Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Botrány tört ki az Art Gobblers NFT körül

Botrány tört ki az Art Gobblers NFT körül

Sok gyűjtő azt állítja, hogy influencerek olyan ingyenes NFT-kért cserébe hype-olták a projektet, amelyek most közel 23 000 dollárt érnek.

 

Újabb etikátlan NFT influencer hype történt?

Az NFT-világot felbolygatta az Art Gobblers hétfői indulása, amely a "Rick & Morty" társalkotójának, Justin Roiland-nak és a Paradigm kripto befektetési cégnek az Ethereum-alapú projektje. A hétfő esti ingyenes NFT mint után az Art Gobblers már több mint 26 millió dollár értékű másodlagos eladást generált, ami hatalmas hype-ot sugall a projekt körül.

Az Art Gobblers körüli diskurzus nagy része az elmúlt napok során az NFT influencerek szerepét övezte. Sokakban felmerült a kérdés, hogy kompenzálták-e őket ingyenes NFT-kkel, és, hogy egy olyan rendszert erősítenek-e, amelyben a befolyásos hangok megfelelő kinyilatkoztatások nélkül használják ki platformjukat.

Art Gobblers | Cryptofalka wikipedia.org

 

Az Art Gobblers 1700 Gobbler artwork NFT-t indított, amelyeket bárki ingyen mintelhetett, aki felkerült egy jóváhagyott engedélyezési listára. 300 NFT-t a projektalkotók és közreműködők számára tartottak fenn, és további 8000 Gobbler NFT-t fognak fokozatosan kiadni a következő 10 év során. Nem sokkal később az NFT-ket jelentős összegekért kezdték el értékesíteni a másodlagos piacokon keresztül, a legolcsóbb elérhető darabot jelenleg 14,5 ETH-ért - körülbelül 22 850 dollárért - jegyzik. Egy NFT hétfő este közel 138 000 dollár értékű ETH-ért kelt el.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Hogyan működik az NFT influencer marketing?

A másodlagos értékesítések hullámának közepette a Crypto Twitter-en olyan tweet-ek jelentek meg, amelyekben olyan prominens NFT influencerek, tartalomkészítők és személyiségek listáját osztották meg, akik sikeresen minteltek NFT-t. A kezdeti reakció általánosságban negatív volt, egyes felhasználók azt állították, hogy ez a nagy követőtáborral rendelkező influencerek által szerzett túlzott előnyöket tükrözi.

Nem ez az első eset, hogy a gyűjtőket és alkotókat azzal vádolják, hogy potenciálisan értékes NFT-kért biztosítanak hype-ot és promóciót. Gyakran előfordul, hogy amikor egy NFT-projekt elindul és az árak az egekbe szöknek, a Twitter-felhasználók rámutatnak azokra az influencerekre, akik az engedélyezési listáról minteltek. Ez különösen akkor gyanús, ha aztán azonnal el is adják az adott NFT-t - ez a már jól ismert pump-and-dump.

Ha ezek az influencerek és gyűjtők valóban részt vesznek ilyen megállapodásokban - akár az Art Gobblers, akár más projektek körül -, akkor jellemzően nem hozzák nyilvánosságra ezeket. Mindezt tovább bonyolítja az a tény, hogy sok híres gyűjtő álnéven tevékenykedik, és a követők nem feltétlenül ismerik a valódi nevüket vagy hátterüket.

 

Art Gobblers | Cryptofalka infostor.com

A social media influencereknek az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) előírásai szerint egyértelműen közzé kell tenniük a fizetett megállapodásokat. Eközben a kriptovalutákat és a kapcsolódó termékeket népszerűsítő hírességek és influencerek egyre gyakrabban szembesülnek a SEC ellenőrzésével és büntetésével - ahogyan azt Kim Kardashian nemrég tapasztalta.

 

Mit mondanak az influencerek?

Az Art Gobblers szeptemberi tweet thread-je szerint az alkotók úgy döntöttek, hogy "saját kezűleg választják ki" a művészeket és Web3-építőket az NFT-kre, akik cserébe másokat is jelölhettek a listára. Néhány mintelő azt tweet-elte, hogy egyszerűen a projekt Discord szerverén való részvétellel jutott hozzáféréshez.

Andrew Wang korábban egy Twitter Space interjú házigazdája volt Roiland-dal, és az elmúlt napokban rengeteget tweet-elt az Art Gobblers körüli részvételéről. Elárulta, hogy egy "hivatalos Art Gobblers-fiókot" működtetett a Twitter-en egy kitalált karakter mögé bújva. Fxnction azt mondta, hogy nem reklámozta vagy tweet-elt az Art Gobblers-ről a megjelenés előtt, és azt állította, hogy a Discord szerverhez való korai csatlakozással került fel az engedélyezési listára. A backlash-t is kommentálta, különbséget téve azok között, akik arra használják a közönségüket, hogy népszerűsítsenek egy olyan projektet, amiben hisznek, és azok között, akik egy NFT drop hype-ot kihasználva pénzzé teszik a mintelt tokent.

Ha Fxnction és más mintelők a hype előtti részvétellel érdemelték ki a hozzáférést az Art Gobblers allowlist-hez, akkor ez bárkivel megtörténhet - nemde? Ez a Web3 ideálja, hogy egy projekt korai támogatói idővel előnyhöz jutnak. Ennek ellenére még mindig sokan gyanakodnak arra, hogy az influencereket előnyben részesítik annak reményében, hogy nagyobb érdeklődést generálnak egy-egy drop körül.

 

Záró gondolatok

A hétfő esti kereskedési őrület óta az ellenségeskedés egy része elcsendesedett, és más gyűjtők és alkotók megvédték azokat, akiket a mintelés miatt célba vettek.

Fxnction felvetette, hogy az alkotóknak van lehetőségük arra, hogy jobban szabályozzák az engedélylistákat, és a jövőben elkerüljék az ilyen visszaütéseket. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy aki felháborodott ezen, annak korábban észre kellett volna vennie az allowlist-et.

Az ilyen típusú dolgokra tényleg lehet szabályokat felállítani, ahogy látom, hogy sokan folyamatosan nyomulnak - mondta. Ez a Web3. Ha korábban jobban odafigyeltek volna, bárki megragadhatta volna az engedélylistát.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.65% $51,159.06
Ethereum ETH 1.51% $2,961.74
BNB BNB 2.62% $380.07
Solana SOL 2.56% $102.22
XRP XRP 3.01% $0.5445
Cardano ADA 2.77% $0.5904
Dogecoin DOGE 3.05% $0.08586
Litecoin LTC 3.28% $70.15
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!