A Celsius csődeljárást kezdeményez

Szerző: | júl 15, 2022 | Kriptovaluta

A Celsius Network Ltd. kriptopénz-hitelező csődeljárást jelentett be, ezzel a legújabb áldozata a kriptopiac zuhanásának, amely az iparág néhány nagynevű szereplőjét már elsöpörte, és több százezer egyéni befektető komoly veszteségeket szenvedett el. 

 

A hitelező cég egyike a medvepiac által sújtott cégeknek

A Celsius, amelynek több mint 100 000 hitelezője van, közölte, hogy azért tette meg a lépést, hogy stabilizálja üzleti tevékenységét, és minden érdekelt fél számára szerkezetátalakítást dolgozzon ki. A New York déli körzetében benyújtott beadványban a fő hitelezők között szerepel az Alameda Research, a kriptomilliárdos Sam Bankman-Fried által társalapított kereskedőcég. Korábban megírtuk, hogy mi is vezethetett a Celsius bukásához.  

A cég, az egyik legnagyobb kriptopénz-hitelező, több mint 20 milliárd dollárnyi vagyont halmozott fel azzal, hogy képes volt akár 18%-os kamatot kínálni a befizetőknek, mielőtt júniusban az ügyfelek pánikszerű menekülése közepette leállította az összes kifizetést. Legutóbbi közleményében a Celsius közölte, hogy becslései szerint az eszközök és kötelezettségek értéke 1 milliárd és 10 milliárd dollár között mozog.

A Celsius gondjai jól példázzák a kriptopiacot sújtó problémákat, ahol az emelkedő USA kamatlábak miatt a befektetők elmenekültek, ami a hitelezők és a fedezeti alapok összeomlását idézte elő. A Voyager Digital Ltd. kriptobróker ebben a hónapban csődvédelmet kért, míg a Three Arrows Capital csődbe ment kripto fedezeti alap felszámolóit hívták segítségül.

 

Celsius hitelezői

celsius

forrás: Celsius 11. fejezet szerinti csődeljárás

 

 

Kripto-piaci reakciók a csőd bejelentése után

A kriptopénz-piacot nem érte meglepetésként a Celsius csődbejelentése, a Bitcoin 1,7%-kal 20 000 dollár alá emelkedett csütörtök reggel, még akkor is, amikor az európai részvények csökkentek.

A Celsius által kínált termékekhez hasonló, égbe szökő hozamokkal kapcsolatos kételyek a TerraUSD algoritmikus stabilcoin májusi összeomlása után erősödtek fel.  Egy másik központosított hitelező, a Babel is leállította a pénzkivonásokat, a kriptók pedig zuhanni kezdtek, a Bitcoin és az Ether december vége óta értékük felét veszítette el.

Nexo kriptovaluta váltó

A Celsius esetében az üzletág arra épült, hogy az ügyfeleitől kölcsönvett kriptókat kölcsönözte intézményi befektetőknek. Emellett egy sor decentralizált pénzügyi alkalmazásban is részt vett. Ezeknek egy nagy része az Terra lánc Anchor protokollán zajlott. 

 

A Celsius hivatalos közleménye

Szerdai közleményében a Celsius azt mondta, hogy le kellett állítania a kiutalásokat, mivel enélkül a felgyorsultak volna a kiutalások és az “lehetővé tette volna, hogy bizonyos ügyfelek – azok, akik elsőként cselekedtek – teljes egészében kifizetésre kerüljenek, míg másoknak várniuk kellett volna, hogy a Celsius az illikvid vagy hosszabb távú eszközbefektetési tevékenységekből származó nyereséget begyűjtse, mielőtt visszatérítéseket eszközölne. 

Alex Mashinsky társalapító és vezérigazgató a közleményben azt mondta, hogy ez a  lépés megerősíti a vállalat jövőjét. A cég petíciót nyújtott be, hogy továbbra is működhessen. Jelenleg nem kér felhatalmazást arra, hogy engedélyezze az ügyfelek pénzkivonását, mondván, hogy a követeléseket majd a 11. fejezet szerinti eljárás keretében kezelik majd.

 

Próbáld ki az ingyenes publikus kereskedő csoportunkat és legyen a tiéd az értékes nyeremények egyike!

 

Mi lesz a befektetők pénzével?

A Kirkland & Ellis jogi tanácsadóként, a Centerview Partners pénzügyi tanácsadóként, az Alvarez & Marsal pedig szerkezetátalakítási tanácsadójaként működik közre a Celsiusnál. A csődeljárások megoldása eltarthat egy ideig. Továbbra is ismeretlen azonban azoknak a befektetőknek a sorsa, akiknek a vagyona még mindig a hitelezési platformon van. Sem a vállalat, sem annak vezérigazgatója, Alex Mashinsky nem nyilatkozott nyilvánosan arról, hogy a betétesek visszakapják-e pénzüket.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.