Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
2011-óta nem történ ilyen esemény a Bitcoin hálózatában

2011-óta nem történ ilyen esemény a Bitcoin hálózatában

Régóta nem tapasztalt változás történt a Bitcoin hálózaton, az adaptíven változó bányászási nehézségi szint esett hatalmasat. Mutatjuk ez mit okozhat!

 

Szinte 10 éve nem esett ekkorát a bányászási nehézségi szint a Bitcoin hálózaton

Jelenleg egy Bitcoin ára nagyjából 6400 dollár, egy viszonylag szép esés után, amikor is a Bitcoin ár közel 10%-ot esett mindössze 4 óra alatt. Ugyan tudott felfele korrigálni picit a vezető kriptovaluta ára, mégis durván 30% mínuszban vagy durván 1 hét leforgása alatt. (Ez persze nem meglepő most a tőzsdén a világpiaci helyzet miatt)

Sokan a Bitcoin hálózaton bekövetkezett bányászási nehézségi szint 16%-os csökkentését is okolják a Bitcoin ár csökkenéséért. A Bitcoin hálózat nehézségi szintje adaptívan alkalmazkodik a kriptovaluta bányászok által rendelkezésre álló hardwarees kapacitáshoz. (Ha sokan bányásznának nehéz szintet vesz fel a Bitcoin hálózat, ha kevesen bányásznának csökkenti a Bitcoin bányászat nehézségi szintjét)

bitcoin bányászat cryptofalka

A 2020 március 26-án bekövetkezett bányászási nehézségi szint állítására 9 éve nem volt példa. Ez a Bitcoin hálózaton bekövetkezett változás gyakorlatilag "olcsóbbá tette" a kriptovaluta bányászok számára a Bitcoin bányászását. A korábbi nehézségi szint változásoknak is láthattuk, hogy voltak hatásai a Bitcoin ár változásaira!

Például 2019 november 7-én történt egy 7%-os könnyítés a bitcoin nehézségi szintjén, ezután nagyjából 26%-ot esett az ár egészen 6900 dollárról 6300-ig. Ez és a mostani esemény is azt mutatja, hogy van korreláció a Bitcoin hálózat nehézségi szintje és a Bitcoin ár között.

 

Kriptovaluta bányászok kapitulációja?

Hangzott sokat a kijelentés a napokban, azonban célszerű tisztán látni, hogy nem ennyire primitív a Bitcoin hálózata! Az, hogy az ár nagymértékben csökken, nem jelenti azt, hogy nem éri meg a bányászoknak befektetni a gépeiket, sőt! A Bitcoin bányászási nehézsége adaptívan változik, pontosan azért, hogy alkalmazkodni tudjon a hasonló eseményekhez!

A bányászok kulcs figurái a blokklánc rendszerek fent tartásának, ugyanis ők azok, akik biztosítják az erőforrásaikat a rendszer működéséhez, a tranzakciók elvégzéséhez és ezzel ők részesülnek az újonnan kibányászandó koinokból is. Jelenleg durván 54 000 új Bitcoin kerül kibányászásra havonta, ami a jelenlegi árak szerint közel 330 millió dollár. Ez a hatalmas mennyiségű készlet általában a tőzsdékre kerül, amiért a bányászok FIAT pénzt szeretnének kapni, ahhoz, hogy fent tudják tartani az erőforrásaikat.

Könnyen belátható, hogy a bányászoknak ezért nagy hatása van a kriptovaluták tőzsdei árainak alakulására. Azt, hogy pontosan mekkora is egy korábbi cikkünkben részleteztük ➡️ A Cryptofalka szerint ez lesz a Bitcoin blokkfelezés hatása ⬅️

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a Bitcoin hálózaton bekövetkezett nehézségi szint változtatása lehet a Bitcoin ár változásának oka, viszont ha jobban megnézzük pont fordítva van! Ugyanis az elmúlt időszakban egyre több kriptovaluta bányász állította le a gépeiket, akik nem voltak képesek a nehezebb piaci körülmények között profitábilisan operálni. A bányászati nehézségi szint a teljes hashrate alapján kerül módosításra automatikusan. Tehát ha sok bányász leállítja a gépeiket akkor a bányászati nehézségi szint is csökkeni fog, pontosan azért, hogy újabb bányászokat vonzzon vissza a piacra.

 

Bitcoin hálózat: Rég nem látott esés a Bitcoin hashrate-ben

Pontosan ez történt a március 12-es Bitcoin ár esése után, amikor is 3775 dollárig esett egy Bitcoin ára. Azok a bányászok, akik nem hatékony eszközökkel operálnak vagy nem tudnak kellően olcsó elektromos áramhoz hozzáférni elkezdték kikapcsolni a gépeiket. (Ugyanis ezek az alacsony árak mellett ők már veszteséget termelnének) Ezzel pedig megtörtént a Bitcoin hashrate rég nem látott csökkenése.

Bitcoin hálózat Bitcoin hashrate csökkenés

Vagyis rengeteg kriptovaluta bányász, akik drágán tudják üzemeltetni a rendszerüket egyszerűen lekapcsolta a gépeiket a Bitcoin hálózatáról. Persze a történet nem ér itt véget! Rengeteg olyan bányász farm és vállalat van, akik vagy nagyon olcsó elektromos áramhoz férnek hozzá, vagy a legmodernebb és leghatékonyabb gépekkel produkálnak. Nekik továbbra is megéri jövedelmező a Bitcoin bányászata. Sőt!

A Bitcoin hashrate csökkenése vonzza magával azt, hogy a Bitcoin hálózat csökkentse a bányászási nehézségi szintet, ahhoz, hogy újabb bányászok tudjanak újra visszatérni a piacra. Ezzel pedig azok, akik a kedvező körülményeik miatt bent tudtak maradni a piacon kiélvezhetik az egyszerűbb nehézségi szint mellett történő bányászatot. A Bitcoin hálózat nehézségi szintjének állítására 2 hetente kerül sor.

Vagyis a jelenlegi "kriptovaluta bányászat kapitulációja" csak egy átmeneti állapot, pontosan ezért ennyire okos a Bitcoin rendszere, hogy alkalmazkodni tudjon a folyamatosan változó viszonyokhoz. A múltban többször volt hasonlóra példa, ahogyan azt a lenti grafikonon is láthatjátok.

Bitcoin hálózat_2 Bitcoin hashrate változásai a múltban

 

Bányászok által kitermelt koinok vs. tőzsdei likviditás

Teljesen egyértelmű, hogy a Bitcoin bányászok által kitermelt új koinoknak van hatása a Bitcoin árára, viszont az, hogy ez mekkora is az igazán meglepő! Korábbi cikkünkben értekeztünk arról, hogy gyakorlatilag a bányászat által kitermelt új koinok száma eltörpül a tőzsdéken történő kereskedési mennyiséghez képest. Ezért ennek a jelenségnek a mértéke jelen van, de mértéke kisebb, mint amire számítanánk!

Amikor te a tőzsdén Bitcoint vásárolsz, akkor azt gyakorlatilag nem közvetlen egy kriptovaluta bányásztól veszed meg, hanem attól, akinek ő korábban már eladta (miután kibányászta majd megkapta, mint bitcoin blokkjutalom). Ennek következtében naponta durván 200 000 Bitcoin adás-vétel történik a világban a kriptovaluta tőzsdéken. Ezzel szemben a bányászok jelenleg naponta durván 144 blokk x 12,5 Bitcoin = 1800 Bitcoint bányásznak ki.

 

Bitcoin hálózat állapot összefoglalója

A Bitcoin ár csökkenése következtében valóban néhány Bitcoin bányásznak le kellett állítaniuk a gépeiket, ami esést okozott a Bitcoin hashrateben is. Ez kiváltotta a bányászati nehézségi szint csökkenését, ami következtében újra könnyebb lesz új Bitcoinokat kibányászni, ezzel újabb, kevésbé hatékonyabb szereplők is visszatudnak szállni a kriptovaluta bányászat piacára. Azonban a májusban következő Bitcoin blokkfelezésnek biztosan nagy hatása lesz ismételten a cikkünkben ismertetett metódusra!

A képek tulajdonosa a cointelegraph.com oldal!

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Itt lenne a következő pénzügyi világválság? A számok azt mutatják!
  3. Elérte a pánik a kripto tőzsdéket, tanácsok zuhanás közepette
  4. Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos
  5. Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?
  6. Pontos matematikai modell a Bitcoin ár meghatározásához
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.57% $70,698.98
Ethereum ETH 1.49% $3,556.46
BNB BNB 1.75% $581.36
Solana SOL 1.40% $186.65
XRP XRP 2.22% $0.6284
Dogecoin DOGE 18.31% $0.2213
Cardano ADA 0.45% $0.6496
Litecoin LTC -0.19% $93.78
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!