Miért perlik már megint a Binancet?

Szerző: | márc 29, 2023 | Kriptovaluta

A Binance elleni vádak súlyosak, és a büntetés akár véget vethet a vállalkozásnak. Mit kell tudnunk az eseményekről és milyen fényt vet ez a kriptóra? 👇🏼

 

A CFTC perli a Binance-t

A Commodities Futures Trading Commission (CFTC) Binance ellen indított végrehajtási eljárása leállíthatja a tőzsdét, ha a szabályozó hatóság tiltó végzése és büntetése iránti kérelmei fennmaradnak. Ennek ellenére a Bizottság felszólításában sokkal több van, amit érdemes lehet kicsomagolni.

A CFTC hétfő reggel nyújtotta be a Binance elleni keresetét, ami CZ szerint “váratlan és kiábrándító” volt, hivatkozva a szabályozó hatóságokkal való folyamatos együttműködésére. A Binance közleményében azt is elmondta, hogy nagymértékben befektetett a megfelelőségi csapatába, “hogy biztosítsa, hogy ne legyenek amerikai felhasználók aktívak a platformunkon“.

binance I Cryptofalka

A per azt állítja, hogy a Binance többszörösen megsértette a származtatott ügyletek kereskedelmét, sőt nem is volt megfelelően regisztrálva, hogy származtatott ügyleteket kínáljon az amerikai ügyfeleknek. Emellett nem felügyelte megfelelően a tőzsdei tevékenységet, nem volt megfelelő a pénzmosás elleni (AML) és a know-your-customer (KYC) ellenőrzés, tudatosan kijátszotta vagy segítette az amerikai ügyfeleket a szabályozók kijátszásában, és talán a legsúlyosabb: a saját ügyfelei ellen kereskedett.

Zhao maga is kifejezetten alperesként szerepel a perben Samuel Lim volt megfelelőségi alkalmazottal együtt.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Több száz belső üzenetet elemzett a CFTC

A CFTC panaszából kiderül, hogy a vizsgálat részeként több száz belső üzenetet, beszélgetést és dokumentumot osztottak meg a bizottsággal. Nem ez az első alkalom, hogy a Binance ellen eljárás indult, de úgy tűnik, ez a legátfogóbb.

Zhao szerint ez nem más mint politikai nyomásgyakorlás, ugyanis ez már idén a 4. alkalom, hogy FUD-ot próbálnak generálni a tőzsde körül.

CFTC Binance I Cryptofalka

“Magam is szigorúan betartom ezeket az irányelveket. Soha nem vettem részt a Binance Launchpad, Earn, Margin vagy Futures programokban sem.” – tette hozzá, utalva azokra a vádakra, hogy személyesen ő irányította az ügyfelek elleni kereskedésre használt számlákat.

A CFTC-per részleteket is feltárt belső vállalati beszélgetésekből. A panasz egyik részében az amerikai ügyészek Lim üzeneteit idézték, amelyek olyan tranzakciókra utalnak, amelyekről úgy gondolják, hogy kapcsolatban állnak a Hamasszal, az egyiptomi Muzulmán Testvériség militáns ágával. A 2019-es üzenetekben azzal érvelt, hogy a kisebb tranzakciók miatt nem érdemes aggódni, mert a CFTC panasza szerint valaki “600 dollárból aligha tud venni egy AK47-est“.

A bizottság azt állítja, hogy azok az alkalmazottak, akiknek az volt a feladata, hogy azt a látszatot keltsék, hogy a Binance komolyan veszi a megfelelőséget, például egy pénzmosásért felelős jelentéstevő, arra panaszkodtak, hogy sziszifuszi feladatot kaptak.

 

CFTC vs. SEC: Most akkor a kripto árucikk, értékpapír vagy egyik sem?!

Az évek óta tartó vizsgálat és a hétfői keresetben a CFTC kifejezetten árucikknek nevezi a BTC-t és az ETH-t, ami jelentős lehet az iparág számára. A perben a Litecoin (LTC) is említésre kerül. A Litecoin Twitter-fiókja mögött álló csapat megosztott egy képernyőfotót a perről, és azzal viccelődött, hogy “jó tudni, hogy ebben most már mindannyian egyetértünk”.

A SEC és a CFTC között már régóta folyik a szócsatározás a kriptovaluták – különösen az ETH – besorolásáról, és így szabályozásáról. A SEC és a Ripple között zajló jogi csatározásban kiemelt szerepet kapott William Hinman, a SEC vállalati pénzügyi igazgatójának 2018-as beszéde, amelyben amellett érvelt, hogy az ETH valószínűleg nem értékpapír.

Érdemes megjegyezni, hogy Gary Gensler, a SEC elnöke ezzel szemben meglehetősen közvetve jellemezte az ETH-t értékpapírként. Szeptemberben azt nyilatkozta a The Wall Street Journalnak, hogy a Howey-teszt alapján a proof-of-stake eszközök értékpapírnak minősülhetnek.

 

Záró gondolatok

A Binance elmondta, hogy a bűnüldöző és szabályozó ügynökségek korábbi tagjait alkalmazta, és több mint 80 millió dollárt költött a tranzakciók megfigyelésére, a piacfelügyeletre és a nyomozati eszközökre, hogy támogassa a megfelelőségi programját. 

Ennek ellenére valószínűleg ameddig nem lesz valódi egyértelműség azzal kapcsolatban, hogy az amerikai szabályozó hatóságok hogyan osztályozzák a kriptovalutákat és a kripto cégekre hagyjuk, hogy kikövetkeztessék, mit kellene és mit nem kellene csinálniuk, addig ez a fejlődő iparág számára valóban kellemetlen.

 

Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.