Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

jan 13, 2020 | 0 hozzászólás

A smart contract magyarul okos szerződést jelent. Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén automatikusan teljesül, a szerződés pedig megszeghetetlen. Az okos szerződés biztonságát, megszeghetetlenségét pedig az a hálózat biztosítja, amelyen elkészítették az okos szerződést. Ezek az úgynevezett blokklánc alapú, decentralizált, peer-to-peer kapcsolaton alapuló hálózatok. A blokklánc technológia biztosítja a szerződés teljesítését.

 

Az okos szerződés születése

Nick Szabo először az 1990-es években írt az okos szerződésekről. Akkoriban az okos szerződést olyan eszközként határozta meg, amely formalizálja és biztosítja a számítógépes hálózatokat, a protokollok és a felhasználói felületek kombinálásával. Nick Szabo beszélt az okos szerződések lehetséges felhasználásáról, a szerződéses megállapodásokat magában foglaló különféle területeken – például hitelrendszerek, fizetéskezelés és tartalomjogosultságok kezelése.

A kriptovaluták világában az okos szerződést úgy definiálhatjuk, mint egy blokkláncon futó alkalmazást vagy programot. Általában digitális megállapodásként működnek, amelyet egy meghatározott szabályrendszer hajt végre. Ezeket a szabályokat előre meghatározza egy számítógépes kód, amelyet az összes hálózati csomópont replikál és végrehajt.

Okos szerződés

Okos szerződés

No de, hogy is képzeljük el ezt az egészet? Két fél a blokkláncon keresztül vállalhat kötelezettségeket anélkül, hogy meg kellene ismernie vagy bíznia kellene egymásban. Biztosak lehetünk abban, hogy ha a feltételek nem teljesülnek, a szerződést nem teljesítik. Ezen felül az okos szerződések használata megszünteti a közvetítők szükségességét, és jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket. Habár a Bitcoin protokoll évek óta támogatja az okos szerződéseket, az Ethereum alkotója és alapítója, Vitalik Buterin tette ezt népszerűvé. 

 

Smart contract előnyei, hátrányai

A programozható kódként az okos szerződések nagymértékben testre szabhatók és sokféleképpen megtervezhetők, sokféle szolgáltatást és megoldást kínálva. Az okos szerződések mint decentralizált és önálló végrehajtó programok nagyobb átláthatóságot és csökkentett működési költségeket eredményezhetnek. A megvalósítástól függően növelik a hatékonyságot és csökkentik a bürokratikus költségeket. Az okos szerződések különösen akkor tudnak hasznosak lenni, amikor a pénzeszközök átutalása vagy cseréje két vagy több fél között jár.

Más szóval, az okos szerződések felhasználhatók a legkülönbözőbb felhasználási esetekre. Pl.: a tokenizált eszközök, szavazási rendszerek, crypto tárcák, decentralizált csereprogramok, játékok és mobil alkalmazások létrehozása. Ezeket más blokklánc-megoldásokkal együtt vezethetik be, amelyek az egészségügy, a jótékonyság, az ellátás, a kormányzás és a decentralizált pénzügyek (DeFi) területeit érintik.

Okos szerződés

Összeszedtünk pár előnyt és hátrányt ami az okos szerződésekkel kapcsolatos. 

Előnyök:

 • Biztonság: Az okos szerződés titkosítva van és elosztva a csomópontok között. Ez garantálja, hogy a kezdeményező, aláíró utasítása hiányában nem fog elveszni vagy megváltozni.
 • Gazdaság és sebesség: A legtöbb folyamat automatizált, és a legtöbb közvetítőt (ügyvéd, közjegyző, bank, hatóságok, biztosítók) ki lehet hagyni a folyamatból, ezáltal olcsóbb és bizonyos értelemben biztonságosabb lesz a szerződések végrehajtása.
 • Szabványosítás: Napjainkban számosféle okos szerződés létezik. Választhatsz egyet és megváltoztathatod az igényeidnek megfelelően.

 

Hátrányok: 

 • Emberi tényező: A kódot az emberek írják, és hibákat követhetnek el. Ha az okos szerződés a Blockchain-ben található, akkor nem lehetett megváltoztatni. Az emberi hibának jó példája a DAO. A fejlesztők hibái a kódban költségesek voltak a felhasználók és a vállalat számára – egyes hackerek kihasználták a hibákat és elloptak mintegy 60 millió dollárt.
 • Bizonytalan jogállás: Jelenleg az okos szerződéseket egyetlen kormány sem szabályozza. Tehát az még kérdéses, hogy mi történik akkor, ha a kormányzati intézmények úgy döntenek, hogy szabályozzák a smart contractokat.
 • Tranzakciós költségek: Az okos szerződések nem hozhatóak létre el programozás nélkül. Elengedhetetlen, hogy egy tapasztalt kódolót alkalmazzunk, hogy hiba-mentes okos szerződéseket hozzon létre és lefordítsa a cég működését és a megrendelői elvárásokat a blockchain technológia számára.
Smart contract

Smart contract

 

Összefoglalva

Nem kétséges, hogy az okos szerződések nagy hatást gyakoroltak a kriptovaluták világára, és minden bizonnyal forradalmasították a blokkláncot. Noha a végfelhasználók valószínűleg nem működnek közvetlenül az okos szerződésekkel, ezek valószínűleg a jövőben sokféle alkalmazást hajtanak végre, kezdve a pénzügyi szolgáltatásoktól az élelmiszer lánc menedzsmentéig.

