésében. A TVL egy DeFi protokoll képességét és megbízhatóságát is mutatja és kulcsfontosságú a DeFi közösség számára, mivel tájékoztatja a kereskedőket és a befektetőket arról, hogy a tőke hogyan befolyásolja a protokoll nyereségét és veszteségét. 

Total-Value-Locked I CRYPTOFALKA.jpg

Ezen túlmenően a TVL a DeFi protokollok és hálózatok állapotát is ábrázolja.

Hozamgazdálkodás vs Staking: Főbb különbségek

Az elsődleges különbség a hozamgazdálkodás és a staking között az, hogy az előbbi megkívánja, hogy a felhasználók kriptovalutát helyezzenek el a DeFi platformokon, míg az utóbbihoz szükséges, hogy a befektetők pénzüket a blokkláncba helyezzék a tranzakciók és blokkok érvényesítésének elősegítése érdekében.

Yield-Farming-vs.-Staking.jpg

A hozamgazdálkodás átgondolt befektetési stratégiát tesz szükségessé. Ez nem olyan egyszerű, mint a Staking, de lényegesen magasabb, akár 100%-os kifizetéseket is eredményezhet. A Stakingnek előre meghatározott hozama van, amely éves százalékos hozamként van megadva.

A hozamgazdálkodás során a felhasználóknak nem kell meghatározott időre zárolniuk pénzüket. A Staking esetén azonban a felhasználóknak egy meghatározott időtartamra le kell kötniük az eszközeiket a különböző blokklánc-hálózatokon. Bizonyos esetekben minimális összegre is szükség van.

yield farming vs staking.jpg

Mennyire biztonságos a yield farming?

Minden kriptobefektetőnek tisztában kell lennie a kockázatokkal, beleértve a protokoll kockázatot, likviditás csökkenését, vagy a hozamgazdálkodással kapcsolatos árkockázatot

Mindazonáltal a hozamgazdálkodás még mindig az egyik legkockázatmentesebb módja a relatíve passzív jövedelemszerzésnek. Mindössze annyit kell tenni, hogy szem előtt tartjuk a fent említett kockázatokat, és megfelelő stratégiát kell kialakítani ezek kezelésére. 

Fontos megjegyezni, hogy a DeFi világa úgy mint a kriptopiac, dinamikus és gyorsan változó, az egyes projektek kockázatai eltérőek lehetnek. Végezzük el a megfelelő kutatásokat, és csak olyan kockázatokat vállaljunk, amelyek elfogadhatóak számunkra.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.32% $58,431.95
Ethereum ETH 2.93% $3,157.16
BNB BNB 3.20% $537.09
Solana SOL 3.17% $139.73
XRP XRP 9.46% $0.5159
Dogecoin DOGE 3.83% $0.1096
Cardano ADA 5.21% $0.4208
Litecoin LTC 1.91% $70.12
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!