Megbízható-e az online szavazás a blokklánc technológiával?

Szerző: | jan 2, 2021 | Blokklánc hír

A blokklánc technológia segíthet a regisztrálásában, az eredmények ellenőrzésében, az online szavazás tisztaságában.

 

Blokklánc technológia segítheti az elavult szavazási rendszert

A hagyományos szavazás szükségessé teszi azt, hogy a választók fizikailag jelen legyenek egy szavazóhelyiségben, és papíron adják le voksukat. Míg a fejlett gazdaságokban a folyamat többé-kevésbé működőképes, vagyis a COVID-19 válság bekövetkeztéig az volt, addig a fejlődő és a harmadik világ országaiban a szavazófülkében történő események megkérdőjelezhetőek. Miután tömegek szembesültek a monopóliumellenes hullámmal, jelentős számú ország váltott át elektronikus szavazógépekre. De ez még nem megoldás, vannak olyan hackerek, akik képesek behatolni a kifinomult rendszerekbe is. Ezt már bizonyították a Def Con konferencián, ahol viszonylag fiatal korú hackerek lopakodtak be az amerikai elektronikus szavazógépekbe, és feltárták sebezhetőségüket.

Az Egyesült Államok november 3-i elnökválasztása kezdetben vitatott volt, a legyőzött Trump elnökválasztási csalásokkal kapcsolatos megalapozatlan vádjai táptalajt adott a bizalmatlanságnak. Daniel Hardman, az Evernym önálló szuverén identitás-megoldás információbiztonsági vezetője szerint, a blokklánc technológia segíthet az online szavazás tisztaságában.

blokklánc online szavazás I Cryptofalka

Forrás: https://appinventiv.com/

A republikánusok haboztak elfogadni Biden győzelmét, annak ellenére, hogy a választási hivatal ellenőrizte az eredményeket. Az indoklás a hibás vagy manipulált szavazólapok tömeges megjelenése volt. Ezek a vádak nem álltak meg a bíróság előtt. 

Alapvetően a blokklánc lehetőséget ad arra, hogy a választók megbízhatóan és biztonságosan regisztrálják magukat az online szavazáshoz, majd a szavazatok leadásakor az előzetes regisztrációjuk alapján a blokklánc bizonyíthatja, hogy valakinek van e szavazati joga. Olyan lehetőségeket nyújthat, amelyek elősegíthetik egy szavazás auditálását egy választáson.

– nyilatkozta, Hardman

Nyilvános blokkláncokkal, mint például a Bitcoin (BTC), minden tranzakciót egy megváltozhatatlan nyilvános főkönyvbe rögzítenek, ezáltal az ellenőrzések teljesen biztossá és átláthatóvá válnak, mintha központosított vagy papír alapú folyamatok lennének.

 

Az online szavazás tisztasága a blokklánc segítségével

Egy ilyen blokklánc alapú online szavazási rendszerben, a bejegyzéseket időbélyegzővel és titkosítással látnák el, mielőtt titkos kulcsokkal rögzítenék őket.

Mégha a modell átlátható és megváltozhatatlannak tűnik is, honnan tudnák a hatóságok, hogy olyan állampolgároktól érkeznek a szavazatok akik csak egyszer szavaztak?

Itt lehetőség van a végpontok közötti ellenőrzésre. Egyrészt az első rész a regisztrációs rész. A személynek tudnia kell, hogy csak egyszer regisztrálhat. A regisztrációs adatok ugyanazok, mint a papír alapú regisztrációkor, például jogosítvány szám, fénykép, aláírás. Ez a mechanizmus minden embernek csak egy regisztrációt engedélyez és egyetlen szavazatot biztosít. 

– mondta Hardman.

Egy rendkívül összetett folyamat, amely különböző fenyegetési tényezőkön alapuló változatos megoldásokat igényel. Egy blokkláncba bevont szavazási rendszer tartalmazhat speciális összetevőket a választói csalások megelőzésére, ilyen például a biometrikus választói azonosítás. Ha tudjuk, hogy például John Smith-nek, a pennsylvaniai Main Street 123-ból milyen az ujjlenyomata, akkor elég nehéz másnak szavazni a nevében. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Mindazonáltal mi akadályozza meg a kormányokat abban, hogy a személyes adatokat kihasználva nyomonkövetéshez és más etikai kérdést felvető tevékenységhez használják?

Ezt a kérdést a nemrég Kínában, a koronavírus járvány alatt alkalmazott intézkedésekkel lehet magyarázni. A kormány nyomon követte az egyének hőmérsékletét egyeztetve identitásukkal és hely adataival. Választások esetén, ez a kérdés teljesen más értékelés alá kerül. Nem lehet kivitelezni a nyomonkövetést a választásban megadott információk alapján. 

 

Összefoglalva

Tehát a szakértők szerint, a tiszta online szavazáshoz a blokklánc technológiára van szükség. Hiteltérdemlően bizonyítja a személy személyazonosságát, anélkül, hogy tényelegesen feltárná az emberek privát, magán adatait. A szavazati jog is megfelelően bizonyításra kerül. Tehát a megfelelő ember egyszer és hiteltérdemlően szavazhat. 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.