Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Itt lenne a következő pénzügyi világválság? A számok azt mutatják!

Itt lenne a következő pénzügyi világválság? A számok azt mutatják!

A 2008-as pénzügyi világválság óta sosem voltunk ennyire közel egy újabb recesszió bekövetkezéséhez. Túlhajtott pénzügyi rendszer, lassuló gazdaság, koronavírus. Megnézzük a világgazdaság állását, Arany, Olaj, Lakáspiac, Bitcoin a mai terítéken. Mai cikkünkben kicsit kitekintünk a Bitcoin és a kriptovaluták világából, de megnézzük a kapcsolódási pontokat is a két téma között.

 

A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

Hangzott korábbi cikkünk, amelyben az amerikai dollár milliárdos befektető, Ray Dalio kritikáját mutattuk be. A kritika sötét képet festett a jelenlegi pénzügyi rendszerről, a lényeget így foglalhatnánk össze belőle:

 • Csúcson a negatív hozamú kötvények
 • Az infláció arra ösztönzi az embereket, hogy inkább befektessenek, mint költsék a pénzüket
 • "Mindegy mibe, csak fektessünk valamibe" hangulat van a piacokon
 • A világ eközben még jobban eladósodik
 • Nincs elegendő pénz a nyugdíj és egészségügyi kötelezettségek finanszírozásához
 • Három opció maradt: Pénz nyomtatás / Juttatások csökkentése / Adók emelése
pénzügyi_rendszer6 Forrás: https://www.shutterstock.com/video/clip-5555234-money-printing-press-making-hundred-dollar-banknotes

Azóta több olyan tényező is megjelent a világban, amelyek még tovább feszítik azt a bizonyos húrt, ezzel akár egy potenciális pénzügyi válság rémképét is meglebegtetve. Lassuló autóipar, elvárások alatt teljesítő kínai gazdaság. Ezeket fejelte még meg pluszban a koronavírus, melynek egyelőre még nehéz megbecsülni, hogy milyen következményei lesznek a gazdaságra. De, hogy erősen lesz az tuti, nézzük csak meg mi minden történt a héten a tőzsdéken.

 

EZ TÖRTÉNT A HÉTEN A TŐZSDÉK VILÁGÁBAN. AZ ELŐZŐ VILÁGVÁLSÁG ÓTA NEM LÁTTUNK ILYEN ZUHANÁST

Először direkt nem a kriptopiac eseményeivel fogunk foglalkozni a cikkünkben, ugyanis célszerű azt tisztán látni, hogy a Bitcoin és a kriptovaluta világ csupán egy csepp a tengerben. A világgazdaság hatalmas motorjának egy egyszerű, apró alkatrésze. Ahhoz, hogy jól rálássunk a jelenlegi helyzetre egyet hátrébb kell lépnünk és a teljes képet kell tanulmányozzuk.

Beszélhetnénk arról, hogy a decentralizált rendszerek mennyire függetlenek a hagyományos pénzügyi rendszerektől, igen, elméletben biztosan. Végső soron pedig az ember az, aki meghúzza az eladás karját és dönt az egészről, ezért inkább hagyjuk a cikk végére azt, hogy mennyire fog tudni akár egy Bitcoin vagy egy arany ellen menni a világgazdaság macro trendjével.

 

Tőzsdei index: S&P 500

Teljes piaci kapitalizáció: ~28 000 000 000 000 $
Változás az elmúlt hetekben: -27%
Teljes piaci kapitalizáció változása az elmúlt hetekben: ~7 560 000 000 000 $ csökkenés

Az S&P 500 a tőzsde olyan amerikai tech cégeinek nevét foglalja magába, mint az Apple, Microsoft, Amazon vagy akár a Facebook. Az index ennek az 500 nagyvállalatnak a mozgásait követi, teljes piaci kapitalizációja pedig jócskán felülmúlja a kriptovaluták számait. 

Az elmúlt hetekben az S&P 500 indexe döbbenetes, szinte felfoghatatlan veszteséget szenvedett el. Hasonlóra egészen a 2008-as pénzügyi világválság óta nem volt példa. Ha a világgazdaságot le kéne írni egyetlen mutatóval, valószínűleg az S&P 500 ábrája lenne az, ami a legjobban összefoglalja a sztorit. Az pedig jelenleg így néz ki:

S and P 500 cryptofalka SP500-1w-20200313

"Gyakran merül fel a Bitcoinnal kapcsolatban, hogy mi az értéke, mi áll mögötte?" "De a részvény és a fiat mögött áll valami legalábbi" stb. Valóban, az S&P 500 index mögött olyan nevek állnak, mint a Microsoft, az Apple, az Amazon vagy a Facebook. Ennek ellenére egyik napról a másikra az értéke szinte felfoghatatlan 7 560 000 000 000 dollárral csökkent. Igen, ilyen a tőzsde. Túlfúj, túláraz, majd kipukkan.

 

PÉNZÜGYI VILÁGVÁLSÁG: A KORONAVÍRUS CSUPÁN A SZIKRA

Most csatolnék vissza az első bekezdésben található korábbi cikkünkhöz, miszerint "A világ kezd megőrülni, a pénzügyi rendszer a vesztébe rohan". Amit a napokban a tőzsdéken tapasztalunk nem véletlen. A sötét felhők már gyülekeznek egy ideje, a koronavírus csupán egy szikra volt az olajra, aminek a terhét a túlhajtott pénzügyi rendszer nem képes már elviselni. Igen, ilyen az, amikor végig 6000-es fordulat mellett vezetsz, egy idő után elfogy a motor alattad...

S and P 500 cryptofalka SP500-1m-20200313

Ami pedig hatalmas probléma, hogy legutóbb 2008-ban, a pénzügyi világválság napjaiban láttunk a mostanihoz foghatót. Sőt! A recesszió dinamikája a gyertyákból láthatóan sokkal dinamikusabb, mint annó. Áucs.

 

Na de mi van a fizikális "valós" dolgokkal? Arany? Olaj? Lakáspiac?

Röviden úgy lehetne leírni: Szakad az összes. Legyen az hordóban tárolt olaj, decentralizált kriptovaluta, vagy akár arany. (Na jó az arany egy picivel jobban tartja magát, mint a többiek!) Gyakorlatilag a túlhajtott, túlfújt pénz és érték fogalma kipukkanni látszik. Kiderül, hogy "közel sem érnek annyit a dolgok", mint amennyinek tűntek. Itt kezd el visszaütni a korábbi történet.

Fizikai Arany: Mindössze -7% os csökkenést tapasztalt a napokban, az emelkedő trendje egyelőre még érintetlen. Ha egy menedéket kéne keresnünk egyelőre biztosan a fizikai arany lenne az. Viszont ne feledjük el, hogy ez a -7% a hatalmas piaci kapitalizációja mellett hatalmas negatív érték. Érdemes lesz figyelni az aranyra, hogy meddig bírja még a nyomást.

Arany árfolyam cryptofalka Gold-1d-20200313

 

Olaj: Nem, ez itt nem egy néhány 100 millió dollárral rendelkező apró altcoinnak az ábrája! Az olajnál még hamarabb jött el a felezés időpontja, mint a Bitcoinnál. Napok alatt a felére esett az árfolyam. Pedig igen, elvileg áll mögötte valami...

olaj árfolyam cryptofalka OIL-1d-20200313

 

Lakáspiac? Egyelőre eléggé úgy néz ki, hogy itt is pukkan az a bizonyos lufi. 

Lakáspiac árfolyam cryptofalka

 

IGEN, ELÉG NAGY A BAJ. DE MI ERRE A VÁLASZ?

A rövid válasz: Pontosan azzal próbálják megoldani a jelenleg felmerült problémákat, mint ami előidézte őket. Gyakorlatilag mintha olajjal akarnánk tüzet oltani... További 1,5 trillió dollár nyomtatását tervezi a FED, azért, hogy megpróbálja elhárítani a felmerült problémákat. "Gyakorlatilag mintha az lenne a válaszunk az alattunk széteső motorra, hogy 6000-ről feltoljuk a fordulatszámot 7000-re".

A pénznyomtatás a legkönnyebb út, mert ez a legrejtettebb módszer az “érték teremtésre”. Ez pedig szépen vonzza magával az termék és eszközárak emelkedését is.
 
Fontos, hogy az adósságok és egyéb pénzügyi kötelezettségek, egy adott pénzösszegben vannak meghatározva. Így mindössze annyit kell tenniük, hogy elegendő pénzt nyomtatnak ezek finanszírozására. Mivel a kinyomtatható pénzmennyiségre vagy annak értékére már nincs korlátozás, ez a legegyszerűbb út. Ennek az egyszerűnek tűnő útnak viszont hatalmas a kockázata, ugyanis veszélyezteti a három nagy világtartalék valuta életképességét. - A világ kezd megőrülni, a pénzügyi rendszer a vesztébe rohan
 

Nah de mi lesz a Bitcoinnal és a kriptovalutákkal?

Rövid távon valószínűleg az, mint minden mással... Hiába decentralizált valami, hiába van rögzítve fixen a készlet stb, ha végső soron ugyanolyan pánikoló emberek managelik a tartalékaikat.

Valószínűleg rövid távon a decentralizált dolgok is szenvedni fognak. Viszont van egy igazán fontos a jelenlegi eseményekben, mégpedig az, hogy pontosan a 2008-as pénzügyi világválság volt az, ami életre keltette a Bitcoint. Pontosan ez volt az a válasz, amit Satoshi Nakamoto szeretett volna adni a világnak a korábban felvázolt hagyományos pénzügyi rendszer problémái ellen. Vagyis kap egy hatalmas esélyt a Bitcoin, hogy bebizonyítsa azt, hogy képes-e arra, amire szánták. Az pedig az, hogy egy hosszú távon értékörző, decentralizált fizetésre alkalmas pénzeszköz legyen. Aminek a használata 100%-ban felügyelt, előre programozott és nincs szükség semmilyen központi bürokráciára.

Néhány hét alatt a Bitcoin értéke 9000 dollárról egészen 5000 dollárig zuhant. Ezt látva azt gondolhatnánk, hogy már most "elbukott" ez az eredeti feltételezés. Azonban ezt nem mernénk kijelenteni a látottak alapján. Fontos észben tartani, hogy a Bitcoin egy iszonyatosan kicsi marketcappel rendelkezik a hagyományos pénzügyi termékekkel szemben. Gyakorlatilag mintha egy tomboló tengerre evezne ki egy kis motorcsónak a nagy tankerhajók közé...

Ennek ellenére pedig viszonylag jól tűri az ütéseket, ha a volatilitást figyelembe vesszük akkor például az S&P 500 jelenlegi mozgása durván 50%-os Bitcoin volatilitással egyezik meg. Nagyjából helyben is vagyunk... a kis motorcsónak hasonlóan bírja az ütéseket, mint a nagy tanker.

Viszont a Bitcoinnak van egy óriási előnye, az pedig a mögötte rejlő tiszta, meghamisíthatatlan technológia. Pontosan az, ami hiányzik a jelenlegi világból, ami ellenszere lehetne a kapzsiság, csalások és a bürokrácia ellen. Egy biztos, mindenki számára nehéz idők következnek,   ha valamikor akkor talán most lesz a legnagyobb szükség a megfelelő rizikó managementre! Célszerű lesz megfelelően diverzifikálni az értékeinket, később ezzel kapcsolatban is jelentkezünk egy cikkel!

 

További ajánlott cikkeink:

 1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
 2. MIÉRT ÉRI MEG BITCOINNAL ÉS KRIPTOVALUTÁKKAL KERESKEDNI?
 3. PONTOS MATEMATIKAI MODELL A BITCOIN ÁR MEGHATÁROZÁSÁHOZ
 4. ÚJABB CSÚCSOKAT DÖNTÖGET A BITCOIN HASH RATE
 5. TETHER OLDOTTA MEG A PORNHUB ÉS A PAYPAL HARCÁT
 6. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
 7. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
 8. AZ ARANYNAK KÖSZÖNHETŐEN ENNYIT ÉRHET MAJD AKÁR EGY BITCOIN

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.49% $67,653.19
Ethereum ETH -1.86% $3,783.28
BNB BNB -0.41% $596.67
Solana SOL 0.24% $169.13
XRP XRP 0.35% $0.5297
Dogecoin DOGE 1.83% $0.1665
Cardano ADA 1.03% $0.4596
Litecoin LTC 0.66% $83.4
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!