Az okos szerződések és a blokklánc együttesen megzavarhatják társadalmunk szinte minden területét. De csak az idő fogja megmutatni, hogy ezek az úttörő technológiák képesek-e legyőzni a nagyszabású alkalmazkodás számos akadályát.

A borítókép, illetve a cikkben megjelent képek tulajdonosa a cointelegraph.com.

 

További ajánlott cikkeink:

 1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
 2. HAVI 150$ PROFIT, ENNYI A BITCOIN HOSSZÚTÁVÚ ÁTLAGA
 3. BITCOIN FELEZÉS, JELENTŐSEN NŐ A GOOGLE KERESÉSEK SZÁMA
 4. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
 5. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
 6. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL
 7. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

 

 

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 35tHyC7NEBrZZ4iqR3t44USnyYeNqyWFkD
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LRp3T4gxZbep6U1bjeDZ9CxKpb8xbnDZr6

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Előző fél év átlagos havi profitjai

Mi is az a kriptovaluta bányászat? (1/2 rész)

Ebben a részben a kriptovaluta bányászattal fogunk megismerkedni, illetve azokkal az eszközökkel, amelyekkel passzív jövedelemre lehet szert tenni. Elsőre...

Milyen előnyei és hátrányai vannak a blokkláncnak?

Korábbi cikkünkben bemutattuk a blokklánc (blockchain) működését. Ezúttal az előnyök és a hátrányok megismerésén van a sor. Mint mindegyik ehhez hasonló...

Mire is jó a blokklánc? – Alkalmazási megoldások a gyakorlatban

Az átlagos felhasználó a blokklánc kifejezés hallatán egyből a bitcoinra, esetleg valamely másik ismertebb kriptovalutára gondol. A technológia...

Claymore bányászprogram szakszerű beállítása érthetően

Egy részletes útmutató hogyan hozd ki a Claymore bányászprogram segítségével a maximumot a kriptovaluta bányászáshoz használt kártyáidból!    Claymore...

Amit a tőzsdei kriptovaluta párokról tudni érdemes

Ebben a cikkünkben a különböző kriptovaluta párokról találhattok bővebb információkat. Ezek a párok a legtöbb tőzsdén megtalálhatóak. A két legismertebb...

A világ kezd megőrülni, a pénzügyi rendszer a vesztébe rohan

Tűzviharként vonult végig a szakmai körökben az amerikai dollár milliárdos befektető kritikája, amelyben sötét képet festett a jelenlegi pénzügyi...

Mi a Bitcoin és a Blokklánc? (2/2 rész)

A köznyelvben a Bitcoin magába foglalja az egész kriptovilágot, pedig a lényeg és a valóban forradalmi újítás a színfalak mögött, magában a rendszerben, az...

Facebook Libra: se vele, se nélküle

Abban talán minden kripto hívő egyetért, hogy a digitális valuták széleskörű elterjedéséhez (és ezáltal az árfolyam emelkedéséhez) elengedhetetlen, hogy a...

Kriptovaluta tőzsde ismertető! Minden, amit tudnod kell a nagyokról

A mai cikkünkben tartunk egy kriptovaluta tőzsde körképet! A jelenleg két talán legfontosabb kriptovaluta tőzsdét, a Binancet és a Bitmexet vesszük górcső alá...

Kriptovaluta, a jövő pénze vagy egy megfoghatatlan vagyontárgy?

A modern kor emberének 21. századi termékekre van szüksége. Igaz ez a technikai kütyükre, a közlekedési eszközök változatosságára, a lakóhelyünk, élőhelyünk...

Kriptobarát országok listája – Kriptovaluta jog a világban

Korábbi cikkünkben már elkezdtük a kriptobarát szabályozási gyakorlatok bemutatását. Akkor a legismertebb és bizonyos szempontból úttörő szerepet betöltő...

Mi a Bitcoin és a Blokklánc? (1/2 rész)

Mi a Bitcoin? A legtöbb embernek kevés, vagy egyáltalán nincsen tapasztalata a digitális valutákkal, ezért gyakran hallhatjuk a következő kérdést: „Mi az a...

Kriptobarát országok – szabályozási gyakorlatok Európában

A kritptovaluták elleni leggyakoribb érv, hogy használatuk, működésük szabályozatlan, ezért sok bizonytalanság és néha szélhámosság övezi őket. Ez biztosan...

A kripto befektetések új dimenziója – Mi az az STO?

Az STO (Security Token Offering) magyar fordításban; értékpapír token kibocsátás. Hasonlóan az ICO-hoz, a befektető kap egy Coin-t vagy egy tokent, amely a...

Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

A smart contract magyarul okos szerződést jelent. Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén...

Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019 – Cryptofalka

Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudnod kell a kriptovaluta adózásról, legyen szó kereskedésről vagy bányászatról, adózz akár...

Hogyan tároljuk a kriptovalutáinkat! – Kriptotárca ismertető

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan...

Mi az az altcoin?

A Bitcoinon kívül az összes kriptovalutát, amik blokkláncon futnak altcoin-nak hívjuk (alternative coin). Jelenleg a Bitcoinon kívül több ezer kriptovaluta...

Nodes – Csomópontok a Bitcoin ökoszisztémában

A "Nodes" (csomópont) meghatározása nagyban változhat attól függően, hogy milyen környezetben használjuk. A számítógépes vagy telekommunikációs hálózatok...

Így vélekednek a dollármilliárdos üzletemberek a Bitcoinról

Miközben a világon dúl a koronavírus járvány és kopogtat egy súlyosnak ígérkező gazdasági válság, a kripto közösség reménykedvbe tekint a jövőbe, hogy ez...

Kriptovaluta projekt ismertető

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.