Hogy működik a tőkeáttétes kereskedés és mik az előnyei?

Szerző: | aug 13, 2021 | Árfolyam elemzés, Blokklánc hasznos

A tőkeáttétes ügylet a kereskedés olyan módja, ahol egy harmadik fél tőkéjével szállunk be a haszonért. A tőkeáttétes számla abban különbözik az alap kereskedési számlától, hogy a rajta tartott összegnél többhöz férünk hozzá, amikor pozíciót szeretnénk nyitni. A cél az, hogy a traderek a kereskedési eredményeiket nagyobb tőkén realizálhassák, ha a számításaiknak megfelelően alakul a piac.

Kriptovaluták esetében a kölcsönvett tőkét a többi befektető/kereskedő biztosítja azzal, hogy ugyanazon a platformon leköti a pénzét a tőzsde likviditásába. A lekötéseket a tőzsdétől kölcsönveszik a traderek kamatra, ebből részesülnek az eredeti tulajdonosok kockázatmentes hozam formájában.

 

A TŐKEÁTTÉTES KERESKEDÉS ELVE RÖVIDEN

Egy tőkeáttétes pozíció nyitásánál a trader az adás-vétel teljes összegének csak egy részét/százalékát teszi hozzá. Ez a kezdeti befektetés a letéti követelmény, illetve a fedezet, amire hitelt ad a harmadik fél, aki jelen esetben a tőzsde. A tőkeáttétes kereskedés egy szorzóval súlyozza a pozíció eredményét úgy, hogy a fedezet nagyságának arányában többszörös tőkével zajlik a kereskedés oda-vissza. Például egy 10 000 USD összegű tőkeáttétes pozíció nyitásához 10:1 tőkeáttétnél csak 1 000 USD fedezetet kell kockáztatni.

Különböző platformok különböző szabályok mentén teszik lehetővé ezt a kereskedési formát. Az elérhető tőkeáttét szintje 2:1-től 100:1-ig terjed a kriptovaluta tőzsdéken, a traderek 2x, és 100x formában is hivatkoznak a ‘szorzóra’.

tokeattet haszon | Cryptofalka

A tőkeáttétes kereskedés long és short irányba is alkalmazható. Amíg a pozíció nyitva van, a letét fedezetként szolgál a kölcsönre. A hitelből indított befektetés veszíthet az értékéből, ilyenkor a veszteséget a fedezetből kapja vissza a tőzsde, ha a trader lezárja a pozíciót. Amíg a fedezet több mint a veszteség, az ügylet nyitva van. Ha a tőkeáttétes számla összértéke a hitel összege alá csökkenne, a tőzsde likvidálja a pozíciót, visszakapja a kölcsönadott coinokat, plusz a kamatot, a kereskedőnél pedig nem marad semmi. Ha nem jó irányba tart az árfolyam, a trader addig bízhat a trend fordulásában, amíg tart a fedezet.

 

A TŐKEÁTTÉTES KERESKEDÉS ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

A legkézenfekvőbb előny természetesen az, hogy nagyobb profitra tehetünk szert nagyobb tőkével. Van aki a diverzifikáció lehetőségét használja ki. A traderek kisebb összegekkel nyithatnak olyan nagyságrendű kereskedést, ami illeszkedik a pozíció méretezési stratégiájukhoz. Kisebb összegekből pedig több piacon lehet keresni a jó beszállási lehetőségeket egyszerre. Egy gyakorlati előny, hogy a tőkeáttét a leggördülékenyebb kölcsön. Az adás-vétel és a kölcsön folyósítás más esetben két külön dolog, amit egy tőkeáttétes számlán a pozíció nyitásánál egyszerre kezdeményezünk.

leverage | Cryptofalka

Mindezekkel szemben a nyílvánvaló veszély a tőkeáttétes kereskedésnél, a veszteség szorzódása. Ugyanúgy, ahogy egy tőkeáttétes nyereséges pozíció a nyitás és zárás közötti különbség többszörösét termeli, a veszteségek is többszörösen sújtják a portfoliót. Ha a kezdeti befektetés szintjénél nagyobb pozíción van veszteség, a kockázat jelentősnek számít, mert egy kis piaci esés is komoly minuszt okozhat. Bármi megeshet, éppen ezért tőkeáttétes kereskedésnél ajánlatos megtenni amit lehet a kockázat csökkentése érdekében. A pozíció kockázathoz méretezése az egyik módszer, amivel szinten lehet tartani a veszteségeket, a rosszra forduló helyzetekre pedig a stop-limit ajánlatokkal tudunk készülni.

 

A TŐKEÁTTÉTES KERESKEDÉS A KRIPTOVALUTA PIACOKON

A hagyományos piacokhoz képest a kriptovaluták mindig is nagyob volatilitással reagáltak a befektetői hangulatra, rövidebb idő alatt duplázhatjuk, vagy felezhetjük meg a számlánkat, mint máshol. Az eredmény tőkeátéttel szorzódása miatt, egy jó vagy rossz széria egészen más nagyságrendben érhet véget, mint amit a számlánk ért előtte.

A tőkeáttét csak azoknak való, akiknek már megvan a rutinja, kezdők gyorsan elveszíthetik a tőkét és a kedvet ezzel a kereskedési formával. A technikai elemzés minden vívmánya sem védheti ki a kockázatokat, de segít értelmezni a piacot belépésnél, és kiszállónál. Tőkeáttéttel akár egy félig beindult rally is lehet, hogy a fedzethez képest kívánatos hasznot hoz, a kriptovaluták volatilitása mellett. Regisztrálj valamelyik népszerű kriptovaluta tőzsdére ha szeretnéd kipróbálni a tőkeáttételes kereskedést.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

FEDEZET BIZTOSÍTÁS

Azok a befektetők, akik számára a tőkeáttétes kereskedés túl kockázatos, a folyamat másik végén, a hitlelnyújtáson profitálhatnak. A kriptovaluta tőzsdék gyakran kínálnak opciót arra, hogy az ügyfeleik flexibilis, vagy lekötött betét formájában tőkét kölcsönözzenek a tőkeáttétes tradek összegébe. A lekötés hitelbe kerül máshoz, a kockázat mégsem magas, mert az adósoknak likvidálódnak a pozícióik mielőtt fizetésképtelenné válnának. A lekötés alatt a tőkénkre végig a kriptó tőzsdén keresztül vagyunk jogosultak, tehát addig van kamat, amíg a tőzsdén van a pénz. Az alapszabály, hogy nem célszerű tőzsdén nagy összeget tartani még a DeFi előtt terjedt el. Manapság nem ugyanaz a helyzet, mint amikor a tárcákból csak kereskedni vettük ki a coinokat.

A fedezet biztosítás a tőkeáttétes kereskedéshez egy olyan funkció, ami a kereskedők és befektetők között mozgatja a pénzt a piaci igények szerint. Ha több hitelező kell a növekvő tőkeáttétes kereskedéshez, a fedezet biztosítás jutaléka fentebb megy, így többen mozgósítanak tőkét a keresletnek.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.