Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogy néz ki egy kiegyensúlyozott kriptó portfolió?

Hogy néz ki egy kiegyensúlyozott kriptó portfolió?

Többféleképpen lehet belevágni a kriptó befektetésbe. Kezdetben veszel bitcoint, vagy ethert, és akár tarthatod is őket hosszabb távon, de a befektetők egy része a kisebb altcoinokon esélyes nyereségből is próbál részesülni. Melyik a jobb? Valószínűbb, hogy eredményes leszel, ha végiggondolod hogy osztod meg a portfoliódat az elérhető eszközök között, és rendszeresen kiegyensúlyozod az arányt. A kockázatvállalási hajlandóságodtól függően több irányban is gondolkozhatsz.

 

MIT NEVEZÜNK KRIPTÓ PORTFOLIÓNAK?

A kriptó portfolió egy több kriptovalutából álló 'vagyon', ami egy befektetőhöz, vagy traderhez tartozik. Jellemzően egy portfolióban különböző típusú coinok vannak, pl. altcoinok, kriptós pénzügyi projektek coinjai, stabilcoin, stb. Az elv és a cél nagyon hasonlít egy hagyományos pénzügyi portfolióhoz, csak ebben az esetben egy kifejezett eszköztípus széles választékából válogatunk; a kriptovalutákból.

Az eredmény figyelése érdekében valamilyen módon célszerű nyomon követni a vagyonelemeink értékét, kifejezetten akkor, ha több helyen tartod a különböző coinokat. Lehet ezt egy egyszerű táblázattal, vagy egy protfolió tracker appal, amivel visszanézhető, hogy adott idő alatt mennyi a változás, esetleg alerteket tehetünk a coinjaiknra, stb.

 

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

MI AZ ESZKÖZALLOKÁCIÓ ÉS DIVERZIFIKÁCIÓ?

Az eszközallokáció azt jelenti, hagy különböző eszköz típusokba fektetsz pénzt, pl. kriptovaluták, részvények, nemesfém, készpénz stb. A diverzifikáció pedig a kockázat megosztása egy típuson belül. A részvények portfolióban például lehet minden kontinensről cég, különböző ágazatokból. Mindkettő stratégia csökkenti az teljes kockázatot.

Technikailag a kriptovaluták egy külön eszköz típus, de azon belül, nagyon sokféle szolgáltatás, hálózat, digitális megoldás létezik mindenre. Egy olyan portfolió, amiben van BTC, stabilcoin, NFT-k, néhány közepes altcoin, többféle módon lehet nyereséges (és veszteséges). Korábban itt írtunk a 2021-es kriptovaluta példa diverzifikációról.

 

KONCENTRÁLT VS. DIVERZIFIKÁLT

Általános vélekedés, hogy a kripto portfoliót megéri több coinból összerakni, de ennek is megvannak a hátulütői. A diverzifikálás a kockázatot és a volatilitást is csökkenti, illetve a veszteségeket visszahozhatják más eszközök nyereségei, így a vagyon stabilabb a folyton változó piacokon. Több coinnal több esély van arra is, hogy az időszaki bull runból is gazdagodjon a portfolió, nem minden fog jól szerepelni, de egy-két kriptóval a tárcánkban ritkább a kiugró nyereség.

Végsősoron minél jobban szét van terítve a tőkéd a kriptovaluták között, az eredményed annál inkább fogja tükrözni a teljes kriptopiac átlagát. A taraderek törekszenek a jobban teljesítő eszközökbe fektetni egy rövidebb optimista időszakban, amikor hirtelen megnő a kereslet és az ár, a nagyon volatilis coinikkal nagy kockázatot is vállalnak. A diverzifikált portfolió kevésbé szélsőséges nyereséggel kecsegtet, mint egy sikeres koncentrált befektetés.

crypto portfolio diversification | Cryptofalka

Diverzifikált kriptó portfoliót menedzselni sokkal több idő és kutatás. Annak érdekében, hogy nyugodtabb legyél a befektetéseddel, jó ha ismered az összes coint, amivel rendelkezel. Ezen a linken megtalálod a nagyobb altcoinok bemutatóit, ha magyarul vagy rá kíváncsi melyik milyen céllal jött létre, és mit tud nyújtani. Itt pedig néhány mondatos összefoglalókat olvashatsz a legtöbb népszerű coinról és tokenről.

Minél több kriptovalutát tartasz, annál kevésbé valószínű, hogy mindennel mindig naprakész vagy, ami érinti a számodra lényeges árfolyamokat. Valószínűleg különböző blokkláncok tokenjei kerülnek be a portfoliódba, így többféle tárcával kell rendelkezned. Ez további (minimális) kockázat, és részedről figyelmet igénylő tényező.

 

MILYEN KRIPTOVALUTA TÍPUSOKBÓL VÁLASZTHATUNK

A Bitcoin a legismertebb, és a legnagyobb kapitalizációval rendelkező kriptovaluta. Egy jól kiegyensúlyozott portfolió tartalmaz néhány más coint/tokent is, a kockázat csökkentése érdekében. Lássuk, mit kínál a piac.
 

Fizetési coinok

Manapság az új coinok ritkán tűzik ki célul egy új fizetési platform elterjesztését, de a kezdetekben az ígéretesebb projektek mind a Bitcoin lassúságán és költségén próbáltak javítani. A Litecoin, Ripple és Bitcoin Cash, mind jelentősek maradtak, mert a villámgyors, olcsó tranzakcióikat a rendszeresen kis mennyiségben költő szereplők előnyben részesítik. Ezek az első generációs kriptovaluták, amik uralták a piacot a Bitcoin mellett, amíg az Ethereum be nem hozta az okosszerődéseket a blokkláncra.
 

Stabilcoinok

A stabilcoinok egy hozzájuk kapcsolódó másik eszköz értékét tükrözik egy kriptó token formájában. Cégek a mögöttes eszközből rendelkezésükre álló mennyiségben stabilcoinokat bocsátanak ki, a fedezet lehet fiat pénz (USDT), vagy akár arany. Haszon nincs rajtuk bika piacon sem, de leegyszerűsítik a profit realizálást a befektetőknek, és kereskedőknek.
 
 
stablecoins | Cryptofalka
 

Security token

Akár csak a kötvények, a security tokenek többféle dolgot is megtestesíthetnek. Lehet ez egy vagyonelem egy cégben, egy projekt által kibocsátott kötvény, vagy akár szavazati jog valamire. A kötvényeket mára digitális formában is használják, ezért ugyanaz alá a szabályozás alá is esnek.

Utility token

A utility tokenek kulcsként szolgálnak különféle termékekhez és szolgáltatásokhoz. A BNB esetében a Binancen kedvezményes kereskedési díj a szolgáltatás, és a BNB a utility token, amivel igénybevehető. Az ETH az ERC-20 tokenek és okoszerződések futtatásához szükséges, ETH nélkül az Ethereum hálózatát nem tudjuk használni. Sok projekt bocsájt ki utility tokeneket a saját szolgáltatásuk igénybevételéhez, a tokenek piacra dobásával szerzik meg az induláshoz szükséges tőke nagyobb részét.

Governance token

A governance token az, ami a szavazati jogot biztosítja a tokenek tartóinak azon a hálózaton, amin a token létezik. A fejlesztési döntésekben történő részvételért cserébe a projekt az újonnan forgalomba kerülő tokenjeit a folyamatban résztvevő tokenek tárcáira osztja szét. Leggyakrabban a DeFi platformokon jellemző ez a fajta kriptovaluta, pl PancakeSwapUniswap, vagy SushiSwap. A utility tokenek és a governance tokenek értéke is végsősoron a hozzájuk kapcsolódó projektek sikerességén múlik.

 

KRIPTÓS PÉNZÜGYI TERMÉKEK

Egy kriptó portfolió nem feltétlenül csak különböző coinokból áll. A pénzügyi termékek további kockázat megosztást nyújtanak a teljes tőkére. Gondolj rájuk úgy mint egy államkötvényre, vagy befektetési alapra, ahhoz képest, mintha részvényeket tartanál. Valamilyen feltételek mellett tőkét fektetsz be és amikor visszakapod, megillet egy fix vagy változó hozam. Rengeteg féle termék van, az összes okosszerződést támogató blokkláncon.

A Binancen a [Finance] menüben megtalálható az ismert DeFi terméktípusok majdnem mindegyike, lehet csoportosan stakelni, hozamot farmolni különböző platformokon át a Binanceről, lekötni pénzt fix időre, amíg a Binance kiadja hitelbe, stb. Mindegyik terméknek megvan a saját feltételredszere, aminek keretein belül tőkét lehet beléjük fektetni, ezért a hozam és kockázat tényezők is mások.

binance earn

 

MIT KELL FIGYELEMBE VENNI, AMIKOR MEGÁLMODOD A PORTFOLIÓDAT?

 1. Oszd meg a vagyont nagy, közepes és kis coinok között a kapitalizációikkal arányos súlyban.
 2. Tarts stabilcoint, hogy legyen beszálló tőkéd egy rally elején. A haszon egy részét is érdemes stabilban realizálni, ezzel lehet új beszállót keresni.
 3. Ha szükséges egyensúlyozd ki a portfoliód. Ha egy adott arányt szeretnél tartani egy adott coinban, akkor egy megindulás után a portfoliód nagyobb részét teszi ki az a coin, ha átvezeted a többletet egy szerényebben teljesítő altcoinodba, fix marad az arány.
 4. Nézz utána mindennek. Ha már egy közepesnél nagyobb összeget fektetsz valamibe, nem elég annyi info, mint egy tipp, vagy két vélemény. Legyél tisztában azzal, mi áll a coin mögött, úgy mint ötlet, potenciális piaci lehetőség, irányító szervezet, stb. Ismerd meg azt ami megismerhető. A publikus információk nem garantálnak semmit, sem árfolyamban, sem megbízhatóságban, de ha képben vagy mit csinál a projekt, kevésbé érnek meglepetések.
 5. Csak annyit fektess be amennyit el tudsz veszíteni. Alapszabály. Nem csak a veszteség miatt, hanem a stressz miatt is. Nem szabad elfelejteni, hogy a hagyományos befektetéseknél sokkal volatilisabbak a kriptovaluták. Ami pedig az eszköztípus sajátos kockázatát illeti, a privát kulcs, illetve az accessek és visszaállító kulcsok létfontosságúak. A kriptopénzek decentralizált természetéből adódóan a tárcák biztonsága kizárólag nálunk van. Egy elfelejtett azonosítási info itt a benne lévő tőke 100%-os elbukását jelentheti. Centralizált DeFi platformokon KYC teljesítése után, visszszerezhető a hozzáférés, de mindig minden a saját felelősségünk.

 

PORTFOLIÓ TRACKEREK

A portfolió tracker egy program, ami segít figyelni a befktetés összértékét. Következtetéseket segít levonni a jelenlegi allokációd sikerességére. Itt egy pár népszerűbb szolgáltatás, amit érdemes megnézni.

portfolio tracker | Cryptofalka

 

CoinMarketCap

A ConMarketCap az irányadó árfolyamfigyelő honlap és app, tartozik hozzá egy saját portfolió funkció. A coinjaidat magadnak kell hozzáadni a kvázi portfoliódhoz a platformon, ha változás van, azt szintén frissítened kell. A CMC nem kapcsolható tőzsdékhez, vagy tárcákhoz. Van opció arra, hogy a vételi árat is hozzáadd a vagyonelemeidhez, így a nettó haszon/veszteség is követhető, nem csak az időszakos.

CoinGecko

A CoinGecko is egy árfolyam figyelő oldal, portfolió opcióval. Mobil appon és böngészőből is elérhető.

Blockfolio

Ha a portfoliód menedzselésének része a kereskedés is, a Blockfolio lesz a jó választás. A cég 2014 óta létezik, ami a kriptó ágazatban igen régi motorosnak számít. Csak mobilos app van.

Delta

A Delta is egy mobilos app, ami a kriptó és egyéb befektetések nyomon követésére is alkalmas. 20 tőzsdével és számos kriptó tárcával lehet összekapcsolni egy API segítségével. A szinkronizált külső forrásokból a Delta frissíti a portfolió aktuális állását, tehát ha a Binancet összelinkelted a Deltával, akkor a kereskedéseidből adódó portfolió változások megjelennek a Deltán. Van ingyenes és fizetős változata is, a fizetős mélyebb betekintést nyújt a portfolió alakulásába, illetve több statisztikával szolgál.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
 4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.55% $63,442.04
Ethereum ETH -0.89% $3,128.24
BNB BNB -1.27% $557.86
Solana SOL -6.58% $139.79
XRP XRP -0.87% $0.4972
Dogecoin DOGE -1.05% $0.1606
Cardano ADA -1.99% $0.4601
Litecoin LTC -1.52% $78.44
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!