Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mit jelent a Web3 a digitális tulajdon szempontjából?

Mit jelent a Web3 a digitális tulajdon szempontjából?

Web1, Web2, Web3! Behálóznak bennünket a kifejezések, amelyek jelentésével, tartalmával sokan talán nincsenek is tisztában. Pedig a fejlődés megállíthatatlan és idővel jelentős változást hoz majd az internethez fűződő viszonyunkban is. De mit hozhat a decentralizált internet térnyerése a tulajdonlás szempontjából? Megmutatjuk!

 

Web 1, 2, 3...

Az internetre mai formájában sokan utalnak Web2-ként. Ennek a megközelítésnek az az oka, hogy a kezdetektől nézve sokat fejlődött az internet a hozzá kapcsolódó interakciókat tekintve. Ha a Web1-nek nevezett időszakot nézzük, akkor kezdetben inkább egy ,,read-only” azaz csak olvasható világháló létezett. A statikus honlapok világát a 21. század hajnalán azonban fokozatosan leváltotta a ,,read-and-write”, vagyis a ,,olvasható és írható” internet korszaka, amely a kezdeti időszakhoz képest már kétirányú interakciót is lehetővé tesz.

Ezt az időszakot kezdték el uralni a Googlehoz, valamint a Facebookhoz hasonló tech cégek, és egyre inkább a fogyasztói adatok, illetve tartalomfogyasztási szokások gyűjtésével, elemzésével válnak domináns szereplővé. Az így szerzett tudás megkerülhetetlenné teszi őket például a hirdetési piacon vagy a közösségi kapcsolattartásban.

Az pedig egy örök vita marad a Web2-es korszakban, hogy mekkora az a jutalék, amit egy ilyen cég etikusan megtarthat magának a felhasználók által előállított tartalom közzétételéért, népszerűsítéséért vagy a keresési találatokban való előkelőbb helyezésért. A tartalom nélkül ugyanis nincs platform, de a platform nélkül nem jut el a tartalom a fogyasztókhoz.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Web3 – a decentralizált lehetőség

A harmadik generációs internet lényegében azt a küldetést szolgálná, hogy a korábban említett olvasási és írási interakciót kiegészíti a tulajdonlás paraméterével (read-write-own). Ami azzal járna, hogy a centralizált szolgáltatók helyett decentralizált applikációk (DApps) közreműködésével működő rendszerek végezzék a közvetítő szerepet. A Web3 internet felhasználói már harmadik szereplő hozzájárulása nélkül közvetlenül kapcsolódhatnak a különböző protokollokhoz vagy alkalmazásokhoz.

Nem szükséges semmilyen előfizetési díjat fizetni vagy személyes adatot megadni az adott szolgáltatás használatához. Sőt, a felhasználók egyfajta ,,részvényesként” jelenhetnek meg az adott platform működésében és így szavazhatnak, illetve véleményüket fejthetik ki a lehetséges fejlődési irányokról. A Web3 korszakában a digitális tulajdonlás szabadsága a legnagyobb érték, legyen szó bármilyen termékről, szolgáltatásról vagy éppen személyes adatainkról. A Web2-ben a fogyasztó maga a termék, a Web3-ban pedig önnönmaga birtokolja saját dolgait.

Web3 | Cryptofalka

 

Web3 – hálózatban, kötöttségek nélkül

A Web3 azonban nem pusztán az egyének szintjén fejti ki hatását. Az egyének sokaságát közösségként nézve társadalmi és rendszerszintű előnyöket is hozhat a harmadik generációs net. Nézzünk rá egy konkrét példát. A Web3 működési modell alapján lehetőség lenne weboldalakat úgy üzemeltetni, hogy azt senki se legyen képes cenzúrázni vagy megszüntetni. Jelenleg központi szolgáltatók kezében áll az üzemeltetés és ezzel együtt a döntés, hogy szükség szerint letiltsanak bármilyen weboldalt.

Itt persze nem a nyugati demokráciák világára kell gondolni, de vannak sajnos olyan részei a földnek, ahol a szabad véleménynyilvánítás nem teljesen magától értetődő jog. A decentralizált fájl tárolási hálózat azonban lehetőséget teremt olyan cenzúra mentes honlapok létrehozására, amelyet senki nem tud letiltani, mivel nem egy központi helyen tárolják az adatokat. Az InterPlanetary File System (IPFS) protokol segítségével minden egyes közreműködő felhasználó tárolja az adott honlap egy szeletét.

Amint valaki meglátogatja a kérdéses weboldalt, az felhasználók tucatjáról töltődik be. Vagyis, ha netezők milliói néznek egy adott oldalt, akkor ők egyben meg is osztják az adott oldal tartalmát további látogatóknak. Ily módon a cenzúra is lehetetlenné válik. Hasonlóan nagy szerep jut majd a Web3-ban a decentralizált autonóm szervezeteknek (DAO) is. Erről itt írtunk korábban.

 

Összegzés

A Web3 térhódítása rohamtempóban zajlik. A decentralizáció az internetezési szokásainkat és a szolgáltatásokat is érinteni fogja. Biztosan lesznek ellenzők és komoly lobbi érdekek a centralizált működés fenntartására. A fejlődést azonban ezúttal sem lehet megállítani. Szerencsére soha nem is lehetett!

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.81% $64,222.92
Ethereum ETH 0.01% $3,424.03
BNB BNB -0.17% $571.88
Solana SOL 1.55% $161.19
XRP XRP -5.98% $0.5553
Dogecoin DOGE -1.94% $0.12
Cardano ADA -3.10% $0.4242
Litecoin LTC -0.99% $71.26
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!