Itt lenne a következő pénzügyi világválság? A számok azt mutatják!

Már 13, 2020 | 0 hozzászólás

A 2008-as pénzügyi világválság óta sosem voltunk ennyire közel egy újabb recesszió bekövetkezéséhez. Túlhajtott pénzügyi rendszer, lassuló gazdaság, koronavírus. Megnézzük a világgazdaság állását, Arany, Olaj, Lakáspiac, Bitcoin a mai terítéken. Mai cikkünkben kicsit kitekintünk a Bitcoin és a kriptovaluták világából, de megnézzük a kapcsolódási pontokat is a két téma között.

 

A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

Hangzott korábbi cikkünk, amelyben az amerikai dollár milliárdos befektető, Ray Dalio kritikáját mutattuk be. A kritika sötét képet festett a jelenlegi pénzügyi rendszerről, a lényeget így foglalhatnánk össze belőle:

 • Csúcson a negatív hozamú kötvények
 • Az infláció arra ösztönzi az embereket, hogy inkább befektessenek, mint költsék a pénzüket
 • “Mindegy mibe, csak fektessünk valamibe” hangulat van a piacokon
 • A világ eközben még jobban eladósodik
 • Nincs elegendő pénz a nyugdíj és egészségügyi kötelezettségek finanszírozásához
 • Három opció maradt: Pénz nyomtatás / Juttatások csökkentése / Adók emelése
pénzügyi_rendszer6

Forrás: https://www.shutterstock.com/video/clip-5555234-money-printing-press-making-hundred-dollar-banknotes

Azóta több olyan tényező is megjelent a világban, amelyek még tovább feszítik azt a bizonyos húrt, ezzel akár egy potenciális pénzügyi válság rémképét is meglebegtetve. Lassuló autóipar, elvárások alatt teljesítő kínai gazdaság. Ezeket fejelte még meg pluszban a koronavírus, melynek egyelőre még nehéz megbecsülni, hogy milyen következményei lesznek a gazdaságra. De, hogy erősen lesz az tuti, nézzük csak meg mi minden történt a héten a tőzsdéken.

 

EZ TÖRTÉNT A HÉTEN A TŐZSDÉK VILÁGÁBAN. AZ ELŐZŐ VILÁGVÁLSÁG ÓTA NEM LÁTTUNK ILYEN ZUHANÁST

Először direkt nem a kriptopiac eseményeivel fogunk foglalkozni a cikkünkben, ugyanis célszerű azt tisztán látni, hogy a Bitcoin és a kriptovaluta világ csupán egy csepp a tengerben. A világgazdaság hatalmas motorjának egy egyszerű, apró alkatrésze. Ahhoz, hogy jól rálássunk a jelenlegi helyzetre egyet hátrébb kell lépnünk és a teljes képet kell tanulmányozzuk.

Beszélhetnénk arról, hogy a decentralizált rendszerek mennyire függetlenek a hagyományos pénzügyi rendszerektől, igen, elméletben biztosan. Végső soron pedig az ember az, aki meghúzza az eladás karját és dönt az egészről, ezért inkább hagyjuk a cikk végére azt, hogy mennyire fog tudni akár egy Bitcoin vagy egy arany ellen menni a világgazdaság macro trendjével.

 

Tőzsdei index: S&P 500

Teljes piaci kapitalizáció: ~28 000 000 000 000 $
Változás az elmúlt hetekben: -27%
Teljes piaci kapitalizáció változása az elmúlt hetekben: ~7 560 000 000 000 $ csökkenés

Az S&P 500 a tőzsde olyan amerikai tech cégeinek nevét foglalja magába, mint az Apple, Microsoft, Amazon vagy akár a Facebook. Az index ennek az 500 nagyvállalatnak a mozgásait követi, teljes piaci kapitalizációja pedig jócskán felülmúlja a kriptovaluták számait. 

