Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Minden amit tudnod kell az Ethereum London hard forkról

Minden amit tudnod kell az Ethereum London hard forkról

A London hard fork az Ethereum blokklánc következő frissítése a 2021 áprilisi Berlin hard fork után. A legjelentősebb változás a tranzakciós díj sokat viatott szerkezetében lesz, de a London készíti elő az ETH 2.0 bevezetését is. A frissítés a díjak és bányászat tekintetében is megosztó fogadtatást kap, mert az új konszenzus ugyan működőképes, de a jövőben megvalósuló ETH 2.0 proof of stake modelljére van szabva.

 

HOL ÚJÍT AZ ETHEREUM LONDON HARD FORK?

A hard fork során két lényeges változtatás fog megvalósulni, mert két EIP (Ethereum Improvement Proposal) került be a frissítésbe. Az EIP egy kidolgozott fejlesztési javaslat, amiről a bányászok és az Ethereum közösség többi tagja eldönti, hogy bekerüljön-e a kódba.

Az ETH 2.0 (Serenity) 2022-es bevezetésével az Ethereum átáll a környezetbarát proof of stake algoritmusra, az útközben beütemezett hard forkok pedig lépésről lépésre átformálják a blokklánc szabályait. A jelenlegi proof of work algoritmust működtető bányászok bevétel csökkenést fognak tapasztalni a bányászási nehézség tervezett megnövelése miatt. Mivel a London egy hard fork, minden bányásznak és hálózati csomópontnak a frissítés szerint kell kapcsolódnia az Ethereum blokkláncához, ha szeretné folytatni a bányászást, vagy a tranzakciók validálását.

london hard fork | Cryptofalka

A tranzakciós díjak jelenlegi modelljét úgy alakítják át, hogy az ETH - mint valuta - deflációs lesz, tehát a létező ETH coinok mennyisége folytonosan csökkenni fog. Jelenleg 'gas' formájában ETH-t fizetünk a bányászoknak a tranzakciókért, és minden egyéb Ethereum okosszerződésen zajló interakcióért. A bányászok a legnagyobb díjjal küldött utalásokat veszik előre, cserébe azért hogy a tranzakciót hozzáadják a következő blokkhoz, ami véglegesíti az utalást. Ezután minden blokkhoz fog tartozni egy fix díj, ez kerül majd a bányászokhoz. Mindkét rendszerben emelkedik a költség abban az esetben, ha nő a hálózat forgalma, de a Serenity közvetlenül a blokklánc leterheltsége alapján szabályozza a díjat, jelenleg pedig az egymásra rálicitáló felhasználók mozgatják a 'gas' árát. Ez a változtatás az EIP-1559, ami bekerül a London forkba.

 

HOGY NÉZ KI EGY EIP?

Az EIP egy leírás egy Ethereum blokkláncot fejlesztő javaslatról. A fejlesztők a kidolgozás során elsősorban a közösség meglátásait veszik figyelembe. Bárki előterjeszthet egy EIP-et, és ha az széles körben érdeklődésre talál, akkor a végleges változata bekerülhet egy hard forkba, vagy ötletet adhat másnak egy továbbgondolt új EIP-re.

Az EIP-ekre vonatkozó szabályokat az EIP1 határozza meg:

"Az EIP-nek tartalmaznia kell egy tömör leírást az Ethereum blokkláncot érintő változtatás lényegéről, és indoklásáról. Az EIP szerzőjének a feladata, hogy elősegítse a közösségi konszenzust, és dokumentája az eltérő véleményeket."

Az EIP szerzőjének végig kell vinnie az ötletét egy folyamaton, aminek része a szakértői felülvizsgálat bonyolítása és a módosítások publikálása is. Amelyik EIP mindenki számára megfelel, az bekerül a frissítési ütemtervbe.

EIP-1559 | Cryptofalka

 

EIP-1559 - AZ ALAPDÍJ ÉS COIN ÉGETÉS

Az EIP-1559 tartalmazza a 'gas' költség átalakítását az Ethereum hálózaton. A javaslat publikálója az Ethereum alapítója Vitalik Buterin és a vele dolgozó fejlesztők egy csapata.

Az Ethereum eljutott oda, hogy az átlag tranzakciós díj fiat valutában olyan szintre emelkedett, ahol a kisebb összegű utalások irracionálisan megrdágultak. Senki nem szeretne 10 USD-t áltutalni 20 USD-ért. Az Ethereumon a tranzakcióban szereplő összeg nagyságától nem függ a díj, egy dollárban milliós nagyságrendű utalás szintén 20 USD-be fog kerülni amikor ennyire jön ki az átlag 'gas' ár.

