Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mobiljátéktól a metaverzumig - Ismerd meg a Sandbox-ot!

Mobiljátéktól a metaverzumig - Ismerd meg a Sandbox-ot!

Az utóbbi években a metaverzum lett az egyik legnépszerűbb kifejezése a blokklánc ökoszisztémáknak, melynek egyik legerősebb szereplője a Sandbox. NFT-k, saját token és hatalmas partnerek, vajon ez elég lesz a sikerekhez? Ennek járunk utána ebben a cikkben.

A továbbiakban Németh Ádám, a Nexo magyar munkatársának egy vendégcikkét olvashatjátok, ahol a Sandbox mögötti fundamentális szempontokat mutatja be részletesebben.

 

Mobiljáték után jöhet a metaverzum

A projekt egy mobiljátékként indult 2012-ben, majd 2015-ben jelent meg PC-re is. A játékban egy 2 dimenziós térben játszhattunk, ahol kialakíthattunk saját világunkat (hasonlóan a Terraria és Minecraft játékokhoz).  A mobiljáték jelenleg is elérhető, viszont a márkát 2018-ban felvásárolta az Animoca Brands és bejelentették az Ethereum platformra épülő 3 dimenziós játékukat. Egy olyan nyílt világú játékot, amiben a területek és a tárgyak mind a játékosokhoz tartoznak.

 

Kik állnak az ötlet mögött?

A projektet 2018-ban felvásárolta az Animoca Brands a Pixowl csapatától, viszont az eredeti csapatot a helyükön hagyták. A projekt vezérigazgatója a Pixowl egykori alapítója, Arthur Madrid, akinek 11 éves tapasztalata van a videójáték iparban, ami főként az előző cégéből származik.

Sandbox csapat Forrás: sandbox.game

A projekt technológiai vezetője Lucas Shrewsbury szintén a Pixowl csapatában volt ugyanebben a pozícióban, előtte pedig 10 évig dolgozott a Gameloftnál, ami a mobil videójátékok piacán jelenleg is egy meghatározó szereplő.

A projekt több, mint 300 alkalmazottat foglalkoztat, ami folyamatosan bővül és jelenleg is új munkatársakat keresnek. A csapatot kiegészíti az Animoca Brands is, ami egy hongkongi székhelyű blokklánc játékok kiadásával foglalkozó cég.

 

Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó

 

A projekt kódja

A blokklánc projekteknél fontos tényező a biztonság, ezért mindenképp érdemes megnézni, hogy vannak-e nyílt forráskódú részei a projektnek és esetleg volt-e auditálva az utóbbi időben. A Sandbox kódját a Certik auditálta 2022. februárjában, aminek a jelentése itt elérhető.

Sandbox Audit Certik Forrás: certik.com

Az audit során 1 jelentős, 1 közepes, 1 kis és 3 informatív hibát találtak, amik közül a jelentős hibát mitigálták, a többi problémát pedig orvosolták. A jelentős hiba a centralizációval volt kapcsolatos, mivel több admin szerepkör is van jelenleg a rendszerben, amikre későbbiekben érdemes decentralizált alternatívát találni. A projekt válasza az volt a problémára, hogy még idén (2022) terveznek bevezetni egy DAO-t ezeknek a jogköröknek a kiváltására.

 

Whitepaper és weboldal

A projekt whitepaperét 2020. augusztusában tették közzé, formailag és tartalmilag is rendben van. A weboldaluk egy webalkalmazás, több lehetőségünk van a belépésre, ebből az ajánlott módszer a Metamask Wallet. A felületen keresztül köthetjük le SAND tokenjeinket, vagy használhatjuk a Sandbox áruházat NFT-k vásárlására. 

A weboldal szintén korrekt, minőségi munka, gyanús jelek nincsenek.

 

SAND tokenomics

A weboldal után következhet a SAND token részletesebb elemzése, amiben azt nézzük meg, hogy milyen fundamentális tényezők befolyásolhatják későbbiekben az árfolyamot.

A SAND token ERC-20as, azaz Ethereum platformra épült. A token több szerepet is tölt be a projektben, amik a következők:

 • Governance: A token és NFT-k szavazati jogot biztosítanak.
 • Utility: játékon belüli fizetőeszköz és le is köthetjük a platformon kamatozni (staking).

Sandbox staking Forrás: sandbox.game

Összesen 3 milliárd token lesz elérhető az ökoszisztémában, ami folyamatosan kerül feloldásra, így jelenleg inflációs tokenről beszélhetünk, viszont ez a maximális darabszám elérése után deflációs tokenné változik. 

A tokenek megoszlása az alábbi módon történik:

 • 17% Seed Sale: korai 2019-es befektetők, 510 millió token
 • 4% Stratégiai Eladás: 120 millió token
 • 12% Launchpad: 360 millió token
 • 12% Alapítvány: 360 millió token
 • 26% Vállalati tartalék: 780 millió token
 • 19% Alapítók és Csapat: 570 millió token
 • 10% Tanácsadók: 300 millió token

A “Seed Sale”, “Alapítók és Csapat” és “Tanácsadók” tokenek 5 évig 100%-ban lezárásra kerültek és utána 12 hónapos szüneteltetésekkel kerülnek feloldásra, ez azt jelenti, hogy 2024-ig csak az Alapítvány és a Vállalati tartalék, ami likviditást ad, viszont ez is a teljes tokenmennyiség 38%-a.

Tokenek égetését a csapat kijelentette, hogy nem tervezi a jövőben.

 

Fontosabb mutatók (2022.05.26-i adatok alapján)

Árfolyam: $1,36
Forgó kínálat: 1,23 milliárd token
Max kínálat: 3 milliárd token
Market cap.: $1,7 milliárd
All-Time High: $8,46 ( 2021.11.25. )
% változás ATH óta: -84%
Inflációs ráta: 27,37%

Az inflációs ráta magas, viszont kis piaci kapitalizációval rendelkező projekt, így bőven van helye a növekedésre és az ATH-ig látjuk, hogy eddig hol helyezkedtek el nagyobb ellenállások/támaszok.

SAND Piaci hangulat CMC Forrás: coinmarketcap.com

Ezután megnéztem a CoinMarketCap oldalán is, hogy milyen véleménnyel vannak a projektről, ahol összességében egy optimista/pozitív piaci hangulat látható.

 

Influenszerek a Sandbox mögött

A projekt egyik népszerűbb partnere CryptoStache, aki nemrég bejelentette, hogy a Sandbox platformján saját területe lesz. 

CryptoStache Sandbox Forrás: YouTube

Közösségi oldalakon maga a projekt a legaktívabb Sandbox tartalomgyártó, de partnerei közt ott van Snoop Dogg, Paris Hilton és más olyan hírességek, akik növelhetik a projekt általános ismertségét.

 

Kiemelt támogató partnerek a SAND ökoszisztémában

A stratégia partnerek segíthetnek a projektnek a skálázhatóságban, új területekre való terjeszkedésben, ezért különösen fontosak egy olyan projekt számára, ami  részt tervez venni például a videójátékok piacán is. Nézzünk pár partnert, akik támogatják az APE növekeadését:

 • Adidas
 • CoinMarketCap
 • TheWalkingDead
 • Snoop Dogg
 • SHIBUYA109 (bevásárlóközpont Tokióban)

Sandbox partnerek forrás: Sandbox twitter

A projekt erőssége, hogy az ökoszisztéma területeit a partnerek fogják kialakítani, ezzel egy hatékony marketing felületet biztosítva nekik és izgalmas pályákat a felhasználók számára.

 

Mi a helyzet a versenytársakkal?

A projekt erőssége az, hogy nem játékot, hanem egy platformot biztosít a partnerei számára, így gyors és hatékony lehetőséget biztosítana olyan cégek számára, akik jelen szeretnének lenni a “metaverzum” ilyen formájában.

Jelenleg nagyobb versenytársak közé tartoznak az ApeCoin és Axie Infinity. Az Axie jelenleg tokenomics problémákkal küzd, míg az ApeCoinnál még nem tudjuk, hogy milyen formában kell elképzelni az ő metaverzumukat. Jelenleg a Sandbox biztos helyen van Top3-ban, viszont más nagyvállalatok is érkeznek idővel majd a metaverzumok piacára, mint például az Apple és a Microsoft.

 

Nincs sikeres projekt hatásos marketing nélkül

A blokklánc projektek világában az egyik legfontosabb terület a 10 milliárd dolláros marketcap eléréséig a marketing (lásd pl. Dogecoin), ezért kifejezetten fontos, hogy egy projektnek átgondolt marketing stratégiája legyen.

 • Twitter ( 1 millió követő ): bejelentések és rendszeres élő közvetítések.
 • Instagram (182 ezer követő): bejelentésekről rövid teaser videók, képek.
 • YouTube (137 ezer feliratkozó): streamek a játékról, és a fejlesztés menetéről.
 • Discord (312 ezer tag, 26 ezer aktív): a közösség fő kommunikációs platformja.

A projekt hatalmas közösséggel rendelkezik, így jelenleg a marketing nem okoz problémát a projektnek.

 

Sandbox konklúzió

A projekt jó csapattal, partnerségekkel és stabil marketinggel rendelkezik, viszont a tokenek megoszlása rejt magában kockázatot, mivel a vállalati tartalék a tokenek több, mint negyede, amivel könnyedén befolyásolhatja a token árfolyamát. Szintén probléma lesz a token inflálódása, amit kiküszöbölhetünk azzal, hogy a tokenjeinket lekötjük a platformon, viszont ott nincs “lockup period”, ami szintén a tokenek gyors kivételét + eladását eredményezheti, ami szintén az árfolyamra negatívan hathat (lásd. AXS).

Összességében hosszútávon vegyes érzelmeket táplálok a projekt felé, ha valaki metaverzumba fektetne, akkor a piacon ez a legéletképesebb projekt, de bőven vannak hibái, amit jó lenne kijavítani. 2022-ben indul a DAO, amit érdemes figyelemmel követni, míg a lekötésekhez is jó lenne legalább egy 2-3 hetes zárolási periódust adni. Amíg ezek nincsenek meg, addig egy kockázatosabb befektetésnek tartom a SAND tokent.

Ha olvasnál még hasonló fundamentális elemzést az NFT piacról, akkor nézd meg Ádám, az Axie Infinity-ről írt cikkét.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
 2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
 5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.33% $67,221.66
Ethereum ETH 0.02% $3,521.79
BNB BNB 0.39% $595.77
Solana SOL 3.30% $174.66
XRP XRP 2.87% $0.5938
Dogecoin DOGE 7.26% $0.1346
Cardano ADA -0.38% $0.4384
Litecoin LTC -0.30% $73.43
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!