Az elmúlt hetekben az S&P 500 indexe döbbenetes, szinte felfoghatatlan veszteséget szenvedett el. Hasonlóra egészen a 2008-as pénzügyi világválság óta nem volt példa. Ha a világgazdaságot le kéne írni egyetlen mutatóval, valószínűleg az S&P 500 ábrája lenne az, ami a legjobban összefoglalja a sztorit. Az pedig jelenleg így néz ki:

S and P 500 cryptofalka

SP500-1w-20200313

“Gyakran merül fel a Bitcoinnal kapcsolatban, hogy mi az értéke, mi áll mögötte?” “De a részvény és a fiat mögött áll valami legalábbi” stb. Valóban, az S&P 500 index mögött olyan nevek állnak, mint a Microsoft, az Apple, az Amazon vagy a Facebook. Ennek ellenére egyik napról a másikra az értéke szinte felfoghatatlan 7 560 000 000 000 dollárral csökkent. Igen, ilyen a tőzsde. Túlfúj, túláraz, majd kipukkan.

 

A KORONAVÍRUS CSUPÁN A SZIKRA

Most csatolnék vissza az első bekezdésben található korábbi cikkünkhöz, miszerint “A világ kezd megőrülni, a pénzügyi rendszer a vesztébe rohan“. Amit a napokban a tőzsdéken tapasztalunk nem véletlen. A sötét felhők már gyülekeznek egy ideje, a koronavírus csupán egy szikra volt az olajra, aminek a terhét a túlhajtott pénzügyi rendszer nem képes már elviselni. Igen, ilyen az, amikor végig 6000-es fordulat mellett vezetsz, egy idő után elfogy a motor alattad…

S and P 500 cryptofalka

SP500-1m-20200313

Ami pedig hatalmas probléma, hogy legutóbb 2008-ban, a pénzügyi világválság napjaiban láttunk a mostanihoz foghatót. Sőt! A recesszió dinamikája a gyertyákból láthatóan sokkal dinamikusabb, mint annó. Áucs.

 

Na de mi van a fizikális “valós” dolgokkal? Arany? Olaj? Lakáspiac?

Röviden úgy lehetne leírni: Szakad az összes. Legyen az hordóban tárolt olaj, decentralizált kriptovaluta, vagy akár arany. (Na jó az arany egy picivel jobban tartja magát, mint a többiek!) Gyakorlatilag a túlhajtott, túlfújt pénz és érték fogalma kipukkanni látszik. Kiderül, hogy “közel sem érnek annyit a dolgok”, mint amennyinek tűntek. Itt kezd el visszaütni a korábbi történet.

Fizikai Arany: Mindössze -7% os csökkenést tapasztalt a napokban, az emelkedő trendje egyelőre még érintetlen. Ha egy menedéket kéne keresnünk egyelőre biztosan a fizikai arany lenne az. Viszont ne feledjük el, hogy ez a -7% a hatalmas piaci kapitalizációja mellett hatalmas negatív érték. Érdemes lesz figyelni az aranyra, hogy meddig bírja még a nyomást.

Arany árfolyam cryptofalka

Gold-1d-20200313

 

Olaj: Nem, ez itt nem egy néhány 100 millió dollárral rendelkező apró altcoinnak az ábrája! Az olajnál még hamarabb jött el a felezés időpontja, mint a Bitcoinnál. Napok alatt a felére esett az árfolyam. Pedig igen, elvileg áll mögötte valami…

olaj árfolyam cryptofalka

OIL-1d-20200313

 

Lakáspiac? Egyelőre eléggé úgy néz ki, hogy itt is pukkan az a bizonyos lufi. 

Lakáspiac árfolyam cryptofalka

 

IGEN, ELÉG NAGY A BAJ. DE MI ERRE A VÁLASZ?

A rövid válasz: Pontosan azzal próbálják megoldani a jelenleg felmerült problémákat, mint ami előidézte őket. Gyakorlatilag mintha olajjal akarnánk tüzet oltani… További 1,5 trillió dollár nyomtatását tervezi a FED, azért, hogy megpróbálja elhárítani a felmerült problémákat. “Gyakorlatilag mintha az lenne a válaszunk az alattunk széteső motorra, hogy 6000-ről feltoljuk a fordulatszámot 7000-re”.

A pénznyomtatás a legkönnyebb út, mert ez a legrejtettebb módszer az “érték teremtésre”. Ez pedig szépen vonzza magával az termék és eszközárak emelkedését is.
 
Fontos, hogy az adósságok és egyéb pénzügyi kötelezettségek, egy adott pénzösszegben vannak meghatározva. Így mindössze annyit kell tenniük, hogy elegendő pénzt nyomtatnak ezek finanszírozására. Mivel a kinyomtatható pénzmennyiségre vagy annak értékére már nincs korlátozás, ez a legegyszerűbb út. Ennek az egyszerűnek tűnő útnak viszont hatalmas a kockázata, ugyanis veszélyezteti a három nagy világtartalék valuta életképességét. – A világ kezd megőrülni, a pénzügyi rendszer a vesztébe rohan
 

Nah de mi lesz a Bitcoinnal és a kriptovalutákkal?

Rövid távon valószínűleg az, mint minden mással… Hiába decentralizált valami, hiába van rögzítve fixen a készlet stb, ha végső soron ugyanolyan pánikoló emberek managelik a tartalékaikat.

Valószínűleg rövid távon a decentralizált dolgok is szenvedni fognak. Viszont van egy igazán fontos a jelenlegi eseményekben, mégpedig az, hogy pontosan a 2008-as pénzügyi világválság volt az, ami életre keltette a Bitcoint. Pontosan ez volt az a válasz, amit Satoshi Nakamoto szeretett volna adni a világnak a korábban felvázolt hagyományos pénzügyi rendszer problémái ellen. Vagyis kap egy hatalmas esélyt a Bitcoin, hogy bebizonyítsa azt, hogy képes-e arra, amire szánták. Az pedig az, hogy egy hosszú távon értékörző, decentralizált fizetésre alkalmas pénzeszköz legyen. Aminek a használata 100%-ban felügyelt, előre programozott és nincs szükség semmilyen központi bürokráciára.

Néhány hét alatt a Bitcoin értéke 9000 dollárról egészen 5000 dollárig zuhant. Ezt látva azt gondolhatnánk, hogy már most “elbukott” ez az eredeti feltételezés. Azonban ezt nem mernénk kijelenteni a látottak alapján. Fontos észben tartani, hogy a Bitcoin egy iszonyatosan kicsi marketcappel rendelkezik a hagyományos pénzügyi termékekkel szemben. Gyakorlatilag mintha egy tomboló tengerre evezne ki egy kis motorcsónak a nagy tankerhajók közé…

Ennek ellenére pedig viszonylag jól tűri az ütéseket, ha a volatilitást figyelembe vesszük akkor például az S&P 500 jelenlegi mozgása durván 50%-os Bitcoin volatilitással egyezik meg. Nagyjából helyben is vagyunk… a kis motorcsónak hasonlóan bírja az ütéseket, mint a nagy tanker.

Viszont a Bitcoinnak van egy óriási előnye, az pedig a mögötte rejlő tiszta, meghamisíthatatlan technológia. Pontosan az, ami hiányzik a jelenlegi világból, ami ellenszere lehetne a kapzsiság, csalások és a bürokrácia ellen. Egy biztos, mindenki számára nehéz idők következnek,   ha valamikor akkor talán most lesz a legnagyobb szükség a megfelelő rizikó managementre! Célszerű lesz megfelelően diverzifikálni az értékeinket, később ezzel kapcsolatban is jelentkezünk egy cikkel!

 

További ajánlott cikkeink:

 1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
 2. MIÉRT ÉRI MEG BITCOINNAL ÉS KRIPTOVALUTÁKKAL KERESKEDNI?
 3. PONTOS MATEMATIKAI MODELL A BITCOIN ÁR MEGHATÁROZÁSÁHOZ
 4. ÚJABB CSÚCSOKAT DÖNTÖGET A BITCOIN HASH RATE
 5. TETHER OLDOTTA MEG A PORNHUB ÉS A PAYPAL HARCÁT
 6. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
 7. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
 8. AZ ARANYNAK KÖSZÖNHETŐEN ENNYIT ÉRHET MAJD AKÁR EGY BITCOIN

 

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 35tHyC7NEBrZZ4iqR3t44USnyYeNqyWFkD
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LRp3T4gxZbep6U1bjeDZ9CxKpb8xbnDZr6

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Előző fél év átlagos havi profitjai

Mi az az altcoin?

A Bitcoinon kívül az összes kriptovalutát, amik blokkláncon futnak altcoin-nak hívjuk (alternative coin). Jelenleg a Bitcoinon kívül több ezer kriptovaluta...

Facebook Libra: se vele, se nélküle

Abban talán minden kripto hívő egyetért, hogy a digitális valuták széleskörű elterjedéséhez (és ezáltal az árfolyam emelkedéséhez) elengedhetetlen, hogy a...

Hogyan részesülj passzív jövedelemben, mi is az a staking?

