Elindult az Ethereum 2.0 hálózat PoS validálással

Szerző: | dec 2, 2020 | Ethereum hír, Kriptovaluta

Több év fejlesztés után, napvilágot látott az Ethereum 2.0 hálózat Genesis blokkja. Proof of Workről áttértek Proof of Stake rendszerre.

 

Hosszú út az első Ethereum 2.0 blokkig

Az Ethereum 2.0 hálózatot több évig készítették elő. Nagyjából egy hete számoltunk be arról, hogy indítják a hálózatot, ugyanis összegyűlt az ehhez szükséges ETH mennyiség. A hét napos visszaszámlálást csak akkor lehetett megkezdeni, ha összesen 524 288 ETH helyeztek letétbe. Az utolsó 25% a végső pillanatokban gyűlt össze, ami várható is volt, mert nem volt érdeke senkinek túl korán lekötni a kriptovalutáját. 

A bevezetés egész 2020-ban tükröződött a coin árában, mert az évet 130 dollárral kezdte és most 600 dollár körül mozog.

A hálózat skálázhatóság és biztonsági aggályok miatt nem tudott hamarabb elindulni, azonban a piaci kapitalizáció szerinti második legnagyobb kriptovaluta UTC idő szerint 12 óra után, különösebb nehézségek nélkül indult útjára. Azonnal elérte a megfelelő blokk-részvételi számot a blokklánc végelegesítéséhez.

Vitalik Buterin tweetje szerint, semmi különös üzenetet nem tartalmazott az első blokk.

Ethereum 2.0 első blokk

 

Váltás Ethereum PoW-ről Ethereum 2.0 PoS-ra

Az Ethereum hálózat nagyon népszerű. Nem csak egy egyszerű kriptovaluta, hanem egy olyan platform, amelyen okosszerződéseket is lehet alkalmazni. Applikációkat lehet létrehozni rajta (dApp), vagy akár a saját kriptovalutánkat is elindíthatjuk (ERC-20 token). 2017-től azonban, amikor kezdtek megszaporodni a dApp-ok, majd 2020-ban berobbantak a DeFi platformok, akkor az Ethereum lánc kezdett akadozni, a folyamatok kezdtek torlódni. A fejlesztők ráébredtek arra, hogy hosszútávon tarthatatlan lesz a gyors kiszolgálás. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Szakértők szerint, a PoS nagyobb skálázhatóságot és stabilitást enged meg a blokkláncnak, ezért úgy gondolták, hogy érdemes lesz áttérni a másik rendszerre. Az áttérés előkészíti a jövőbeli tervezett frissítések megvalósulását is, a megfelelő skálázhatóság érdekében, ez biztosítja a későbbiekben, hogy ami kicsiben működik, az nagyban is működjön.

Az Ethereum Proof of Work hitelesítéssel működik, ami annyit tesz, hogy a bányászok gépeik által hash erőt (számítási kapacitást) adnak össze, hogy validálják a blokkokat. Minél több a hash erő, annál nagyobb jutalomban részesülnek. 

Az Ethereum 2.0 Proof of Stake validálással működik, ami azt jelenti, hogy a validátorok stakelnek, coinokat kötnek le. A lekötött tőke nagysága egyenesen arányos az bányászerővel. A validátoroknak 32 ETH-t kell lekötni egy okosszerződés segítségével. 

 

Mit várhatunk az új Ethereumtól?

Egyenlőre azt nem lehet tudni mikor oldhatók fel és milyen haszonnal járnak a befektetések, ezért még elég rizikós beszállni validátorként a hálózatba. A jelenlegi ETH lánc valószínűleg lezárul az Ethereum 2.0 bevezetésének 1.5 szakaszáig, amelyet 2021 végére vagy 2022 elejére terveznek. A jelenlegi mainnet összeolvad az új blokklánccal. 

A mai indulást követően a Coinbase elsőként jelezte, hogy támogatja az Ethereum stakelését. ETH és ETH2 tokennel is lehet majd kereskedni, akár mint pár is, várhatóan 2021 elején. 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Így gyűjts passzív jövedelemet a PancakeSwap segítségével

A PancakeSwap egy Binance Smart Chain (BSC) alapú DEX (decentralizált tőzsde), amit ismeretlen fejlesztők hoztak létre. Alapötletében az Ethereum blokkláncon működő SushiSwap-hoz hasonlít, tehát közösségi irányítással üzemel, és farmolásra nyújt lehetőséget likviditás biztosítása ellenében, valamint további funkciókat kínál jutalmak bezsebelésére.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.