Hogyan mozgatják az árakat a Bitcoin bálnák?

Szerző: | nov 18, 2022 | Blokklánc hasznos, Kriptovaluta

A bálnák vajon az eladást választják a jelenlegi medvepiacon? Vessük bele magunkat mélyebben a láncon lévő adataikba!

 

Milyen bálnák léteznek?

A Föld óceánjaiban úszkáló hatalmas emlősök méretéről kapták a nevüket, a kriptovaluta bálnák olyan magánszemélyekre vagy entitásokra utalnak, akik nagy mennyiségű kriptoval rendelkeznek. A Bitcoin esetében valaki akkor tekinthető bálnának, ha több mint 1000 BTC-t birtokol, ilyenből jelenleg kevesebb mint 2500 van. Mivel a Bitcoin címek álnéven szerepelnek, gyakran nehéz megállapítani, hogy ki a tulajdonosa egy-egy tárcának.

Bár sokan a “bálna” kifejezést a Bitcoin néhány szerencsés korai használójával társítják, valójában nem minden bálna egyforma. Több különböző kategória létezik:

Tőzsdék: A kriptovaluták tömeges elterjedése óta a kriptotőzsdék a legnagyobb bálnatárcák közé tartoznak, mivel nagy mennyiségű kriptot tartanak a rendelésállományukban.

Intézmények és vállalatok: Michael Saylor távozó vezérigazgatósága alatt a MicroStrategy szoftvercég több mint 130 000 BTC-t birtokolt. Más tőzsdén jegyzett vállalatok, mint például a Square és a Tesla szintén nagy számokat vásároltak fel Bitcoin-ból. Olyan országok, mint El Salvador, szintén jelentős mennyiségű Bitcoin-t vásároltak, hogy készpénztartalékaikat gyarapítsák. Vannak olyan letétkezelők, mint a Grayscale, amelyek nagy befektetők nevében tartják a Bitcoin-t.

Magánszemélyek: Sok bálna vásárolt Bitcoin-t korán, amikor az ára sokkal alacsonyabb volt, mint ma. A Gemini kriptotőzsde alapítói, Cameron és Tyler Winklevoss 2013-ban 11 millió dollárt fektettek be Bitcoin-ba érménként 141 dollárért, így több mint 78 000 BTC-t vásároltak. Tim Draper amerikai kockázati tőkés 29 656 BTC-t vásárolt darabonként 632 dollárért az Egyesült Államok rendőrbírói szolgálatának árverésén. A Digital Currency Group alapítója és vezérigazgatója, Barry Silbert ugyanezen az aukción vett részt, és 48 000 BTC-t szerzett.

bálnák | Cryptofalka

forbes.com

Wrapped BTC: Jelenleg több mint 236 000 BTC van a Wrapped Bitcoin (wBTC) ERC-20 tokenbe csomagolva. Ezeket a wBTC-ket többnyire olyan letétkezelőknél tartják, akik fenntartják az 1:1 arányú peg-get a Bitcoin-hoz.

Satoshi Nakamoto: A Bitcoin titokzatos, ismeretlen alkotója megérdemel egy saját kategóriát. Becslések szerint Satoshi több mint 1 millió BTC-vel rendelkezhet. Bár nincs egyetlen olyan tárca sem, amely 1 millió BTC-vel rendelkezik, az on-chain adatok azt mutatják, hogy az első alkalommal létrehozott mintegy 1,8 millió BTC 63%-át soha nem költötték el, így Satoshi multimilliárdos lett.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Centralizáció egy decentralizált világban

A kriptoökoszisztéma kritikusai szerint a bálnák centralizálttá teszik a teret, talán még centralizáltabbá, mint a hagyományos pénzügyi piacok. Egy Bloomberg jelentésben az állt, hogy a számlák 2%-a irányítja a Bitcoin több mint 95%-át. Becslések szerint a világ felső 1%-a a globális vagyon 50%-át kontrollálja, ami azt jelenti, hogy a vagyon egyenlőtlensége a Bitcoin-ban nagyobb, mint a hagyományos pénzügyi rendszerekben. Ez a vád megtöri azt az elképzelést, hogy a Bitcoin potenciálisan képes megtörni a centralizált hegemóniákat.

A Bitcoin ökoszisztémában a központosítás vádja súlyos következményekkel jár, ami potenciálisan könnyen manipulálhatóvá teheti a kriptopiacot.