Manapság 3 módszerrel tudunk profitot elérni a kriptovaluták használatával:  kereskedéssel, bányászattal, illetve a staking adta lehetőséggel. Na de mi is az...

Amit a tőzsdei kriptovaluta párokról tudni érdemes

Ebben a cikkünkben a különböző kriptovaluta párokról találhattok bővebb információkat. Ezek a párok a legtöbb tőzsdén megtalálhatóak. A két legismertebb...

A blokklánc alkalmazásának lehetőségei az egészségügyben

A blokkláncot és kriptovalutákat bemutató cikkeinkben már részletesen tárgyaltuk a technológia működését és a különböző projektekben rejlő lehetőségeket....

Fő a biztonság! Mi is az a nyilvános kulcsú titkosítás?

A nyilvános kulcsú titkosítás (Public-Key-Kryptographie PKC), más néven aszimmetrikus kriptográfia, olyan keret (Framework), amely mind a privát, mind a...

Coin burn – Hogyan működik a Binance Coin égetés?

Az égetés azt jelenti, hogy a kriptopénzt egy nem létező, hibás wallet címre küldik, amihez így soha többé nem lehet hozzáférni. Ezzel csökken a forgalomban...

Kriptovaluta tőzsde ismertető! Minden, amit tudnod kell a nagyokról

A mai cikkünkben tartunk egy kriptovaluta tőzsde körképet! A jelenleg két talán legfontosabb kriptovaluta tőzsdét, a Binancet és a Bitmexet vesszük górcső alá...

Bitcoin küldés: Hogyan utaljunk Bitcoin-t a pénztárcák között

Ebben az egyszerű, lépésről-lépésre útmutatóban bemutatjuk a Bitcoin küldés folyamatát. A Blockchain.com pénztárcából fogunk Bitcoint a Binance fiókba...

A blokklánc biztonságos használatának titkai

A blokklánc technológia néhány éven belül a feje tetejére állíthatja az egész világot. Márpedig ez csak akkor lesz lehetséges, hogy ha a blokklánc biztonsági...

Mi is az a kriptovaluta bányászat? (2/2 rész)

Mi az a kriptovaluta bányászat első részében megismerkedtünk azokkal az eszközökkel amelyekkel bányászni tudunk különböző poolokban. Ebben a cikkben pedig...

Így vélekednek a dollármilliárdos üzletemberek a Bitcoinról

Miközben a világon dúl a koronavírus járvány és kopogtat egy súlyosnak ígérkező gazdasági válság, a kripto közösség reménykedvbe tekint a jövőbe, hogy ez...

Mi a Bitcoin és a Blokklánc? (1/2 rész)

Mi a Bitcoin? A legtöbb embernek kevés, vagy egyáltalán nincsen tapasztalata a digitális valutákkal, ezért gyakran hallhatjuk a következő kérdést: „Mi az a...

Hogyan tároljuk a kriptovalutáinkat! – Kriptotárca ismertető

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan...

Blokklánc a kormánynál: mit profitálhat az állam a technológiából

Már számos cikkünkben ismertettük, hogy miként válik a mindennapjaink részévé a blokklánc technológia és milyen módon lesz biztonságosabb, ellenőrizhetőbb és...

Bitcoin kereskedési tippek egy veterán tőzsdei kereskedőtől

A tapasztalt kereskedők tanulnak a hibáikból és olyan Bitcoin kereskedési tippek-et állítanak fel, amelyek megakadályozzák, hogy újra ugyanabba a hibába...

Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

A smart contract magyarul okos szerződést jelent. Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén...

Bitcoin vásárlás: Hol tudunk hozzájutni kedvenc kriptovalutánkhoz?

A mi az a Bitcoin és a blokklánc első, illetve második részében már megismerkedhetünk a Bitcoinnal, illetve a blokklánc technológiával. Ebben a cikkben pedig...

Kriptovaluta tippek – Miket kell tudnom kezdő kriptosként?

Mai cikkünkben kriptovaluta tippek a célkeresztben. Összeszedem azokat a praktikákat amelyek rendkívül fontosak és hasznosak abban az esetben, ha csak most...

Claymore bányászprogram szakszerű beállítása érthetően

Egy részletes útmutató hogyan hozd ki a Claymore bányászprogram segítségével a maximumot a kriptovaluta bányászáshoz használt kártyáidból!    Claymore...

Kriptovaluta projekt ismertető

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.