Mobiljátéktól a metaverzumig – Ismerd meg a Sandbox-ot!

Szerző: | máj 29, 2022 | Árfolyam elemzés

Az utóbbi években a metaverzum lett az egyik legnépszerűbb kifejezése a blokklánc ökoszisztémáknak, melynek egyik legerősebb szereplője a Sandbox. NFT-k, saját token és hatalmas partnerek, vajon ez elég lesz a sikerekhez? Ennek járunk utána ebben a cikkben.

A továbbiakban Németh Ádám, a Nexo magyar munkatársának egy vendégcikkét olvashatjátok, ahol a Sandbox mögötti fundamentális szempontokat mutatja be részletesebben.

 

Mobiljáték után jöhet a metaverzum

A projekt egy mobiljátékként indult 2012-ben, majd 2015-ben jelent meg PC-re is. A játékban egy 2 dimenziós térben játszhattunk, ahol kialakíthattunk saját világunkat (hasonlóan a Terraria és Minecraft játékokhoz).  A mobiljáték jelenleg is elérhető, viszont a márkát 2018-ban felvásárolta az Animoca Brands és bejelentették az Ethereum platformra épülő 3 dimenziós játékukat. Egy olyan nyílt világú játékot, amiben a területek és a tárgyak mind a játékosokhoz tartoznak.

 

Kik állnak az ötlet mögött?

A projektet 2018-ban felvásárolta az Animoca Brands a Pixowl csapatától, viszont az eredeti csapatot a helyükön hagyták. A projekt vezérigazgatója a Pixowl egykori alapítója, Arthur Madrid, akinek 11 éves tapasztalata van a videójáték iparban, ami főként az előző cégéből származik.

Sandbox csapat

Forrás: sandbox.game

A projekt technológiai vezetője Lucas Shrewsbury szintén a Pixowl csapatában volt ugyanebben a pozícióban, előtte pedig 10 évig dolgozott a Gameloftnál, ami a mobil videójátékok piacán jelenleg is egy meghatározó szereplő.

A projekt több, mint 300 alkalmazottat foglalkoztat, ami folyamatosan bővül és jelenleg is új munkatársakat keresnek. A csapatot kiegészíti az Animoca Brands is, ami egy hongkongi székhelyű blokklánc játékok kiadásával foglalkozó cég.

 

Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó

 

A projekt kódja

A blokklánc projekteknél fontos tényező a biztonság, ezért mindenképp érdemes megnézni, hogy vannak-e nyílt forráskódú részei a projektnek és esetleg volt-e auditálva az utóbbi időben. A Sandbox kódját a Certik auditálta 2022. februárjában, aminek a jelentése itt elérhető.

Sandbox Audit Certik

Forrás: certik.com

Az audit során 1 jelentős, 1 közepes, 1 kis és 3 informatív hibát találtak, amik közül a jelentős hibát mitigálták, a többi problémát pedig orvosolták. A jelentős hiba a centralizációval volt kapcsolatos, mivel több admin szerepkör is van jelenleg a rendszerben, amikre későbbiekben érdemes decentralizált alternatívát találni. A projekt válasza az volt a problémára, hogy még idén (2022) terveznek bevezetni egy DAO-t ezeknek a jogköröknek a kiváltására.

 

Whitepaper és weboldal

A projekt whitepaperét 2020. augusztusában tették közzé, formailag és tartalmilag is rendben van. A weboldaluk egy webalkalmazás, több lehetőségünk van a belépésre, ebből az ajánlott módszer a Metamask Wallet. A felületen keresztül köthetjük le SAND tokenjeinket, vagy használhatjuk a Sandbox áruházat NFT-k vásárlására. 

A weboldal szintén korrekt, minőségi munka, gyanús jelek nincsenek.

 

SAND tokenomics

A weboldal után következhet a SAND token részletesebb elemzése, amiben azt nézzük meg, hogy milyen fundamentális tényezők befolyásolhatják későbbiekben az árfolyamot.

A SAND token ERC-20as, azaz Ethereum platformra épült. A token több szerepet is tölt be a projektben, amik a következők:

 • Governance: A token és NFT-k szavazati jogot biztosítanak.
 • Utility: játékon belüli fizetőeszköz és le is köthetjük a platformon kamatozni (staking).
Sandbox staking

Forrás: sandbox.game

Összesen 3 milliárd token lesz elérhető az ökoszisztémában, ami folyamatosan kerül feloldásra, így jelenleg inflációs tokenről beszélhetünk, viszont ez a maximális darabszám elérése után deflációs tokenné változik. 

A tokenek megoszlása az alábbi módon történik:

 • 17% Seed Sale: korai 2019-es befektetők, 510 millió token
 • 4% Stratégiai Eladás: 120 millió token
 • 12% Launchpad: 360 millió token
 • 12% Alapítvány: 360 millió token
 • 26% Vállalati tartalék: 780 millió token
 • 19% Alapítók és Csapat: 570 millió token
 • 10% Tanácsadók: 300 millió token

A “Seed Sale”, “Alapítók és Csapat” és “Tanácsadók” tokenek 5 évig 100%-ban lezárásra kerültek és utána 12 hónapos szüneteltetésekkel kerülnek feloldásra, ez azt jelenti, hogy 2024-ig csak az Alapítvány és a Vállalati tartalék, ami likviditást ad, viszont ez is a teljes tokenmennyiség 38%-a.

