Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Wyckoff-elmélet és mikor lehet hasznos számunkra?

Mi az a Wyckoff-elmélet és mikor lehet hasznos számunkra?

 A Wyckoff-elméletet Richard Wyckoff dolgozta ki az 1930-as évek elején, az elmélet segít azonosítani a piacon megjelenő felhalmozási ciklusokat. Ezáltal mind a kereskedők, és befektetők számára hasznos lehet az elmélet megértése, illetve alkalmazása.

 

A Wyckoff-elmélet háttere

Wyckoff életének jelentős részét tanításnak szentelte, és munkája a modern technikai elemzések (TA) nagy részét befolyásolta. Míg a Wyckoff-elmélet eredetileg csak részvényekre összpontosult, ma már számos pénzügyi piacon alkalmazzák.

Wyckoff munkáját más sikeres kereskedők (különösen Jesse L. Livermore) kereskedési módszerei ihlették. Napjainkban Wyckoffot olyan nagy tiszteletben tartják, mint például a következő kulcsfigurákat,  Charles H. Dow és Ralph N. Elliott. A Wyckoff-elméletnek köszönhetően számos új gondolat és kereskedési technika látott napvilágot.

Wyckoff_club Forrás: http://wyckoff.club/richard-d-wyckoff/

Wyckoff három törvénye közül az első törvény kimondja, hogy az árak akkor emelkednek, amikor a kereslet nagyobb, mint a kínálat. Cssökkenés pedig akkor tapasztalható, ha ennek ellenkezője történik. Ez a pénzügyi piacok egyik legalapvetőbb elve, és ez természetesen nem kizárólagosan Wyckoff munkája.  Az első törvényt három egyszerű relációval mutatjuk meg.

Kereslet> Kínálat , Az ár emelkedik

Kereslet

Kereslet = kínálat , nincs jelentős árváltozás (alacsony volatilitás)


Más szavakkal, az első Wyckoff-törvény azt mutatja meg, hogy a kínálat feletti kereslettöbblet miatt az árak emelkednek. Mivel többen szeretnének vásárolni, mint ahányan eladnának. De abban a helyzetben, amikor több az eladó, mint a vásárló, a kínálat meghaladja a keresletet, ami az ár esését eredményezi, egy adott piacon.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

Wyckoff-elmélet öt fázisa

"A" fázis - A nagy esés és kapituláció után kifejezetten megnő a kereskedési volumen, ami az előzetes támogatást (PS) jelzi. Ez a támogatás végül egy eladási csúcsot talál (SC), és azt látjuk, hogy a pánik következtében lefelé mutató mozgás folytatódik. Az aktív vásárlók ezután automatikus rallyt (AR) eredményeznek, és a kereskedők kihasználhatják az alacsony árakat nyújtotta jó vételi lehetőséget.

Az SC és az AR ez a két min / max pontja általában olyan kereskedési tartományt jelöl, amelyben a felhalmozási szakasz bekövetkezik. Az A fázis vége azután következik be, hogy egy másodlagos teszt (ST) bekövetkezik az AR után, és az ár ismét csökken, jelezve, hogy a felhalmozási séma még nem ért véget.

"B" fázis - A másodlagos teszt követése olyan időszak, amikor a smart money képes a legjobban felhalmozni az alapul szolgáló eszközt. A kereskedési tartomány tesztelése során korai bika- és medvecsapdák fordulhatnak elő.

"C" fázis - A B fázis végét jelezheti egy határozott medvecsapda (bear trap), amelynek célja a befektetők elrettentése az eladásra. Ezt tavasznak (spring) hívják, itt előfordulhat, hogy a mélyponttól megkezdődik az árak emelkedése. Ha nincs észrevehető vagy medvecsapda egy grafikon vizsgálata közben, az Wyckoff szerint nem szükségszerűen jelenti azt, hogy az elmélet többi része nem fog bekövetkezni.

wyckoff_binance Forrás: https://www.binance.com/en/blog/421499824684902176/A-Wyckoff-Approach-to-Crypto-Futures

A "D" fázis az ok és okozat közötti átmenetet jelenti. Az akkumulációs zóna (C fázis) és a kereskedési tartomány kitörése (E fázis) között áll.

Jellemzően a "D" fázis a kereskedelem volumenének és volatilitásának jelentős növekedését mutatja. Rendszerint rendelkezik egy Last Point támogatással (LPS), ami magasabb mélypontot jelent, mielőtt a piac magasabbra lép. Az LPS gyakran megelőzi az ellenállási szintek áttörését, ami  magasabb csúcsokat hoz létre. Ez az erősség jeleit (SOS) jelzi, mivel a korábbi ellenállások támaszokká válnak.


Az "E" fázis az akkumulációs vázlat utolsó szakasza. Itt a kereskedési tartományból való felfele történő kitörés következik be, ami megnövekedett piaci kereslet fog eredményezni. Ennek az az oka, hogy a piaci szereplők nem szeretnének kimaradni a növekedésből (FOMO) Ekkor megindul a hosszas felhalmozás után megindul az újabb emelkedő trend.

 

Összefoglalva

Majdnem egy évszázad telt el a létrehozása óta, de a Wyckoff-elmélet ma is széles körben elterjedt. Mindenképpen hasznos tanulmányozni ezt az elméletet is. Lényegében a Wyckoff-elmélet lehetővé teszi a befektetők számára, hogy logikusabb döntéseket hozzanak, ahelyett, hogy érzelmekből cselekednének. 

A Wyckoff kiterjedt munkája számos eszközt kínál a kereskedőknek és a befektetőknek a kockázatok csökkentésére és a sikerességük növelésére. Ennek ellenére nincs 100%-os technika a befektetések terén. Mindig óvatosnak kell lenni a kockázatokkal szemben, különösen a rendkívül volatilis kriptopiacon belül. Érdemes, csak annyit kockáztatni amennyit, el is tudnánk veszíteni, valamint fontos a stop loss használata.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 6.51% $62,399.73
Ethereum ETH 4.79% $3,464
BNB BNB 3.53% $414.39
Solana SOL 17.35% $128.93
XRP XRP 0.84% $0.5897
Cardano ADA 8.72% $0.6895
Dogecoin DOGE 28.43% $0.1264
Litecoin LTC 9.23% $81.66
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!