Dollármilliókért kelnek el az egyedi és digitális NFT alkotások

Szerző: | márc 5, 2021 | Kriptovaluta

A kripto-közösségekben egyre népszerűbbek az NFT tokenek. Az árak rohamosan emelkednek, a legkívánatosabb digitális NFT gyűjtemények dollár-milliókért kelnek el. 

 

De mi az az NFT (non-fungible) token?

Az NFT tokenek (non-fungible token) olyan nem helyettesíthető tokenek, digitális művek, művészeti elemek, kereskedelmi kártyák, játékon belüli tárgyak, amelyek elsősorban Ethereum hálózaton léteznek, és egyedi, ellenőrizhető on-line identitásuk van. 

Ellentétben a legtöbb más digitális eszközzel -például egyéb Ethereum tokenekkel, amely funkcionálisan azonosak és szabadon felcserélhetők- az NFT-k nem másolhatók vagy oszthatók meg a különféle tulajdonosok között. Bármely egyedi műalkotáshoz hasonlóan az NFT-k kulturális jelentőséget és társadalmi értéket hordoznak. Az NFT-k azért is népszerűek, mert az eladási árat közvetlenül az alkotók kapják meg. 

NFT digitális rajz I Cryptofalka

Forrás: https://art.art/

Elon Musk felesége, a zenész Grimes, nemrégiben 6 millió dollárért adta el az NFT gyűjteményét. 3LAU zenész 33 NFT-s albumot 11 millió dollárért értékesített. Beeple digitális művész több mint 3 millió dollárt keresett egyetlen hétvégén egy NFT kollekció eladással. De akár Lindsey Lohan és Post Malone is értékesített már egy-egy NFT-t 50.000 dollár körüli értéken.

 

Az NFT tokenek népszerűsége

Az elmúlt hónapokban az öt legnagyobb NFT projekt több, mint 366 millió dolláros árbevételt produkált. A CryptoSlam elemzőplatform adatai szerint, az NBA Top Shots adja az érték oroszlánrészét. A majom elnevezésű CryptoPunk, a múlthónap legnagyobb gyűjthető NFT-je, 1,545 millió dollárért kelt el. A CryptoPunkok pixel-artok gyűjteménye. Leginkább emberi arcokból áll, de vannak köztük majmok és zombik is. 

Kereskedők 1,199 millió dollárt fizettek a CryptoPunk majom bandáért és 1,069 millió dollárt fizettek a kötött sapkát viselő apró árnyalatú majmokért. Az Ethereum alapú Hashmasks művészeti projektből több is rekordösszegért kelt el. Az elmúlt hónapokban a Hashmasks 6718-at csaknem félmilliárd dollárért adták el. Mások például a Hashmasks 16251-et 300 ezer dollárért vásárolták meg.

nba nft

Forrás: https://eu.usatoday.com/story/sports/nba/2021/02/26/what-is-nba-top-shot-stocks-lebron-james-highlight/6825173002/

Az NBA Top Shots a Flow blokkláncon alapuló NFT tokenek gyűjteménye, amelyek a kosárlabda mérkőzések különféle kiemelkedő eseményeit tartalmazzák. Kereskedelmi volumene rekordot döntött, több, mint 237 millió dollár volt az elmúlt 30 napban. Ebben az időszakban a Top Shots-ok értékesítése 434%-kal nőtt, több, mint 85.000 felhasználó 1,25 millió tranzakciót hajtott végre. 

Míg az NBA Top Shots-ok kereskedési volumene nagy, az eladások többsége sokkal alacsonyabb összegű. A kártya ritkaságától függően 15-20 dollár és több száz ezer dollár között vásárolható meg. 

Néhány Top Shots a legdrágább közül 2019-20 Lebron James a Cosmic szettből, több, mint 200 ezer dollárért kelt el. Az NBA rajongók szintén 100 és 125 ezer dollár közötti összeget kénytelenek fizetni az NFT-ért (különböző készletből), és egyenként 100 ezer dollárt 2019-20-as Zion Williamson és Ja Morant után. 

 

Miért olyan drágák az NFT-k?

Mi késztetheti a felhasználókat arra, hogy szó szerint dollár-milliókat költsenek egy-egy digitális érdekességre, ritkaságra? Kezdetben az NFT-k nem csupán művészeti alkotások voltak. Valójában érték tárolásának és továbbításnak kialakulóban lévő technológiája. 

Véleményünk szerint, az NFT-k érdekes módszerek az érték összegyűjtésére és továbbadására. Nemcsak digitális műalkotások és gyűjtemények miatt, hanem azért is, mert lényegében nem helyettesíthetőséget hozhat létre. Ösztönzést nyújthat, ahol a projektek egyedi tárgyakkal jutalmazhatják a közreműködőket. Az NFT egy csodálatos technológia, amely alkalmazva, különösen játékon belüli termékek esetében megváltoztathatják az érték felhalmozódást. – mondta Pedro Febero, kripto-szakértő

Bár eddig az NFT-k nagy népszerűségnek örvendtek, elsősorban mégis nagy a felháborodást okoz, hogy egyesek képesek kifizetni ennyi pénzt egy-két pixel majom rajzért.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Összefoglalva

Ildomos vigyázni mindenkinek, mielőtt dollár-milliókat fizet ki valaki ilyen digitális alkotásokért. Mivel teljesen új technológiáról és művészeti irányzatról van szó, ami körül most hatalmas a hype, lehet, hogy a piac másként fogja árazni ezeket az alkotásokat 1-2 év múlva. Általánosságban ez mindig így van, ha valami körül nagy érdeklődés, hype alakul ki, később konszolidálódhat és bekövetkezhet egy értékcsökkenés. 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.