Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a kriptopor, és milyen kockázatokkal járhat?

Mi az a kriptopor, és milyen kockázatokkal járhat?

A kriptopor (crypto dust) az a kis mennyiségű kriptopénz, amelyet gyakran rosszindulatú célokra küldenek ki pénztárcacímekre tömegesen.

Mi az a kriptopor (crypto dust)?

Általában a "por" azt jelenti a kriptovaluták esetében, hogy az összeg egyenlő vagy alacsonyabb a tranzakciós díjjal. Például a Bitcoin esetében a Bitcoin Core, a Bitcoin blokklánc szoftvere által meghatározott porlimit körülbelül 546 satoshit (0,00000546 BTC), a Bitcoin (BTC) kisebb egysége. Az ilyen korlátokat alkalmazó tárcák csomópontjai visszautasíthatják a 546 satoshitnál kisebb tranzakciókat.

A por lehet az is, ami egy kereskedelem után marad a kerekítési hibák vagy tranzakciós díjak miatt, és idővel felhalmozódhat. Ez az apró összeg nem kereskedhető, de át lehet alakítani a tőzsde saját tokenjévé.

convert_small_balance.png

A kriptopor általában nem jelent jelentős fenyegetést, mivel főként legitim, nem rosszindulatú célokra használják. Például a porozással való megkeresés lehet alternatív reklámozási módszer a hagyományos reklámfelhívásokhoz képest. Az ilyen tranzakciók tartalmazhatnak promóciós üzeneteket is a hagyományos levélküldés helyett. 

Mi az a kriptopor támadás?

A porosítási támadás a tárcán felhalmozódott por legnegatívabb forgatókönyve. Lényegében azzal jár, hogy a hackerek rosszindulatú módon elterjesztik a port számos címre, és következésképpen a potenciális áldozatok pénztárcáit "porosítják".

Ezután a támadók figyelemmel kísérik ezeknek a pénzalapoknak a további keringését és minden tranzakcióját annak érdekében, hogy az azonosítókat összekapcsolják egymással, mintázatokat azonosítsanak, és végül azonosítsák azokat a vállalatokat vagy egyéneket, akik "poros" pénztárcákat birtokolnak.

A kriptoporozási támadás a legtöbb nyilvános blokkláncon előfordulhat, ideértve a Bitcoint, a Litecoint és a Dogecoint is. A csalók az általuk kapott információkat különböző módon használhatják fel, például zsarolásra vagy célzott adathalász támadások létrehozására annak érdekében, hogy ellopják az áldozat eszközeit.

Minden támadás kriptós csalás?

A kriptoporozást más okokból is használhatják, nem csak hackelési tevékenységekhez.

A porozási technikát kormányok is alkalmazhatják annak érdekében, hogy összekapcsoljanak egy adott kriptovaluta-címet egy személy vagy egy szervezet nevével, és azonosítsanak egy sor bűncselekményt, ideértve a pénzmosást, adóelkerülést, terrorista fenyegetéseket stb., vagy hogy biztosítsák a szabályozásnak való megfelelést és a biztonságot.

dusting_attack.png

A fejlesztők is alkalmazhatják a porozást szoftverük stressztesztjeinek végrehajtásához. Ez segíthet azonosítani a szoftver lehetséges problémáit és sebezhetőségeit, lehetővé téve a fejlesztőknek, hogy javítsák annak teljesítményét és biztonságát.

A kriptotraderek gyakran kapnak porozást a kereskedelmek eredményeként, és ez nem tekinthető támadásnak.

Képesek a porosítási támadások kriptovalutát eltulajdonítani?

Egy hagyományos porosítási támadás nem használható arra, hogy hozzáférjen a felhasználók pénzéhez, és ellopja a kriptovalutájukat. Az effajta támadás arra szolgál, hogy azonosítsa az egyéneket vagy csoportokat a pénztárcák mögött, deanonimizálja őket.

Azonban a porosítás olyan formában is megvalósulhat, mint NFT vagy airdrop, melyet a laikusokat arra késztethetnek, hogy különböző phishing webhelyekhez csatlakoztassák a tárcájukat. A phishing webhelyekkel való tranzaktálás engedélyezésével az ártatlan áldozat lehetővé teszi a hackereknek, hogy mozgassák a kriptovaluta- és NFT eszközeiket tudtuk nélkül.

Airdrop.png

 A böngésző alapú pénztárcák (pl. MetaMask, Trust wallet) különösen sebezhetők a porosítási támadásokra, mert könnyebben elérhetőek a nyilvánosság számára, és hamarabb célponttá válhatnak a hackerek vagy a csalók részéről. 

Hogyan lehet felismerni, hogy porosítási támadás áldozatává váltál? Hogyan védekezz ellene?

Ha észreveszed, hogy egy kis mennyiségű érme vagy token jelent meg a számládon, amit nem lehet elkölteni vagy kivenni, akkor valószínűleg áldozatává váltál egy "porosítási" kampánynak.

Mivel a porosítási támadások az egyes címek elemzésén alapulnak, ha egy "poros" eszköz nem mozog, a támadók nem tudnak tranzakciót követni, és nem tudnak kapcsolatot létesíteni az "deanonimizáláshoz" szükséges kapcsolatokkal.

Egyszerű óvintézkedések, beleértve az alapos kutatást és az oktatást, hozzájárulhatnak a támadások kezeléséhez. 

Ezenfelül más összetettebb módszereket is alkalmazhatunk:

  • Tor (The Onion Router) vagy egy virtuális magánhálózat (VPN), hogy növeld az anonimitást és megerősítsd a biztonságot.
  • Hierarchikus meghatározott (HD) pénztárcát, amely automatikusan létrehoz egy új címet minden új tranzakcióhoz.
  • Por konverziós szolgáltatásokat, amelyek automatikusan átváltják a kriptopor eszközöket az alapértelmezett tokenekre a későbbi kereskedéshez.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.16% $67,079.21
Ethereum ETH 0.25% $3,517.9
BNB BNB 0.44% $596.91
Solana SOL 2.68% $173.72
XRP XRP 3.49% $0.5934
Dogecoin DOGE 7.12% $0.134
Cardano ADA -0.44% $0.4374
Litecoin LTC 0.44% $73.49
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!