Az új tranzakció árazás egy alapdíjat fog hozzárendelni minden blokkhoz, a blokklánc pedig 'elégeti' ezt a díjat, amivel blokkonként csökken a létező ETH mennyisége. Az alapdíjat a hálózat blokkonként változtatja hozzáigazítva a leterheltséghez. Ha a blokknak legalább az 50%-a megtelik, a következő díj emelkedik, ha a blokkméret felénél kevesebbet tesznek ki a tranzakciók, akkor pedig csökken. A mechanizmus arra törekszik, hogy az Ethereum a blokkok kapacitásának a felén is elvigye a forgalmat. A bányászoknak a London hard fork után is lehet 'jattot' adni azért, hogy előre vegyék a tranzakciónkat. Mivel a blokkok méretének 50%-a elméletileg üres, nem telítődhet könnyen a hálózat, így a soron kívüli tranzakciók díja is alacsony marad.

 

EIP-3238 - A BÁNYÁSZÁSI NEHÉZSÉG BOMBA

A díjszerkezet átalakítása mellett az EIP-3238 a másik fejlesztés, ami elnyerte az Ethereum közösség tetszését és a London hozza el a blokkláncra. Egy bányászási nehézséget megnövelő időzített bombáról van szó, ami az egységnyi hash arányra jutó blokkjutalmat fogja drasztikusan megvágni. A nehézség emelkedésével az új blokkok kibányászása sokkal több időbe fog telni, ami egyben több áramfogyasztást is jelent. Ezzel sokaknak deficites lesz a bányászat, így leállnak vele. A fejlesztők ezzel próbálják arra kényszeríteni a bányászokat, hogy állítsák a gépeiket az ETH 2.0 infrastruktúrájába. Az átcsoportosuló hardver mentén az Ethereum 1.0 tranzakciói lassulni fognak, az új generációs Ethereum 2.0 pedig versenyképesebb lesz.

ethereum minig difficulty | Cryptofalka

Az EIP-3238 gondoskodik arról, hogy a nehézségi szint felrobbantása akkorra legyen időzítve, amikor az Ethereum 2.0 proof of stake algoritmusa készen áll a bányászok integrálására. Nem lenne szerencsés, ha a bányászok által biztosított számítási kapacitás egy része a lecserélendő ETH 1.0-re validálna blokkokat, mert akkor nem az egész Ethereum infrastruktúra viszi tovább az ETH 2.0-t. Mindenki saját belátása szerint csatlakozhat egy nyílt forráskódú blokklánc tranzakcióinak validálási folyamatába, ha rendelkezik algoritmus specifikus eszközzel, a fejlesztők viszont megtehetik, hogy az új alternatíva befezetésével lerontják a profitot a régin. Az EIP azért került be a London hard forkba a közösség elfogadásával, mert ha senki nem ragad az Ethereum jelenlegi változatán, az mindenkinek előnyös.

Várhatóan 2022 második negyedévében történik meg a váltás a Serenity updattel, amikor egy 30 másodperces 'jégkorszak' lesz az Ethereumon, és ekkor lesz teljes az átállás ETH 2.0-ra.

 

 

HOGYAN VÉLEKEDIK AZ ETHEREUM KÖZÖSSÉG A LONDON HARD FORKRÓL?

A változás hosszú távon szükséges és előnyös, de a hard fork tranzakciós díjakat érintő része negatívan érintheti a bányászokat. A közösség adaptácója pedig egy másik kockázatot is felvet. Egyesek szerint a későbbiekben csak a legnagyobb, tehát a legalacsonyabb költséggel üzemelő bányászfarmok fognak profitálni, így a hash arány jelentős része koncentrálódhat néhány mammut szervezet kezében.

Abban egyetértés van, hogy a deflációs valuta modellje növeli 1 ETH értékét azzal, hogy csökkenti a forgalomban lévő készletet. Sokan bíznak abban, hogy nagyon sok és nagy forgalmú ERC-721-es NFT-t, és ERC-20-as tokent használnak (a legtöbb stabilcoin is az). Minden Ethereum alapú token szintén Ethereum tranzakcióként kerül egyik címről a másikra, és ezek a blokklánc tevékenységek ugyanúgy Ethert tüntetnek el a piac kínálati oldaláról.

 

MIT FOGNAK TAPASZTALNI A FELHASZNÁLÓK A LONDON HARD FORKBÓL?

A Bitcoinhoz hasonlóan a jelenlegi költség mechanizmus olyan mint egy alku. Minél többet kínálsz a tranzakcióért, annál gyorsabban teljesítik a bányászok. A London update után nem kell megszabnod a tranzakciód díját, a hálózat szabályozza be mindenkinek. Csak egy alapdíjat fogsz látni, meg lesz egy opció, arra hogy jattolj a bányásznak.

Az alapdíj változhat azalatt amíg beküldöd a tranzakciót és bekerül a blokkba. Meghatározhatsz viszont egy maximáslis alapdíjat (fee cap) amit hajlandó vagy kifizetni, és amikor egy bányász felveszi a tranzakciódat az alapdíj és a fee cap közötti részt visszakapod.

Nagy Gábor

 

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.64% $64,724.97
Ethereum ETH 1.82% $3,153.96
BNB BNB 1.93% $571.03
Solana SOL 3.96% $150.62
XRP XRP 3.84% $0.5284
Dogecoin DOGE 4.65% $0.1627
Cardano ADA 6.71% $0.5054
Litecoin LTC 4.48% $85.31
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!