Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kínai CBDC: Már széleskörben elérhető a digitális jüan tárca

Kínai CBDC: Már széleskörben elérhető a digitális jüan tárca

Arról már több cikkben is írtunk, hogy erőteljes verseny alakult ki az országok, főként az Egyesült Államok és Kína között a központi bank által kibocsátott digitális valuta (CBDC) bevezetését illetően. Mostanra viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy az ázsiai ország áll ezen a téren nyerésre. Megmutatjuk miért!

 

Digitális jüan – e-CNY

A blokklánc technológia fejlődésével és a kriptovaluták elterjedésével az utóbbi években egyre több kormányzat, illetve jegybank irányította figyelmét a digitális valuták kibocsátása felé. Van, ahol még csak koncepcionális szinten foglalkoznak a kérdéssel, míg más országokban már a technológia tesztelése folyik. Ezek közé tartozik Kína is, ahol szemmel láthatólag nagyon komolyan veszik az elsőség kérdését.

A kínai jegybank által fejlesztett digitális fizetőeszköz a Bitcointól eltérően nem számít kriptovalutának. Nem blokklánc alapon működik és semmiképpen sem decentralizált. A használatának a fő célja, hogy idővel kiváltsa a bankjegyeket és érméket, azaz a készpénzt. A fizetőeszközt 2014 óta fejlesztik Kínában és a tervek szerint két lépcsőben jut majd el a projekt élesedése során a fogyasztókhoz. A jegybank először a kereskedelmi bankoknak utalja a digitális jüant (e-CNY), majd a következő lépcsőben ők terítik az e-CNY-t az ügyfelek között.

digital-yuan | Cryptofalka Fotó: Orange Wang. Forrás: South China Morning Post

Digitális tárca digitális jüanhoz

A napokban jelent meg az Apple és a Google kínai alkalmazásáruházaiban az a digitális pénztárca, amely az e-CNY tárolására és a fizetésre alkalmas. Meghívásos alapon, szűkebb körben már korábban is tesztelték az alkalmazást, de mostantól kezdve már bárki számára elérhető és használható. Azaz majdnem bárki számára, azon túl ugyanis, hogy csak Kínában (vagy kínai felhasználói fiókkal) tölthető le, a használatot egyelőre 10 kínai városra korlátozták, amelyek között van Sanghaj és Peking is. Ez utóbbi különösen azért érdekes, mert egy jegybank által már tavaly elővetített 2022 február 4-i céldátum vészesen közeleg. Akkor kezdődik ugyanis a pekingi téli olimpia és ott már szeretnék, ha az olimpikonok és az esemény résztvevő használni tudnák fizetésre az alkalmazást.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

Digitális jüan – használni vagy sem

A kínaiak körében a digitális fizetési megoldások már eddig is népszerűek voltak. Egy kutatás szerint az elmúlt esztendőben tízből kilenc kínai fizetett már alkalmazás segítségével. Ez nem is különösen meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy milyen elterjedt már most is a WeChat és az Alipay Kínában. A jegybanknak azonban minden eszközt meg kell ragadnia, ha át akarja szoktatni az embereket a digitális jüan használatára. Ennek elősegítésére az elmúlt két évben már többször is tartottak kifejezetten erre a célra kitalált sorsolásokat, amelynek keretében alkalmanként több tízezer szerencsésnek adtak 30 dollár értékű digitális jüant. A nyerteseknek annyi volt a dolga, hogy beregisztráljanak az akkor még tesztelési fázisban lévő alkalmazásba.

Összefoglalás

Úgy tűnik már csak idő kérdése, hogy mikor láthatjuk a kínai CBDC széleskörű használatát. Az alkalmazás megjelenése megnyitotta ezelőtt az utat. Hogy használni fogják-e a kínaiak az ismerve az ország vezetésének elszántságát, nem igazán lehet kérdéses. Azt is érdekes lesz majd ugyanakkor látni, hogy milyen tapasztalatot és példát jelent majd a digitális jüan bevezetése a többi ország hasonló projektjei szempontjából.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.60% $63,310.45
Ethereum ETH -0.91% $3,122.66
BNB BNB -1.17% $557.31
Solana SOL -6.57% $139.62
XRP XRP -0.77% $0.4976
Dogecoin DOGE -0.71% $0.1608
Cardano ADA -1.59% $0.4612
Litecoin LTC -1.42% $78.47
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!