Mire is jók a nemzeti digitális valuták? Mi az a CBDC?

Szerző: | febr 18, 2021 | Kriptovaluta

A Bitcoin és az altcoinok népszerűsége töretlen. Ám sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit kezdhetünk ezekkel a digitális pénzekkel. Használhatóak e a mindennapi kiadásaink fedezésére esetleg elképzelhető-e, hogy egy szép napon kriptovalutában kapjuk a fizetésünket. Az előbbire már vannak elég jó megoldások, az utóbbi pedig nem mostanában fog bekövetkezni. Így jutunk viszont el a nemzeti valuták digitalizálásának lehetőségéhez a CBDC-hez.

Számos cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy a világ több országának központi bankjai elkezdték kutatni, mérlegelni vagy akár már tesztelni a nemzeti valuta digitális formában történő bevezetésének hatásait. A ,,central bank digital currency” (CBDC) lényegében nem más, mint az adott ország nemzeti fizetőeszközének digitális megvalósulása. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egyrészt létezik Magyarországon a forint, mint hivatalos fizetőeszköz, emellett viszont létezne még egy digitális forint is, amit szintén az MNB bocsátana ki, illetve felügyelne.

 

Mire jók a nemzeti digitális valuták, a CBDC-k?

A kriptovaluták fokozatos térhódításával lassan ósdinak érezni a hagyományos bankrendszer működését, már ami a pénzutalások gyorsaságát és költségét illeti. Ugyanakkor a CBDC egyik legnagyobb előnye a szabályozottság. Mivel a Nemzeti Bankok bonyolítják a kibocsátást, ezért a digitális pénzekre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a hagyományos (FIAT) pénzekre.

CBDC I Cryptofalka

A megvalósítást illetően is lehetnek eltérések. Az egyszerűbb megközelítést alkalmazó országok lényegében létrehoznak egy központi adatbázist és ez adja majd a CBDC működésének alapját. A korszerűbb implementációt viszont a blokklánc alapú (vagy egyéb megosztott főkönyv szerinti) megoldások jelentik. Ebben az esetben létrejön majd egy token is, ami az adott fiat pénz digitális megvalósulása. Akármelyik megoldást is alkalmazzák a Nemzeti Bankok, az mindenképpen fontos tulajdonság, hogy egy centralizált adatbázis jön létre, amelyen teljes felügyeleti joga van a kibocsátó intézménynek. Ezáltal tehát képes megakadályozni, visszavonni tranzakciókat, befagyasztani számlákat és figyelni a számlaforgalmat. Ezek nem pont azok a tulajdonságok, amire a Bitcoin létrejött, ugyanakkor azt sem jelenti, hogy nem lenne ettől függetlenül nagyon is létjogosultsága a digitalizált nemzeti valutáknak.

Ha szeretnéd élőben követni a Bitcoin, Ethereum és a többi kriptovaluta árfolyamát, azt itt megteheted! 
Az árfolyamok mellé pedig hasznos információkat, összefoglalókat is találsz a coinokról 

A technológiai alap talán ugyanaz, mint a Bitcoin vagy egyéb kriptovaluták esetében, viszont még is van egy fontos különbség. Mivel a CBDC a fentiek értelmében a nemzeti fizetőeszköz egy digitális formája, így működését korlátozzák azok a körülmények, amelyek az adott nemzeti valutát is. Azaz lehet, hogy Bitcoinnal vagy Ethereummal fogja tudni fizetni egy miamiban élő lakos a helyi adóit, de az esetlegesen létrejövő digitális forinttal biztosan nem. A CBDC működését továbbra is jobban behatárolhatják a földrajzi határok és a nemzeti kormányok, míg a kriptovalutákét nem.

 

A CBDC létrejöttének előnyei

Tekintettel arra, hogy még a tesztelési fázison egyik CBDC sem jutott túl így az előnyöket és a hátrányokat illetően csak elméleti síkon értekezhetünk. Vélhetően majd a valós használat során derülhetnek ki további felhasználási területek és újabb előnyök. Az már azonban most is látszik, hogy a kriptovaluták kapcsán is emlegetett pozitívum, mely szerint banki szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá olyanok, akik eddig nem tudtak, a CBDC esetében még nagyobb siker lehet. Bár Magyarországon kétségtelenül jól működik az azonnali utalások rendszere, a világ nagy részén (vagy akár a nemzetközi utalások terén), már messze nem ilyen jó a helyzet. Erre is jó megoldás a tokenizált nemzeti valuta.

A kriptovilágot ismerők számára nem idegen a stabil valuták (stablecoins) fogalma sem. A CBDC is hasonlatos ehhez, ám amíg a jelenleg is létező stabilcoinokat magán cégek hozták létre és felügyelik működését, addig a CBDC mögött egy Nemzeti Bank áll és ezért lényegében fiat pénzként tekinthetünk rá. Így a hagyományos pénzhez hasonlóan, biztonságosan tölthet be fizetési eszköz vagy értékörző funkciókat.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A kriptovaluták kapcsán gyakran elhangzik előnyként, hogy az egy harmadik fél közreműködése nélkül működő rendszer. A CBDC-re ez nem mondható el. Az előbbi esetben a felhasználó teljes irányításában vannak a pénzügyei, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Ha például valaki rossz címre utal el egy nagyobb összegű kriptovalutát, annak búcsút is mondhat, hacsak nem lesz olyan kedves az illető, hogy visszautalja. A CBDC esetében a banki felügyelet viszont garantálja, hogy ilyen ne történjen meg.

 

Összegzés

A blokklánc technológia és a kriptovaluták fejlődése szempontjából rendkívül fontos lesz, amikor a Nemzeti Bankok is megjelennek a maguk digitalizált fizetőeszközeikkel. Az sem lesz majd mindegy, hogy mely országok lesznek, akik először kezdik el alkalmazni a CBDC-t. Annyi viszont már most is bizonyos, hogy a bevezetésük elkerülhetetlen és nagyban hozzájárul majd a ma ismert pénzügyi rendszer megújulásához.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.