Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a seed phrase és miért fontos?

Mi az a seed phrase és miért fontos?

A seed phrase a kriptotárca által generált véletlenszerű szavak csoportja, amelynek segítségével hozzáférhetünk a benne tárolt adatokhoz.

 

Mi a seed phrase?

A  seed phrase a kriptovaluta pénztárca által generált véletlenszerű szavak csoportja, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a benne tárolt kripto adatokhoz. A kripto jelszókezelőhöz hasonló pénztárcának tekinthető, és a recovery phrase olyasmi, mint a fő jelszó. Hozzáférést biztosít a phrase-t létrehozó tárcához kapcsolódó összes kriptohoz – még akkor is, ha az törölve van vagy elveszett – mindaddig, amíg a recovery phrase elérhető.

A seed phrase segít a kriptovaluta pénztárca visszaállításában, ha a felhasználó elfelejti jelszavát. A seed phrase egy kriptopénztárca főkulcsának mondható. Például, ha egy hardveres pénztárca vagy egy, a számítógépből elveszett vagy törölt pénztárca esetét nézzük, könnyen létrehozhatunk egy új pénztárca, és használhatjuk hozzá a seed-et, amely visszaállítja a pénztárcában tárolt kriptovalutákat.

 

seed phrase | Cryptofalka unchained.com

 

Hogyan néz ki?

A generált szavak egy 2048 szóból álló listából származnak. A seed phrase egy hosszú karakterláncból áll, amely véletlenszerű szavak csoportjából tevődik össze. Az alapkifejezésen szereplő szavak leegyszerűsítve szerepelnek, így a felhasználó könnyebben megjegyezheti őket, mintha a seed hosszú számokból vagy speciális karakterekből állna.

A recovery phrase 12-24 szóból áll, például energy, road vagy open. A hibák elkerülése érdekében ezek a véletlenszerűen generált szavak nem tartalmaznak olyan párokat, mint a „férfi” és a „férfiak”. A Bitcoin fejlesztési javaslata (BIP)-39 2013-ban bevezette az ilyen típusú phrase-ket, és szabványt hozott létre a determinisztikus pénztárcák számára. A fenti példa egy képzeletbeli, 24 szavas seed phrase-t szemléltet.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Recovery phrase vs. seed phrase

A recovery phrase-t a kriptovaluta pénztárca helyreállítására használják, ha a tulajdonos elfelejtette jelszavát. A privát kulcs viszont egy blokklánc címre mutat, így biztosítva a tranzakciókat. Privát kulcsot használnak a kriptovaluták tranzakcióihoz a tulajdonjog igazolásával.

A recovery phrase a felhasználó tulajdonában lévő összes kriptofiók fő kulcsa. Ezek a szavak hozzáférést biztosítanak az eredeti pénztárcában tárolt összes privát kulcshoz. A cél a digitális eszközök teljes irányítása. Ez a phrase lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a blokklánc eszközökhöz, még akkor is, ha elveszik vagy megsérül a fizikai hardvertárcájuk. De hogyan működik a recovery phrase? Egyszerűen fogalmazva, a felhasználók bármilyen pénztárcából hozzáférhetnek kriptoszámlájukhoz a segítségével.

seed phrase | Cryptofalka coinbase.com

 

 

Meghackelhető a seed phrase? És mi történik, ha elveszíted?

Ha egy hacker hozzájut a seed phrase-hez, az azt jelenti, hogy a kriptopénzt nem lehet visszaszerezni. Amint azt korábban láttuk, a seed phrase a kriptovaluta pénztárcához való hozzáférés fő kulcsa, ami azt jelenti, hogy rossz kezekben elkerülhetetlen a kár. Azonban, mivel sok szó van egy seed-ben, nehéz feltörni, így elérésükhöz az adathalászat a fő módszer. A csalók egyik közkedvelt módja, hogy seed phrase-t szerezzenek, hogy e-maileket küldenek úgy, mintha ügyfélszolgálati dolgozók lennének, és a segítségnyújtáshoz seed-et vagy privát kulcsot kérnek.

A seed phrase elvesztése a legrosszabb forgatókönyv egy kriptovaluta tulajdonos számára. Nem lehet visszaszerezni a pénztárcához tartozó seed phrase-t, ha elvesztetted vagy elfelejtetted azt, így érdemes lejegyezni és biztonságos helyen tartani. Ezen túlmenően tanácsos róla egy másolatot olyan helyen tárolni, amelyet biztosan nem tehet tönkre semmi (pl. tűz). Tekintve, hogy a seed véletlenszerűen generálódik, még a kriptovaluta tulajdonosa sem tudja, milyen szókombinációt használnak majd a generálására, ráadásul 12–24 szóból áll, így nincs esély arra, hogy minden szót helyesen találj ki, tehát érdemes nagyon ügyelni arra, hogy semmiképp ne veszhessen el a seed phrase.

 

Hogyan vigyázz a seed phrase biztonságára?

Az alábbiakban néhány tippet adunk a seed phrase biztonságos tárolására. Soha ne oszd meg a seed-et mással! Jegyezd fel papírra, és tartsd biztonságos helyen. Ez a tárolás legrégibb módja, de még mindig teljesen valid lehetőség. Leírhatod kézzel, de ki is nyomtathatod. Egy tűz- és vízálló széf a legideálisabb a tárolásra, ha van lehetőséged rá.

Egy másik opció a jelszókezelőben történő tárolás. A jelszókezelő egy titkosított digitális tároló, amely érzékeny információkat, például felhasználóneveket, jelszavakat és recovery phrase-ket képes tárolni. Így a felhasználónak csak egy jelszót kell megjegyeznie (a jelszókezelő fiók jelszavát) több tucat vagy több száz különböző jelszó helyett. A recovery phrase jelszókezelőben való tárolása számos előnnyel jár, amelyek közül az egyik a fokozott biztonság. Másodlagos jelszó – más néven jelmondat – hozzáadásával a felhasználók még erősebb és biztonságosabb backup-ot készíthetnek maguknak.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.37% $67,108.61
Ethereum ETH 0.74% $3,122.46
BNB BNB -0.21% $579.93
Solana SOL 1.03% $174.6
XRP XRP -0.28% $0.5224
Dogecoin DOGE -0.03% $0.1556
Cardano ADA -0.71% $0.4808
Litecoin LTC 0.23% $84.22
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!