Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
NFT Felmérés 2022

NFT Felmérés 2022

A CoinGecko egy felmérés során megvizsgálta az NFT tulajdonosok demográfiai jellemzőit, motivációjukat, preferenciáikat és tudásukat. Mutatjuk az eredményeket!

 

Kik rendelkeznek NFT-vel?

A nem helyettesíthető token (NFT) kifejezés nyerte el a Collins Dictionary 2021-es "Év Szava" címét, abszolút nem megalapozatlan indokkal. Az NFT-k 2021 közepén meteorikus emelkedést tapasztaltak, amely még a kriptoverzumon kívül is sokaknak felkeltette az érdeklődését. Az NFT polarizálódik – van egy kis csoport, amely a mögöttes technológiába vetett hitet vallja, egyre több opportunista próbálja kihasználni az NFT pénzügyi felfelé ívelését, míg mások az újkor digitális "szkemjének" kiáltják ki.

Tehát, hogyan is viszonyulnak valójában az emberek az NFT-hez? A CoinGecko egy Twitter-felmérés során megvizsgálta az NFT tulajdonosok demográfiai jellemzőit, viselkedésüket, motivációjukat, tendenciáikat, preferenciáikat, tudásukat és az NFT-kkel kapcsolatos felfogásukat.

nft felmérés | Cryptofalka money.com

 

Kezdjük a demográfiai adatokkal, azaz, hogy jellemzően kik is vásárolnak (mintelnek) NFT-t. A 871 válaszadó 72%-a rendelkezik NFT-vel, akiknek nagy része nem is egy, hanem legalább öt NFT tulajdonosának mondhatja magát. A válaszadók egyik fele a 18-30, míg másik fele a 30-50 éves korosztályba tartozik. Érdekes módon az APAC régió vezet az NFT elterjedésében a felmérés válaszadói körében 38,8%-kal, Európa szorosan követi 31,7%-kal, míg Észak- és Dél-Amerika messze mögöttük áll 18,3%-kal.

Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó

 

Mik a leggyakoribb NFT-k?

Az NFT tulajdonjog leginkább a metaverzum/gaming típusú NFT-k köré fókuszálódik (35,8%), amelyet viszonylag azonos arányban követ a PFP (picture for proof, 27,4%) és a művészet (25,3%) kategória.

 Ami a metaverzum földek vagy tárgyak tulajdonjogát illeti, az eredmények (30,5%) igencsak tükrözik a metaverzum/gaming NFT-k tulajdonjogára vonatkozó számokat (35,8%) – kiemelve ezzel a GameFi és a Metaverse NFT-k/projektek közötti átfedést. A válaszadóknak mindössze körülbelül a fele vett részt korábban metaverzum(ok)ban, és csupán 20%-uk minősül „törzsvendégnek” ott.

CoinGecko NFT I Cryptofalka

 A metaverzum az előrejelzések szerint 800 milliárd dolláros piac lesz az elkövetkezendő 2 évben, és a legtöbb ember, különösen a kriptoipar résztvevői számára a játékok tűnnek a legvalószínűbb NFT-belépési pontnak.

 

Mi motiválja az NFT tulajdonosokat?

Vegyél olcsón, adj el drágán” szlogen lett az NFT vásárlás fő hajtóereje 42,2%-kal. Másrészt viszont a „gyűjtés” és a „hasznosság” HODL-féle mentalitás együttesen körülbelül 50%-os dominanciát mutat. A válaszadók kevesebb, mint fele (43%) profitál az NFT kereskedelemből, míg 23%-uk szabad akaratú HODL-nek mondja magát, és nem veszi figyelembe az NFT-ből való haszonszerzést. Ha csak az „Igen” és a „Nem” közötti arányt vesszük figyelembe, a nem HODL kereskedők nagyjából 57%-a profitált NFT-ből, ami valószínűleg a kereskedési jártasságra utal a válaszadók körében, akiknek nagy része NFT-veterán.

CoinGecko NFT I Cryptofalka

Érdekes módon az NFT-k a legtöbb kripto portfóliónak csak egy kis részét teszik ki, a vizsgált portfóliók 70%-a mindössze 0-25% NFT-t tartalmaz.

 

Hogyan kereskednek az NFT tulajdonosok?

Az NFT tulajdonosok 60%-a kizárólag PC-n mintel/kereskedik, és csupán 21%-a használ mobileszközöket. A PC-k dominanciája annak köszönhető, hogy az NFT mintek/kereskedések időérzékeny természetét lényegesen jobban kezelik, mint a tárca mobilalkalmazások, amelyek még mindig nehézkesen működnek a számítógépekhez képest.

A felhasználók több mint 60%-a követi nyomon az új, közelgő NFT projekteket a Discord-on és a Twitter-en keresztül, ahol az információk töredezettek és gyakran szétszórtak más posztok között. Ennek ellenére továbbra is ezek tűnnek a legjobb megoldásnak, ha rá szeretnének bukkanni a frissen közzétett projektekre.

A felhasználók több mint fele piactereken keresztül követi nyomon az NFT portfóliót, szemben a strukturáltabb megközelítésekkel (például portfóliókezelők, Excel).

nft felmérés | Cryptofalka venturebeat.com

 

Mi a legfontosabb szempont NFT vásárlásnál?

Amikor az NFT kereskedést/vásárlást meghatározó tulajdonságokról kérdezték őket, a válaszadók 38,5%-a a „minimumárat” (Floor Price) említette a legfontosabb szempontként. A minimumár egy általános mérőszám, amelyet a kollekció/darab megfizethetőségének és potenciális felfelé mutatóinak mérésére használnak. A ritkaság figyelembevétele, valamint a hype/influencer befolyása ezzel szemben 30%, illetve 18%.

A profitszerzésen kívül a válaszadók fele (50,9%) gondolja úgy, hogy az NFT-k jelenlegi vagy jövőbeni hasznossága a legfőbb ösztönző a HODL-re, mindössze 23% és 21,8% választotta inkább az „erős közösséget” és a „művészi értéket/kötődést”. A CoinGecko felmérése alapján úgy tűnik, hogy az NFT tulajdonosok értékelik azokat az NFT-ket, amelyekről úgy gondolják, hogy a leginkább „praktikus” értéket nyújtják, nem pedig olyan megfoghatatlan tulajdonságokat, mint például az esztétikája. A közelmúltban létrejövő NFT projektek is többségében valamilyen "hasznosság" felé irányulnak (pl. exkluzív hozzáférés, jövőbeli airdrops).

 

A kutatás összefoglalva

Összességében tehát az látható a CoinGecko NFT kutatásából, hogy a gaming és metaverzum NFT-k, amelyeket a metaverzumot körülvevő Axie Infinity állított reflektorfénybe, állnak a legnépszerűbb NFT típusok élén. A legtöbb válaszadó saját bevallása szerint gyorsan akar pénzt kihozni az NFT-ből, ugyanakkor az összesített többség (51%) továbbra is érdeklődést mutatott akár a HODL-féle gyűjtés, akár a mögöttes szolgáltatás iránt. Mindent összevetve ez nem egy tisztán spekulációs piac, ahogyan azt a közhiedelem sokszor állítja.

Az NFT kereskedési volumene 2022 első negyedévében visszaesett, ugyanakkor az RTFKT és a Bored Ape Yacht Club közötti mega-partnerségben megugrásokat is láthattunk. Hogy végül mi lesz az NFT-k sorsa, azt egyelőre még csak sejteni lehet, viszont tény - ahogy a kripto általában - az NFT-k világa is még mindig tele van csalásokkal és volatilis árakkal. Így tehát amennyiben mélyebben is érdekel az NFT témája, mindenképp járj utána az adott projektnek, mielőtt bármibe is belevágnál.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.02% $64,125.95
Ethereum ETH 1.86% $3,064.66
BNB BNB 3.00% $561.61
Solana SOL 3.42% $143.7
XRP XRP 5.63% $0.5148
Dogecoin DOGE 4.99% $0.1556
Cardano ADA 12.56% $0.4976
Litecoin LTC 4.27% $82.59
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!