A Glassnode meglátásai azonban azt mutatják, hogy ezek a számok túlzóak lehetnek, továbbá nem veszik figyelembe a címek természetét. Lehet, hogy van bizonyos fokú centralizáció, de ez a szabad piacok függvénye lehet. Különösen akkor, ha nincsenek piaci szabályozások, és néhány bálna jobban érti a Bitcoin-t, így jobban bízik benne, mint az átlagos kisbefektető, ez a centralizáció elkerülhetetlenül bekövetkezik.

bálnák | Cryptofalka

criptokio.com

 

Az “eladási fal”

Előfordul, hogy egy bálna hatalmas megrendelést ad fel, hogy eladja Bitcoin-jainak nagy részét. Az árat alacsonyabban tartják, mint a többi eladási megbízás. Ez volatilitást okoz, ami a Bitcoin valós idejű árainak általános csökkenését eredményezi. Ezt egy láncreakció követi, ahol az emberek pánikba esnek és elkezdik olcsóbban eladni a Bitcoin-jukat.

A BTC ára csak akkor stabilizálódik, amikor a bálna visszavonja a nagy eladási megbízásait. Így most az ár ott van, ahol a bálnák szeretnék, hogy több valutát halmozhassanak fel a kívánt árfolyamon. Ezt a taktikát “eladási falnak” nevezik.

Ennek az ellentéte a “kimaradástól való félelem”, vagy FOMO (fear of missing out) taktika. Ez az, amikor a bálnák masszív vételi nyomást gyakorolnak a piacra a jelenlegi keresletnél magasabb árakon, ami arra kényszeríti az ajánlattevőket, hogy emeljék ajánlataik árát. Ehhez a taktikához azonban jelentős mennyiségű tőkére van szükség, az eladási fallal ellentétben.

A bálnák eladási és vételi szokásainak megfigyelése néha jó indikátora lehet az ármozgásoknak. Vannak olyan weboldalak, mint a Whalemap, amelyek a bálnák minden lépésének nyomon követésére jöttek létre, és Twitter fiókok, mint a Whale Alert, amely a Twitter felhasználók számára világszerte útmutatóul szolgál, hogy naprakészek maradjanak a bálnák mozgásával kapcsolatban.

 

Amikor a bálnák csobbannak

A top 100 bálna cím közül 64-en még nem vettek ki vagy utaltak át Bitcoin-t, ami azt mutatja, hogy a legnagyobb bálnák talán a legnagyobb hodler-ek az ökoszisztémában, valószínűleg a befektetésük jövedelmezősége miatt.

A 30 napos mozgóátlaggal számolva az elmúlt évtizedben a bálnák az idő több mint 70%-ában nyereségesek maradtak. Sok szempontból a Bitcoin-ba vetett bizalmuk az, ami megerősíti az árfolyamok alakulását. Az, hogy a befektetési időszak nagy részében nyereségesek voltak, segít megerősíteni a hodl stratégiába vetett hitüket.

Még 2022-ben, a Bitcoin történetének egyik legmedvésebb évében is csökkentek a tőzsdei egyenlegek, ami azt mutatja, hogy a legtöbb hodler Bitcoin-t halmoz fel. A legtöbb tapasztalt kripto befektető tartózkodik attól, hogy hosszú távú Bitcoin befektetését tőzsdéken tartsa, inkább “hideg tárcákat” (cold wallet) használnak a hodling-hoz.

 

Mit jelent, amikor eladnak a bálnák?

Ha csak az elmúlt három hónap on-chain adatait nézzük, akkor azt látjuk, hogy a bálna tárcák száma majdnem 10%-kal csökkent. Ezzel szemben az 1 BTC és 1000 BTC közötti összeget birtokló tárcák száma növekedett. Úgy tűnik, hogy a bálnák deriválják a pozícióikat, a nagyobb lakossági befektetők pedig cserébe felhalmoznak, likviditást biztosítva a bálnáknak. A történelmi trend azt mutatja, hogy amikor ez bekövetkezik, rövid távon csökken a Bitcoin árfolyama, ami végül ahhoz vezet, hogy a bálnák agresszívebb felhalmozásba kezdenek.

Kabir Seth, a Speedbox alapítója és hosszú távú Bitcoin befektető szerint:

Szinte elkerülhetetlen, hogy lesz egy néhány hetes időszak, amikor a bálnák elkezdenek eladni. Ez a piaci mozgások mechanikája. Jelenleg a Bitcoin szélesebb körű piaci hangulata az, hogy mélyponton van. Vannak hangulatelemző eszközök, amelyek ezt megerősítik. Néhány bálna lehet, hogy ezzel a trenddel szemben játszik, ami viszont nagyobb pánikot kelt a piacon. Ha most nagyobb eladásra kerül sor, akkor a Bitcoin csökkenhet, mivel a kiskereskedelmi támasz megtörik. Akkor csak a bálnáknak lesz likviditásuk a felhalmozáshoz.

A piac számára levonható tanulság Kabir és a bálnák álláspontjából, hogy a Bitcoin jövője az, ahol az embernek meg kell tennie a tétet. Helyileg manipulálható a hangulat és befolyásolhatók az árak, hosszú távon azonban, amikor a por leülepszik, a hodler-ek fognak győzedelmeskedni.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka