Solana tranzakció energiatakarékosabb, mint 2 Google-keresés

Szerző: | nov 27, 2021 | Blokklánc hír, Kriptovaluta

Egy tranzakció a Solana-hálózaton kevesebb energiát igényel, mint két Google-keresés, és 24-szer kevesebbet, mint a telefonok töltése – derül ki a Solana Alapítvány csütörtöki jelentéséből.

 

Egy tranzakció a Solana blokkláncon 24-szer kevesebb energiát fogyaszt, mint a mobilunk feltöltése

A jelentés szerint egyetlen tranzakció a Solana hálózatán 0,00051 kilowattóra (kWh), azaz 1836 Joule energiát fogyaszt. A Google szerint egy átlagos keresés 0,0003 kWh vagy 1 080 Joule energiát használ fel.

Talán még meglepőbb, hogy a jelentés szerint a teljes Solana-hálózat becslések szerint évente 3 186 000 kWh-t használ fel, ami 986 amerikai háztartás átlagos villamosenergia-felhasználásának felel csak meg.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

Solana-hálózat célja a karbonsemlegesség elérése

A Solana Alapítvány májusban szerződést kötött Robert Murphyvel egy jelentés megírására, amely “keretbe foglalja a Solana-hálózat tranzakcióinak környezeti hatását”. Murphy az Othersphere alapítója és korábban a Világbank energetikai szakértője volt.

A Solana-hálózat kevésbé decentralizált, – mint a Bitcoin vagy az Ethereum – 1196 validáló csomópontja van, amelyek évente mintegy 20 millió tranzakciót dolgoznak fel. A jelentés szerint az Alapítvány tovább fogja csökkenteni a hálózat energiafelhasználását egy új program létrehozásával. A program célja a szén-dioxid-semlegessé válás és az ökoszisztéma környezeti lábnyomának ellensúlyozása. Arról nem adtak további információt, hogy a hálózat tervez-e szén-dioxid-kiegyenlítést vásárolni vagy ténylegesen csökkenti-e a kibocsátását.

 

Proof-of-stake energiafelhasználása

Mivel a Solana (SOL) a proof-of-stake konszenzusmechanizmusra támaszkodik, a hálózat sokkal kevésbé energiaigényes, mint a proof-of-work bányászati módszerre támaszkodó hálózatok, például a Bitcoin és az Ethereum. A Statista becslése szerint egyetlen Bitcoin (BTC) tranzakció átlagosan 4 222 800 000 joule-t használ fel. Itt fontos kiemelni azért, hogy a Bitcoin és a Proof of Work hálózatoknál nem konkrétan a tranzakciók hitelesítése igényel ekkora energiát, hanem magának a teljesen független és autonóm rendszernek a biztonsági foka miatt van szükség ilyen magas befektetett energiára.

Meg kell jegyezni, hogy a hálózatok technikailag nem használnak fel meghatározott mennyiségű energiát egy-egy tranzakcióhoz. A hálózat energiafelhasználása ugyanannyi lehet egy tranzakciót, akár 1 milliót tranzakció feldolgozásánál. Ezt azonban gyakran használják, kissé elnagyolt, bár nem vitatott összehasonlításként.

Ezt szem előtt tartva, egy Ethereum tranzakció körülbelül 644 004 000 joule-t használ fel a tranzakciók átlagos száma és a hálózat működtetéséhez szükséges energia mennyisége alapján. A Statista szerint egy Ether  tranzakció energiafogyasztása “több ezer VISA-kártyás tranzakciónál is több ezer VISA-kártyás tranzakcióhoz” hasonlítható.

Az Ethereum 2.0 azonban a proof-of-stake-re való átállás után várhatóan mintegy 99%-kal kevesebb energiát fog fogyasztani, mint a jelenlegi mainnet.

 

A Ripple lehet az alacsony energiafelhasználás másik befutója?

Egy másik alacsony energiafelhasználású alternatíva a Ripple, amely tranzakciónként 28 440 Joule-t használ. A Ripple szerint a hálózatán minden egymillió tranzakcióra 79 000 órán keresztül egy villanykörtét is működtethetett volna a felhasznált energiamennyiség.

Ugyanennyi tranzakció esetén a Bitcoin által felhasznált energia 4,51 milliárd órán keresztül működtethetne egy villanykörtét. Ezért a Ripple azt állítja, hogy blokklánca 57 000-szer hatékonyabb, mint a Bitcoiné.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka