Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Chainlink (LINK)? Orákulum a decentralizált világban

Mi az a Chainlink (LINK)? Orákulum a decentralizált világban

A Chainlink értékes adatokat szolgáltat a vezető blokkláncok és okosszerződések számára, ezzel boostolva a kripto ökoszisztéma működését.

Mi az a Chainlink (LINK): A Chainlink egy decentralizált orákulum, amely a blokkláncok és a külső adatforrások közötti biztonságos és megbízható kommunikációt teszi lehetővé. Kulcsszerepet játszik a kripto ökoszisztémában, mivel az egyes hálózatok és okosszerződések számára szolgáltat fontos adatokat, például árfolyamokat. A Chainlink abban különbözik más hasonló megoldásoktól, hogy teljesen decentralizált módon működik. Ezzel növeli az adatok hitelességét és csökkenti az centralizált adatforrásból származó hibák kockázatát. A Chainlink az egyik legnépszerűbb és legmegbízhatóbb orákulum szolgáltatás a kripto világban, amelyet sok más okosszerződés platform használ.

Miért van szükség az orákulumokra a kripto világban?

Az okosszerződés platformok ideális megoldást nyújtanak számos applikáció, program, hálózat futtatására, ugyanakkor a használatuk a saját kódjaikon megírt program szerint történik. A Chainlink teremti meg a hidat a meglevő adatok és okosszerződések között.

CHAINLINK (LINK) I Cryptofalka

A blokklánc önmagában ugyanis egy zárt rendszer, ami azt jelenti, hogy nem képes közvetlenül kapcsolatba lépni a külső világ adatforrásaival. A blokkláncon futó okosszerződéseknek viszont gyakran szükségük van külső adatokra (például árfolyamok, időjárási adatok) a működésükhöz. Az orákulumok szolgálnak "hídként" a blokkláncok és a valós világ adatai között, lehetővé téve a külső adatok biztonságos és megbízható integrálását.

Ennek köszönhetően az okosszerződésekben olyan feltételeket is megadhatunk, amik bemeneti adatai a valós fizikai világból származnak. A LINK funkciója gyakorlatilag más okosszerződés platformok munkájának a kiegészítése.

LINK: Kapcsolatteremtés létező blokkláncok között

A Chainlink sok decetralizált adatforrást és validátort használ, hogy biztosítsa az adatok hitelességét és megbízhatóságát. Ebben a rendszerben a "node"-ok, vagy adatszolgáltatók, versengenek a felhasználók által közzétett feladatokért, és LINK tokennel jutalmazzák őket a munkájukért.

Egyes harmadik generációs coinok (ADA, IOTA) szintén tartogatnak olyan funkciókat, amivel létező adatsorokat integrálnak a saját okosszerződéseibe. Sőt az Internet-of-Things segítségével összekapcsolt munkafolyamatok fejlesztése már a blokklánc technológia előtt is zajlott. Tokenizálásnak hívják a folyamatot ahol valaki a való világban létező dolgokra létrehoz digitális egyedi azonosítót, mondjuk egy NFT (Non-Fungilbe Token) formájában.CHAINLINK

A Chainlink infrastruktúráján viszont egy közösség törekszik minél szélesebb körű adatforrásokat integrálni a hálózatra. A Chainlink a hiteles adatokat több, független forrásból szolgáltatja, amennyiben az egyértelmű többségnek egybevágnak az inputjai. A hamis/hibás adatokat szolgáltató források a LINK tokenjeiket teszik kockára. Így a források és adatok színvonala ellenőrzött, mégis decentralizált és a rendszer a tisztességes hozzájárulókat jutalmazza.

A mögöttes fejlesztő cég (Chainlink Labs) egy olyan kripto szolgáltatást hozott létre, ami nem egy jobb megfejtést akar felmutatni a meglevő okosszerződés platformoknál, hanem csak egy dolgot kínál minden platformnak, de azt szinte bármilyen rendelkezésre álló információból.

Hogyan jelent meg a LINK token és kik birtokolják?

Sergei Nazarov és Steve Ellis 1 milliárd LINK tokent hozott létre az Ethereum blokkláncán (ERC-20 token ERC-223 funkciókkal). Majd az ICO során bejött 32 millió USD-ból megkezdték a munkát a hálózat csomópontjainak (oracle) beüzemelésén. A Chainlink célja az adatok blokklánc kompatibilissé alakítása, tehát ez a munka lett a vállalkozás mögöttes értéke, így logikusan adatszolgáltatásért cserébe kapják a node-ok a LINK tokeneket.

Nem új tokenek jönnek létre mint pl. az Ether esetében, hanem az 1 milliárd token 35%-a blokkjutalmak céljára van fenntartva, amíg kikerül az oracle hálózat üzemeltetői közé. A tokenek 30%-át induláskor osztották szét azok között, akik vállalták az adatforrások biztosítását és feldolgozását, a maradék 35%-ot pedig értékesítettek az ICO alatt 2017 szeptemberében. Az oracle a saját LINK token egyenlege alapján kap jutalékot a stakeléshez hasonló módon.

chainlink

Az Oracle szerepe a Chainlink adatszolgáltatásában

Az oracle Chainlink blokkláncának segítségével gyűjti és validálja a más okosszerződésekre beküldött adatokat (inbound oracle), vagy közvetíti az okosszerződések kimeneti parancsait külső rendszerekre. Pl. egy kereskedési algoritmus vételi jelzéséből a tőzsdei szoftveren beküld egy vételi ajánlatot (off-chain oracle).

Az adatokat különböző API-kból kapja az oracle egy honlap vagy app segítségével. Az okosszerződéseknek előre lekódolt módon van szükségük az információkra, amik felkerülnek a blokkláncra. A Chainlink oldalláncok pedig hozzárendelik az API adatait az okosszerződés változóihoz, pl. egy árfolyamot egy valutapárhoz. Ha több oracle adja ugyanazt az információt, a forrás valid és megkapják a LINK tokenjeiket.

A Chainlink partnerkapcsolatai

Több, mint 19 000 fős az oracle nodeokat üzemeltető közösség és számos fejlesztő is besegít az újabb szolgáltatások és oldalláncok fejlesztésébe. Az árfolyamot viszont a vállalati partnerek megjelenése húzza inkább. Az elmúlt évben több mint 50 új partnerkapcsolatot jelentettek be, a LINK token pedig kb. 10%-ot emelkedett mindegyiknél, valamint 48%-ot amikor a Google cloud is csatlakozott tavaly júniusban. A Google az app fejlesztők számára szeretné elérhetővé tenni a cloud információkat, a Binance más blokklánc platformokra juttat kereskedési adatokat Chainlink oracle segítségével. Az alábbi cégekkel büszkélkedhet már most a Chainlink.

chainlink

Ezeknek a vállalatoknak az áll érdekében, hogy az oracle hálózat minél szélesebb legyen, így az általuk rendelkezésre bocsátott információk megbízható módon jutnak el blokkláncokra. Illetve, az okosszerződések kimeneteit az oracle nodeok fordítják le a meglévő rendszereik számára.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.92% $64,258.38
Ethereum ETH 0.25% $3,439.9
BNB BNB -0.13% $573.85
Solana SOL 3.58% $164.87
XRP XRP -5.00% $0.5574
Dogecoin DOGE -1.37% $0.1207
Cardano ADA -4.46% $0.4267
Litecoin LTC -0.64% $71.59
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!