Tokenek égetését a csapat kijelentette, hogy nem tervezi a jövőben.

 

Fontosabb mutatók (2022.05.26-i adatok alapján)

Árfolyam: $1,36
Forgó kínálat: 1,23 milliárd token
Max kínálat: 3 milliárd token
Market cap.: $1,7 milliárd
All-Time High: $8,46 ( 2021.11.25. )
% változás ATH óta: -84%
Inflációs ráta: 27,37%

Az inflációs ráta magas, viszont kis piaci kapitalizációval rendelkező projekt, így bőven van helye a növekedésre és az ATH-ig látjuk, hogy eddig hol helyezkedtek el nagyobb ellenállások/támaszok.

SAND Piaci hangulat CMC

Forrás: coinmarketcap.com

Ezután megnéztem a CoinMarketCap oldalán is, hogy milyen véleménnyel vannak a projektről, ahol összességében egy optimista/pozitív piaci hangulat látható.

 

Influenszerek a Sandbox mögött

A projekt egyik népszerűbb partnere CryptoStache, aki nemrég bejelentette, hogy a Sandbox platformján saját területe lesz. 

CryptoStache Sandbox

Forrás: YouTube

Közösségi oldalakon maga a projekt a legaktívabb Sandbox tartalomgyártó, de partnerei közt ott van Snoop Dogg, Paris Hilton és más olyan hírességek, akik növelhetik a projekt általános ismertségét.

 

Kiemelt támogató partnerek a SAND ökoszisztémában

A stratégia partnerek segíthetnek a projektnek a skálázhatóságban, új területekre való terjeszkedésben, ezért különösen fontosak egy olyan projekt számára, ami  részt tervez venni például a videójátékok piacán is. Nézzünk pár partnert, akik támogatják az APE növekeadését:

 • Adidas
 • CoinMarketCap
 • TheWalkingDead
 • Snoop Dogg
 • SHIBUYA109 (bevásárlóközpont Tokióban)
Sandbox partnerek

forrás: Sandbox twitter

A projekt erőssége, hogy az ökoszisztéma területeit a partnerek fogják kialakítani, ezzel egy hatékony marketing felületet biztosítva nekik és izgalmas pályákat a felhasználók számára.

 

Mi a helyzet a versenytársakkal?

A projekt erőssége az, hogy nem játékot, hanem egy platformot biztosít a partnerei számára, így gyors és hatékony lehetőséget biztosítana olyan cégek számára, akik jelen szeretnének lenni a “metaverzum” ilyen formájában.

Jelenleg nagyobb versenytársak közé tartoznak az ApeCoin és Axie Infinity. Az Axie jelenleg tokenomics problémákkal küzd, míg az ApeCoinnál még nem tudjuk, hogy milyen formában kell elképzelni az ő metaverzumukat. Jelenleg a Sandbox biztos helyen van Top3-ban, viszont más nagyvállalatok is érkeznek idővel majd a metaverzumok piacára, mint például az Apple és a Microsoft.

 

Nincs sikeres projekt hatásos marketing nélkül

A blokklánc projektek világában az egyik legfontosabb terület a 10 milliárd dolláros marketcap eléréséig a marketing (lásd pl. Dogecoin), ezért kifejezetten fontos, hogy egy projektnek átgondolt marketing stratégiája legyen.

 • Twitter ( 1 millió követő ): bejelentések és rendszeres élő közvetítések.
 • Instagram (182 ezer követő): bejelentésekről rövid teaser videók, képek.
 • YouTube (137 ezer feliratkozó): streamek a játékról, és a fejlesztés menetéről.
 • Discord (312 ezer tag, 26 ezer aktív): a közösség fő kommunikációs platformja.

A projekt hatalmas közösséggel rendelkezik, így jelenleg a marketing nem okoz problémát a projektnek.

 

Sandbox konklúzió

A projekt jó csapattal, partnerségekkel és stabil marketinggel rendelkezik, viszont a tokenek megoszlása rejt magában kockázatot, mivel a vállalati tartalék a tokenek több, mint negyede, amivel könnyedén befolyásolhatja a token árfolyamát. Szintén probléma lesz a token inflálódása, amit kiküszöbölhetünk azzal, hogy a tokenjeinket lekötjük a platformon, viszont ott nincs “lockup period”, ami szintén a tokenek gyors kivételét + eladását eredményezheti, ami szintén az árfolyamra negatívan hathat (lásd. AXS).

Összességében hosszútávon vegyes érzelmeket táplálok a projekt felé, ha valaki metaverzumba fektetne, akkor a piacon ez a legéletképesebb projekt, de bőven vannak hibái, amit jó lenne kijavítani. 2022-ben indul a DAO, amit érdemes figyelemmel követni, míg a lekötésekhez is jó lenne legalább egy 2-3 hetes zárolási periódust adni. Amíg ezek nincsenek meg, addig egy kockázatosabb befektetésnek tartom a SAND tokent.

Ha olvasnál még hasonló fundamentális elemzést az NFT piacról, akkor nézd meg Ádám, az Axie Infinity-ről írt cikkét.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
 2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
 5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.