Lehet-e a távoli jövőben 100%-ban zöld a Bitcoin bányászat?

Szerző: | máj 31, 2021 | Bitcoin hír, Kriptovaluta

A válasz úgy tűnik igen, a Square elemzést készített a megújuló energia költségeiről és azok hatásáról a zöld Bitcoin bányászatra.

Az elmúlt hetekben, amióta Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla nem használja a Bitcoint környezeti aggályok miatt, gyakran foglalkozik a média a Bitcoin hálózatnak és bányászatnak a környezeti hatásaival. Több értekezés is született, miszerint a bankrendszer jóval több energiát használ a működésre, mint a Bitcoin hálózat. 

A probléma odáig gyűrűzött, hogy New York állam hároméves moratóriumot vezetne be a megújítatlan bitcoin bányászatra az államban.

 

Zöld vagy nem zöld a Bitcoin bányászat?

Ebben a vitában, egy-egy ponton mindkét félnek igaza lehet. A kritikusok helyesen gondolják, hogy a Bitcoin bányászathoz hatalmas erőforrások kellenek: A Cambridge-i Alternatív Pénzügyi Központ becslései szerint a Bitcoin bányászok világszerte felhasznált villamos energiája átlagosan évi 113 terawattóra. Ez a Bitcoin energiafelhasználását valahol az Egyesült Arab Emírségek és Hollandia közé helyezné, amelyek együttes lakossága megközelítőleg 170 millió ember, ami kétségkívül sok. 

Zöldebb Bitcoin Bányászat I Cryptofalka

Forrás: https://igaming.org/

A Cambridge Centre for Alternative Finance nemrégiben elkészült „3. globális kriptográfiai összehasonlító tanulmánya” azonban azt mutatja, hogy a kriptovaluta bányászok legalább 76% -a megújuló energiát használ fel tevékenysége során. A Bitcoin proof of work alapú bányászata 40%-ban származik megújuló energiaforrásból.

A Square legújabb tanulmánya a Bitcoin bányászat energiafogyasztását és széndioxid-lábnyomát vizsgálja, három közvetlenül releváns összehasonlítás megvizsgálásával: az Egyesült Államok villamosenergia-hálózata, a hagyományos pénzügyi rendszer és az aranybányászat.

 

A villamosenergia-hálózat, a hagyományos pénzügyek és az aranybányászat 

A tanulmány azzal kezdődik, hogy összehasonlítja a Bitcoin bányászatát az elektromos hálózat egészével. Az Egyesült Államok Energetikai Információs Igazgatóságának adatai szerint, az Egyesült Államok 2020-as villamosenergia-termelésének mintegy 20% -a megújuló forrásokból származott. Ez azt jelenti, hogy mivel energiafogyasztásának 40% -a megújuló forrásokból származik, a Bitcoin bányászata jelenleg kétszer olyan zöld, mint a nemzeti hálózat egésze.

A hagyományos finanszírozásra (fiat valuták tekintetében) áttérve két kritikus pont van az ipar értékelésére: 1) a fosszilis tüzelőanyaggal kapcsolatos projektek finanszírozása és 2) az ipar szénlábnyoma. Az előbbi a viták kritikus része, mivel ez, csökkenti a környezetkárosító tevékenységek finanszírozási képességét.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A Rainforest Action Network márciusban kiadott „Banking on Climate Chaos – Fossil Fuel Finance Report 2021” szerint, a világ 60 legnagyobb kereskedelmi és befektetési bankja a Párizsi Megállapodás óta 3 800 000 000 000 – igen, 3,8 trillió USD – értékű finanszírozást biztosított a fosszilis üzemanyagok számára. Gondoljunk csak bele egy percre – a Párizsi Egyezmény a világ meghatározó lépése az éghajlatváltozás elleni küzdelem felé, és a világ legnagyobb bankjai mégis a világ negyedik legnagyobb gazdaságának GDP-jével megfelelő finanszírozást nyújtottak a megállapodás óta a fosszilis tüzelőanyagokhoz.

A hagyományos, fiat pénzügyi szektor széndioxid-lábnyomát tekintve, a Galaxy Digital májusban publikálta „A Bitcoin energiafogyasztásáról. A “szubjektív kérdés kvantitatív megközelítése” című cikket, amely a Bitcoin bányászat és az ipar energiafogyasztásának lebontása.

 

Mennyi áramot fogyaszt a mai bankrendszer?

A hagyományos bankrendszer-elemzése a világ 100 legnagyobb globális bankjának energiafogyasztását vizsgálja. Energiafogyasztásukat négy elsődleges kategóriára bontva: adatközpontok, fióktelepek, ATM-ek és kártyahálózati adatközpontok. Az iparág vezetőinek nyilvánosan elérhető adatainak felhasználásával a Galaxy becslése szerint az energiafogyasztás évi 260 TWh körül alakul. Ez több mint kétszerese a Bitcoin bányászat energiafogyasztásának, és különösen a megbízható adatforrások hiánya miatt kizárja a rendszer legfontosabb pilléreit, beleértve a központi bankokat és az elszámolóházakat, ami arra utal, hogy az energiafelhasználás lényegesen magasabb, többszöröse is lehet.

A hagyományos bankrendszer elemzéséhez hasonlóan a Galaxy aranybányászati elemzést is végzett, amely az ipar teljes energiafogyasztásának egy részét elemzi. Az Arany Világtanács 2019-es jelentésében szereplő „Arany és éghajlatváltozás: jelenlegi és jövőbeli hatások” című elemzést felhasználva vizsgálja az üvegházhatású gázok közvetlen kibocsátását az arany bányászatában és feldolgozásában.

aranybányászat I Cryptofalka

Forrás: https://www.barrons.com/

Az arany finomításával és újrafeldolgozásával járó gázkibocsátás a Galaxy becslése szerint az ipar üvegházhatású gázokkal kapcsolatos villamosenergia-fogyasztása évente 240 TWh. Alapszinten ez azt jelenti, hogy az arany évente mintegy 85% -kal több energiát fogyaszt, mint a Bitcoin bányászata. Tekintettel azonban arra, hogy a Cambridge-i Alternatív Pénzügyi Központ becslése szerint a Bitcoin bányászat energiafogyasztásának körülbelül 40% -a megújuló energiából származik, ez azt jelenti, hogy az aranybányászat megújuló energiafogyasztása háromszorosa a Bitcoin bányászatának.

 

Bitcoin bányászat zöld potenciálja és szabályozása

Ahhoz, hogy a Bitcoin és a Bitcoin bányászat teljes potenciálját kiaknázza, iparként feltétlenül jobban kell teljesítenie. Ennek két kulcsfontosságú eszköze az átgondolt szabályozás és a határozott ipari fellépés. Az előbbi azért hagy némi kivetni valót maga után, ugyanis az ipar állítólag tele van olyanokkal akik elutasítják a szabályozásokat.

Az igazság az, hogy önmagában a szabályozás se nem jó, se nem rossz. Maga a szabályok lehetnek rosszak vagy jók. Az átgondolt, specifikus szabályozás katalizátora lehet a Bitcoin fellendülésének, mainstream elfogadásának. Támogatná az innovációt, ösztönözné az ipari szereplőket, megteremtené a széleskörű bizalmat. Jó példa erre Wyoming állam, ahol a törvényhozók 2017 óta együtt dolgoznak az ipari szereplőkkel, megteremtve a blokklánc ipar stabilitását. 22 törvényt iktattak be azóta, hogy stabilabb környezetet hozzanak létre a blokklánc iparnak, ami több tízmilliárdos üzleti tevékenységet hozott az államnak.

Bitcoin megújuló energia I Cryptofalka

Forrás: https://cointelegraph.com/

Ezzel szemben, a túlságosan széles, tompa szabályozás, mint a New York állam szenátusában javasolt bányavédelmi törvény, megölhet, lelassíthat egy iparágat. New York államban kizárólag megújuló energiából biztosított Bitcoin bányászat lehetséges, amit szinte lehetetlen teljesíteni. Elüldözheti azokat a vállalkozásokat, amelyek szabályozott körülmények között, legálisan bányásznak Bitcoint, megfosztva az államot a teljesítmény orientált iparűzési adó fizetésétől.

Végül eljutunk azokhoz az érdekelt felekhez, akik a legnagyobb terhet viselik, de a legnagyobb mértékben képesek változtatásokat végrehajtani a Bitcoin szén-dioxid-mentesítésében: maga az ipar. Becsülettel kell lennünk az elért haladásra, mivel az ipar becsült összenergiájának 40% -a megújuló energiaforrásokból származik. Ez kétszerese az Egyesült Államokban a teljes elektromos hálózat részarányának.

OKEX_banner_Cryptofalka

Mindazonáltal egyértelmű, hogy mindenkinek aki kapcsolódik az iparhoz, még többet kell tennie. A Crypto Climate Accord és a Bitcoin Bányászati Tanács kiváló első lépés lehet. Arra ösztönzik az iparág minden tagját, hogy ne csak aláírja a megállapodásokat, hanem teljesítse céljait, hogy 2030-ra elérje a nettó nulla karbon kibocsátást a villamosenergia-fogyasztásból. Ez nagy valószínűséggel be is fog következni. Nemcsak azért, mert ez a helyes, hanem azért is, mert az iparágban azok, akik 100% -ban megújuló stratégiákat alkalmaznak, valószínűleg valami ösztönzésre, előnyre tehetnek szert.

A piac a siker legfőbb bírája, a felelős kapitalizmus korszaka tőlünk függ – a befektetők és a fogyasztók pénztárcájukkal szavaznak. Támogatva a felelős szereplőket, miközben háttérbe szorítják azokat, akiknek cselekedete negatív mellékhatásokat válthatnak ki.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka