A 6 legfájdalmasabb esemény idén a kripto-iparban

Szerző: | dec 28, 2022 | Kriptovaluta

2022 rázós év volt a kripto-piac számára az egyik legrosszabb medvepiaccal és jelentős platformok bukásával megfűszerezve. Nézzük meg a kripto-tér néhány legnagyobb csalódását 2022-ben, miközben lassan ráfordulunk 2023-ra.

 

Súlyos hiba az Axie Infinity Ronin hálózatán

Idén márciusban 625 millió dollár értékben feltörték a Ronin-t, azt a blokklánchálózatot, amelyen a népszerű Axie Infinity NFT játék fut. A hacker 173 600 Ethert és 25,5 millió USDC-t vitt el mindössze két tranzakcióban.

axie I Cryptofalka

A Ronin csoport szerint az Axie Infinity problémái 2021 novemberében kezdődtek, amikor a felhasználói bázisa már tarthatatlan méretűre nőtt. Ennek következtében a vállalat biztonsági szabályait lazítani kellett, hogy eleget tegyenek az ügyfelek igényeinek. Miután a gyors fejlesztés kezdeti szakasza befejeződött, a cég csökkentette a biztonsági eljárásokat. 

A támadást követően az Axie Infinity fejlesztői 150 millió dollárt gyűjtöttek össze az érintett felhasználók kártalanítására.

 

TerraUSD/LUNA összeomlás

Május 7-én több mint 2 milliárd dollárnyi TerraUSD-t (UST) feloldottak (vontak ki az Anchor Protocolból), így több százmillió dollár szinte azonnal likvidálásra került. Mai napig nem tisztázott, hogy szándékos támadás volt-e a Terra blokklánc ellen, vagy a növekvő kamatlábakra adott válasz. A hatalmas pénzkiáramlás miatt az UST árfolyama 1 dollárról 0,91 dollárra esett. Ennek eredményeképpen a piaci szereplők elkezdtek 0,90 dolláros UST-t 1 dolláros LUNA-ra cserélni.

Terra Luna | Cryptofalka

Forrás: bitcoinist.com

A befektetők összesen 60 milliárd dollárt veszítettek a TerraUSD Classic (USTC) és a kapcsolódó token, a Luna Classic (LUNC) hanyatlását kísérő pánikszerű eladások miatt. Szeptember 14-én egy dél-koreai bíróság elfogatóparancsot adott ki Do Kwon ellen.

 

A Three Arrows Capital elesett

Amikor a Terra összeomlott, a Three Arrows Capital (3AC) kripto fedezeti alap, amelynek piaci csúcsértékelése több mint 560 millió dollár volt, jelentősen megsínylette a helyzetet. A 3AC több problémás kriptopénz-projektbe is nagy összegeket fektetett be, köztük az Axie Infinity-be, valamint a BlockFi kriptopénz-tőzsdébe, amely már június közepén több száz alkalmazottat bocsátott el.

Az UST összeomlása megingatta a befektetők bizalmát, és felgyorsította a kriptopénzek lejtmenetét, amely a kockázat elől való nagyobb menekülés részeként már folyamatban volt. A vállalat számos partnere nem tudta teljesíteni a befektetők elvárásait, akik közül sokan 20%-os éves hozamot ígértek a lakossági befektetőknek. A kripto fedezeti alap végül összeomlott. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

Mivel az alapítók nem jelentek meg a bíróságon, a per nélkülük folytatódik tovább. A szingapúri legfelsőbb bírósághoz benyújtott, kiszivárgott bírósági dokumentumban a kormányt arra kérték, hogy fogadja el a felszámolási eljárást és működjön együtt a végrehajtókkal.

 

Csődbe ment a Celsius

A kriptopiacon a bizonytalanság és a számos nagy kriptovaluta árfolyamának esése miatt jelentős eladási hullám indult meg, ami egybeesett a Celsius árfolyamának esésével.

A kriptovaluták árfolyamának csökkenésével a Celsius befektetői elkezdték kivonni a kriptovaluta állományukat biztonságosabb alternatívák után kutatva. A Celsius Network június 12-én leállította a BTC-kivonásokat, swapokat és átutalásokat. Az oldal felhasználói érthető módon azt hitték, hogy a Celsius csődöt jelentett, és nem tudja visszafizetni a pénzüket. Ennek következtében a pánikba esett befektetők tömegesen hagyták el a platformot. A Celsius kriptopénz értéke néhány óra alatt 70%-ot zuhant, és az ezt követő napokban tovább esett.

celsius I Cryptofalka

Emellett az eszkalálódó pénzforgalmi problémák miatt a Celsius 2022. július 3-án állományának 23%-os elbocsátását jelentette be, végül nemsokkal később, 2022. július 13-án csődöt jelentett. A Celsius összes kötelezettsége 6,6 milliárd dollár volt, az eszközei pedig 3,8 milliárd dollár, így a bírósági döntés miatt 1,2 milliárd dolláros lyuk tátongott a vállalat mérlegében.

 

Összeomlott az FTX kripto-tőzsde

Az FTX és annak amerikai megfelelője, az FTX.US november 11-én jelentett csődeljárást. A tőzsdék a likviditáshiány és a rossz tőke-management miatt omlottak össze, aminek következtében a pánikbaesett befektetők nagy számban vonták ki a tőkéiket.

A csőd bejelentését követően az FTX.US november 11-én rövid időre korlátozta a kiutalásokat, annak ellenére, hogy korábban azt ígérték, hogy az FTX.US-t nem érintik az FTX likviditási gondjai. Mindennek a tetejében még aznap este egy állítólagos hacker több mint 600 millió dollárt vitt el az FTX tárcákból. 

Bankman-Friedet december 12-én tartóztatták le a Bahamákon. Bankman-Friedet kiadták az Egyesült Államoknak, és 250 millió dolláros óvadék letétele után várja a tárgyalást.

 

Csődöt jelentett a BlockFi

A Three Arrows Capital bukása után több cég, köztük kriptotőzsdék és kamatozó-letétkezelő szolgáltatást működtető kripto-vállalatok is komoly likviditási gondokkal küzdöttek.

Az FTX összeomlása a hónap elején újabb félelmet és bizonytalanságot keltett az egész piacon. A BlockFi, egy másik kriptopénz tőzsde november 28-án csődeljárást jelentett be. A per szerint a legnagyobb ügyfél egyenlege a platformon közel 28 millió dollár volt.

BlockFi I Cryptofalka

A közel 10 milliárd dollár közötti eszközökkel és kötelezettségekkel rendelkező cégnek több mint 100 000 hitelezője volt, emellett 275 000 000 dollárnyi adósságuk áll fenn Sam Bankman-Fried amerikai leányvállalata, az FTX US felé. A BlockFi ugyanis az év elején beleegyezett, hogy elfogad egy akár 400 millió dolláros hitelcsomagot az FTX-től, hogy segítsen átvészelni a likviditási korlátozást, amelyet a tőzsde kitettsége okozott a TerraUSD stabilcoin összeomlásával kapcsolatban. Ezen aggodalmak következtében a BlockFi az FTX kriptopénz-tőzsde teljesítményére támaszkodott.

 

Búcsúzunk 2022, mit hoz majd 2023?

Nem titok, hogy 2022 nehéz év volt a globális piacok számára, hát még a kripto-iparnak. Fontos megjegyezni, hogy az idén tapasztalt kudarcok egyikét sem a mögöttes blokklánc-technológia hibája okozta! Valójában a technikai fejlődés folytatódott a térben, és ez az év monumentális időszak volt számos blokklánc történetében, elég csak az Ethereumot említeni.

A 2022-ben látott kudarcok és csődök sokakat arra késztettek, hogy további szabályozást követeljenek a kripto területén. A csalások, a lopások, valamint a felelőtlen hitelezés és a tőkeáttételes kereskedés nehéz környezetet teremtett a befektetők számára, ami sokak szerint nem lett volna lehetséges megfelelő kormányzati felügyelet és szabályozás mellett. Bár ezek a problémák jelentősek, és nem lesz könnyű leküzdeni őket, a blokklánc innováció tovább növekszik, és a technológia felhasználási esetei továbbra is népszerűsödnek. 

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.