Mi az a seed phrase és miért fontos?

Szerző: | szept 2, 2022 | Blokklánc hasznos, Kriptovaluta

A seed phrase a kriptotárca által generált véletlenszerű szavak csoportja, amelynek segítségével hozzáférhetünk a benne tárolt adatokhoz.

 

Mi a seed phrase?

A  seed phrase a kriptovaluta pénztárca által generált véletlenszerű szavak csoportja, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a benne tárolt kripto adatokhoz. A kripto jelszókezelőhöz hasonló pénztárcának tekinthető, és a recovery phrase olyasmi, mint a fő jelszó. Hozzáférést biztosít a phrase-t létrehozó tárcához kapcsolódó összes kriptohoz – még akkor is, ha az törölve van vagy elveszett – mindaddig, amíg a recovery phrase elérhető.

A seed phrase segít a kriptovaluta pénztárca visszaállításában, ha a felhasználó elfelejti jelszavát. A seed phrase egy kriptopénztárca főkulcsának mondható. Például, ha egy hardveres pénztárca vagy egy, a számítógépből elveszett vagy törölt pénztárca esetét nézzük, könnyen létrehozhatunk egy új pénztárca, és használhatjuk hozzá a seed-et, amely visszaállítja a pénztárcában tárolt kriptovalutákat.

 

seed phrase | Cryptofalka

unchained.com

 

Hogyan néz ki?

A generált szavak egy 2048 szóból álló listából származnak. A seed phrase egy hosszú karakterláncból áll, amely véletlenszerű szavak csoportjából tevődik össze. Az alapkifejezésen szereplő szavak leegyszerűsítve szerepelnek, így a felhasználó könnyebben megjegyezheti őket, mintha a seed hosszú számokból vagy speciális karakterekből állna.

A recovery phrase 12-24 szóból áll, például energy, road vagy open. A hibák elkerülése érdekében ezek a véletlenszerűen generált szavak nem tartalmaznak olyan párokat, mint a „férfi” és a „férfiak”. A Bitcoin fejlesztési javaslata (BIP)-39 2013-ban bevezette az ilyen típusú phrase-ket, és szabványt hozott létre a determinisztikus pénztárcák számára. A fenti példa egy képzeletbeli, 24 szavas seed phrase-t szemléltet.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Recovery phrase vs. seed phrase

A recovery phrase-t a kriptovaluta pénztárca helyreállítására használják, ha a tulajdonos elfelejtette jelszavát. A privát kulcs viszont egy blokklánc címre mutat, így biztosítva a tranzakciókat. Privát kulcsot használnak a kriptovaluták tranzakcióihoz a tulajdonjog igazolásával.

A recovery phrase a felhasználó tulajdonában lévő összes kriptofiók fő kulcsa. Ezek a szavak hozzáférést biztosítanak az eredeti pénztárcában tárolt összes privát kulcshoz. A cél a digitális eszközök teljes irányítása. Ez a phrase lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a blokklánc eszközökhöz, még akkor is, ha elveszik vagy megsérül a fizikai hardvertárcájuk. De hogyan működik a recovery phrase? Egyszerűen fogalmazva, a felhasználók bármilyen pénztárcából hozzáférhetnek kriptoszámlájukhoz a segítségével.

seed phrase | Cryptofalka

coinbase.com

 

 

Meghackelhető a seed phrase? És mi történik, ha elveszíted?

Ha egy hacker hozzájut a seed phrase-hez, az azt jelenti, hogy a kriptopénzt nem lehet visszaszerezni. Amint azt korábban láttuk, a seed phrase a kriptovaluta pénztárcához való hozzáférés fő kulcsa, ami azt jelenti, hogy rossz kezekben elkerülhetetlen a kár. Azonban, mivel sok szó van egy seed-ben, nehéz feltörni, így elérésükhöz az adathalászat a fő módszer. A csalók egyik közkedvelt módja, hogy seed phrase-t szerezzenek, hogy e-maileket küldenek úgy, mintha ügyfélszolgálati dolgozók lennének, és a segítségnyújtáshoz seed-et vagy privát kulcsot kérnek.

A seed phrase elvesztése a legrosszabb forgatókönyv egy kriptovaluta tulajdonos számára. Nem lehet visszaszerezni a pénztárcához tartozó seed phrase-t, ha elvesztetted vagy elfelejtetted azt, így érdemes lejegyezni és biztonságos helyen tartani. Ezen túlmenően tanácsos róla egy másolatot olyan helyen tárolni, amelyet biztosan nem tehet tönkre semmi (pl. tűz). Tekintve, hogy a seed véletlenszerűen generálódik, még a kriptovaluta tulajdonosa sem tudja, milyen szókombinációt használnak majd a generálására, ráadásul 12–24 szóból áll, így nincs esély arra, hogy minden szót helyesen találj ki, tehát érdemes nagyon ügyelni arra, hogy semmiképp ne veszhessen el a seed phrase.

 

Hogyan vigyázz a seed phrase biztonságára?

Az alábbiakban néhány tippet adunk a seed phrase biztonságos tárolására. Soha ne oszd meg a seed-et mással! Jegyezd fel papírra, és tartsd biztonságos helyen. Ez a tárolás legrégibb módja, de még mindig teljesen valid lehetőség. Leírhatod kézzel, de ki is nyomtathatod. Egy tűz- és vízálló széf a legideálisabb a tárolásra, ha van lehetőséged rá.

Egy másik opció a jelszókezelőben történő tárolás. A jelszókezelő egy titkosított digitális tároló, amely érzékeny információkat, például felhasználóneveket, jelszavakat és recovery phrase-ket képes tárolni. Így a felhasználónak csak egy jelszót kell megjegyeznie (a jelszókezelő fiók jelszavát) több tucat vagy több száz különböző jelszó helyett. A recovery phrase jelszókezelőben való tárolása számos előnnyel jár, amelyek közül az egyik a fokozott biztonság. Másodlagos jelszó – más néven jelmondat – hozzáadásával a felhasználók még erősebb és biztonságosabb backup-ot készíthetnek maguknak.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka