Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

A smart contract magyarul okos szerződést jelent. Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén automatikusan teljesül, a szerződés pedig megszeghetetlen. Az okos szerződés biztonságát, megszeghetetlenségét pedig az a hálózat biztosítja, amelyen elkészítették az okos szerződést. Ezek az úgynevezett blokklánc alapú, decentralizált, peer-to-peer kapcsolaton alapuló hálózatok. A blokklánc technológia biztosítja a szerződés teljesítését.

 

Az okos szerződés születése

Nick Szabo először az 1990-es években írt az okos szerződésekről. Akkoriban az okos szerződést olyan eszközként határozta meg, amely formalizálja és biztosítja a számítógépes hálózatokat, a protokollok és a felhasználói felületek kombinálásával. Nick Szabo beszélt az okos szerződések lehetséges felhasználásáról, a szerződéses megállapodásokat magában foglaló különféle területeken - például hitelrendszerek, fizetéskezelés és tartalomjogosultságok kezelése.

A kriptovaluták világában az okos szerződést úgy definiálhatjuk, mint egy blokkláncon futó alkalmazást vagy programot. Általában digitális megállapodásként működnek, amelyet egy meghatározott szabályrendszer hajt végre. Ezeket a szabályokat előre meghatározza egy számítógépes kód, amelyet az összes hálózati csomópont replikál és végrehajt.

Okos szerződés Okos szerződés

No de, hogy is képzeljük el ezt az egészet? Két fél a blokkláncon keresztül vállalhat kötelezettségeket anélkül, hogy meg kellene ismernie vagy bíznia kellene egymásban. Biztosak lehetünk abban, hogy ha a feltételek nem teljesülnek, a szerződést nem teljesítik. Ezen felül az okos szerződések használata megszünteti a közvetítők szükségességét, és jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket. Habár a Bitcoin protokoll évek óta támogatja az okos szerződéseket, az Ethereum alkotója és alapítója, Vitalik Buterin tette ezt népszerűvé. 

 

Smart contract előnyei, hátrányai

A programozható kódként az okos szerződések nagymértékben testre szabhatók és sokféleképpen megtervezhetők, sokféle szolgáltatást és megoldást kínálva. Az okos szerződések mint decentralizált és önálló végrehajtó programok nagyobb átláthatóságot és csökkentett működési költségeket eredményezhetnek. A megvalósítástól függően növelik a hatékonyságot és csökkentik a bürokratikus költségeket. Az okos szerződések különösen akkor tudnak hasznosak lenni, amikor a pénzeszközök átutalása vagy cseréje két vagy több fél között jár.


Más szóval, az okos szerződések felhasználhatók a legkülönbözőbb felhasználási esetekre. Pl.: a tokenizált eszközök, szavazási rendszerek, crypto tárcák, decentralizált csereprogramok, játékok és mobil alkalmazások létrehozása. Ezeket más blokklánc-megoldásokkal együtt vezethetik be, amelyek az egészségügy, a jótékonyság, az ellátás, a kormányzás és a decentralizált pénzügyek (DeFi) területeit érintik.

Okos szerződés

Összeszedtünk pár előnyt és hátrányt ami az okos szerződésekkel kapcsolatos. 


Előnyök:

 • Biztonság: Az okos szerződés titkosítva van és elosztva a csomópontok között. Ez garantálja, hogy a kezdeményező, aláíró utasítása hiányában nem fog elveszni vagy megváltozni.
 • Gazdaság és sebesség: A legtöbb folyamat automatizált, és a legtöbb közvetítőt (ügyvéd, közjegyző, bank, hatóságok, biztosítók) ki lehet hagyni a folyamatból, ezáltal olcsóbb és bizonyos értelemben biztonságosabb lesz a szerződések végrehajtása.
 • Szabványosítás: Napjainkban számosféle okos szerződés létezik. Választhatsz egyet és megváltoztathatod az igényeidnek megfelelően.

 

Hátrányok: 

 • Emberi tényező: A kódot az emberek írják, és hibákat követhetnek el. Ha az okos szerződés a Blockchain-ben található, akkor nem lehetett megváltoztatni. Az emberi hibának jó példája a DAO. A fejlesztők hibái a kódban költségesek voltak a felhasználók és a vállalat számára – egyes hackerek kihasználták a hibákat és elloptak mintegy 60 millió dollárt.
 • Bizonytalan jogállás: Jelenleg az okos szerződéseket egyetlen kormány sem szabályozza. Tehát az még kérdéses, hogy mi történik akkor, ha a kormányzati intézmények úgy döntenek, hogy szabályozzák a smart contractokat.
 • Tranzakciós költségek: Az okos szerződések nem hozhatóak létre el programozás nélkül. Elengedhetetlen, hogy egy tapasztalt kódolót alkalmazzunk, hogy hiba-mentes okos szerződéseket hozzon létre és lefordítsa a cég működését és a megrendelői elvárásokat a blockchain technológia számára.
Smart contract Smart contract

 

Összefoglalva

Nem kétséges, hogy az okos szerződések nagy hatást gyakoroltak a kriptovaluták világára, és minden bizonnyal forradalmasították a blokkláncot. Noha a végfelhasználók valószínűleg nem működnek közvetlenül az okos szerződésekkel, ezek valószínűleg a jövőben sokféle alkalmazást hajtanak végre, kezdve a pénzügyi szolgáltatásoktól az élelmiszer lánc menedzsmentéig.

Az okos szerződések és a blokklánc együttesen megzavarhatják társadalmunk szinte minden területét. De csak az idő fogja megmutatni, hogy ezek az úttörő technológiák képesek-e legyőzni a nagyszabású alkalmazkodás számos akadályát.

A borítókép, illetve a cikkben megjelent képek tulajdonosa a cointelegraph.com.

 

További ajánlott cikkeink:

 1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
 2. HAVI 150$ PROFIT, ENNYI A BITCOIN HOSSZÚTÁVÚ ÁTLAGA
 3. BITCOIN FELEZÉS, JELENTŐSEN NŐ A GOOGLE KERESÉSEK SZÁMA
 4. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
 5. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
 6. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL
 7. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.36% $64,900.82
Ethereum ETH 2.78% $3,152.05
BNB BNB 2.72% $570.86
Solana SOL 4.97% $150.57
XRP XRP 4.86% $0.5289
Dogecoin DOGE 3.65% $0.1625
Cardano ADA 7.42% $0.5048
Litecoin LTC 4.94% $85.04
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!