Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A COTI és a digitális fizetések bárhol bármiben

A COTI és a digitális fizetések bárhol bármiben

A COTI - Currency of the internet, biztonságos, skálázható és azonnali fizetéseket tesz lehetővé, fiat- és kriptovalutákban is. A fizetési platform cégek és kereskedők számára kínál számtalan lehetőséget pénzügyi tranzakcióik egyszerűsítésére. A COTI hálózatán továbbá felhasználóbarát módon lehet létrehozni stabilcoinokat, ami lehet akár levásárolható hűségpont az ügyfeleknek, elkölthető bónusz az alkalmazottaknak, vagy bármi más saját rendszerben használatos digitális pénz.

 

 

MI AZ A COTI COIN (COTI)?

 

A COTI altcoin legfontosabb adatai:

Elérhető: Binance, Coinbase, KuCoin, Huobi
Konkurenciái: XRP, PundiX
Legmagasabb ár: 0,66 USD / 0,000016 BTC
Legalacsonyabb ár: 0,01 USD / 0,00000096 BTC

Fejlesztői aktivitás: 9/10
Felhasználói aktivitás: 9/10
Piaci megbízhatóság: 10/10
Vélekedés: 9/10

 

MI A COTI CÉLJA ÉS MIBEN MÁS MINT A TÖBBI FIZETÉSI PLATFORM?

A COTI saját meghatározása szerint az első vállalati léptékű digitális fintech platform. Egy olyan keretrendszert hoztak létre, ahol a cégek közvetítők nélkül, saját hatáskörben építhetnek ki fizetési megoldásokat a COTI Trustchain protokoll segítségével. A decentralizált rendszer elsősorban olyan kereskedők számára lett kifejlesztve, akik szívesen használnának (akár saját) stabilcoinokat az ügyfeleik fizetéseinek eszközeként.

Az utóbbi időben számos ország kísérletezik CBDC-k (Central Bank Digital Currency) bevezetésével. A COTI rendkívül nagy kapacitású Trustchain-je másodpercenként több mint 10 000 tranzakció továbbítására képes, így bármilyen nemzeti valutához kötött stabilcoin létrehozására és gyakorlati alkalmazására is kiválóan alkalmas.

A hagyományos pénzügyi rendszer számos problémával küzd és az ezekből fakadó kockázatok és költségek mindig a végfelhasználókon csattannak. A nemzetközi utalások több közvetítőn keresztül történnek, ami költséggel, monitorozással és többnapos átfutási idővel jár. A COTI fejlesztői úgy vélik, hogy a blokklánc nem hidalja át tökéletesen ezeket a kihívásokat.

 

currency for the internet | Cryptofalka forrás: cryptorobin.com

 

Egy blokklánc működése sok esetben nagyon energiaigényes folyamat, ami a környezteti hatásokat és fenntartható fejlődést figyelembe véve népszerűtlenné teheti a kripto projektet szélesebb körben. Ha egy blokklánc túltelítődik az aktív használat miatt, a tranzakciós idő, illetve a költség szintén irreálisan megemelkedhet. Ez az ún. skálázhatóság problémája, amivel minden blokklánc kénytelen lesz szembenézni tömeges adaptáció esetén.

 

NEM BLOKKLÁNC HANEM GRÁF

A COTI a skálázhatóságot egy olyan logikával oldotta meg, ahol nincsenek sem blokkok, sem bányászat.

A hagyományos blokkláncoknál a tranzakciók láncban kerülnek bejegyzésre a megosztott főkönyvben, a COTI viszont egy DAG (directed acyclic graph) rendszert használ. A tranzakciók további más tranzakciókhoz kapcsolódnak, így a lineáris sorrend helyett egy ágrajz szerű struktúrában helyezkednek el. Az ágakon szimultán adódnak hozzá az új tranzakciók a korábbiakhoz, tehát a DAG egyszerre nagyon sok ponton tudja folytatni a tokenek utalásainak bejegyzését.

 

blockchain dag | Cryptofalka forrás: cbcamerica.org

 

Ezzel a validálásért kapható jutalmak is ugyanennyi ponton csorognak a node-okhoz. Míg a blokkláncokon a node-oknak versenyezniük kell a soron következő blokkért, a DAG esetében a sok szálon futó validálás oszlik meg a node-ok között, ezért nem szükséges egyre nagyobb számítási kapacitást felmutatni a jutalmakért cserébe.

 

COTI TRANZAKCIÓK A PROOF OF TRUST ALGORITMUSBAN

A proof of trust a Trustchain és a proof of work algoritmus ötvözete. A megbízható felek között a hálózat validálja a tranzakciókat, a megbízhatóság mértékegysége pedig a trust score. A felhasználók trust score-t kapnak a hálózaton tanúsított előéletük alapján, ami növekszik minden valid tranzakció után, illetve csökken az invalid tranzakciókkal, és azokkal a tranzakciókkal is, amiket alacsony trust score-ral rendelkező  partnereknek utalunk a tranzakció validálásért.

Azoknál a tranzakcióknál, ahol a dupla költést megelőző node-ok nincsenek konszenzusban, a tranzakció megy tovább mediálásra. A mediátorok olyan véletlenszerűen kiválasztott stake-elők, akik összeegyeztetik az előzményekkel a tranzakciót és a fáradozásaikért COTI tokeneket kapnak. Az elutasított tranzakciók visszafordulnak.

 

trustchain | Cryptofalka forrás: investing.com

 

Annak érdekében, hogy a COTI-t elkerüljék az illegális tevékenységekhez köthető kriptovaluta utalások és a pénzmosás, a COTI walletekhez KYC szükséges, lakcím azonosítással. A node-okat szintén jóváhagyott személyek üzemeltetik. A KYC nem jellemző kriptovalutáknál saját wallet szinten, mivel pont ellentétes a Bitcoin anonimitásával, viszont a COTI a cégek és vevőik közti fizetési csatorna kíván lenni, ahol adott esetben a felek eleve ismerhetik egymást. Ez a megközelítés vélhetően előnyös lesz akkor, amikor kormányok és nemzetközi szervezetek eljutnak oda, hogy szélesebb körben szabályozzák a kriptovalutákat, vagy ellenőrizzék a könyvelést.

 

A COTI NÉGYFÉLE NODE-JA

 

Full Node

A tranzakciók először a full node-okhoz futnak be, amik a díjak begyűjtését is végzik, illetve kapcsolódnak a beazonosított walletekhez. Validálás esetén a tranzakciót, vagy egy okosszerződés parancsait bejegyzik a DAG-ra.

Double Spending Prevention Node

A DSP node-ok magas trust score-ral rendelkező szerverek, akik jelentős összegű COTI-t stake-elnek. A full node-ok náluk ellenőrzik a tranzakciókat. A felhasználók nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a DSP node-okkal, viszont bárki üzemeltethet egyet, ha megfelelő mennyiségű COTI-t stake-el. Ezt a node üzemeltetője egyedül is megteheti, de delegálhatnak nála mások is. Őket az üzemeltető fogja díjazni a stake jutalmából.

 

coti verification model | Cryptofalka forrás: medium.com

 

Trust Score Node

A fentebb említett trust score frissítésének és nyomonkövetésének a helye. Ugyanitt vannak a KYC adatok. COTI stakelésével Trust Score Node-ot is létre lehet hoznni a DSP node-hoz hasonlóan.

History Node

A History Node tárolja a DAG-on bejegyzett előzményeket. Amikor a szerteágazó gráf kezelhetetlenül nagy méretű lenne, hálózat lementi az utolsó állapotot. A tranzakciók következő generációja számára pedig ez lesz a genezis tranzakció, ameddig visszaellenőrzik a node-ok az utalások útját. Az archivált infó nem tartalmaz tranzakciós adatokat, csak validálást/elutasítást.

 

HOGY MŰKÖDIK A COTI A KERESKEDŐK SZEMSZÖGÉBŐL?

A COTI szolgáltatásainak középpontjában a COTI Pay dapp áll, ahol a kereskedők és vevőik gördülékenyen tudják intézni a fizetéseiket. Az üzletek választhatnak a fizetési megoldások közül; többféle valutában történhet az elszámolás, online vagy offline. A vevők pedig eldönthetik, hogy számláik kiegyenlítésére kriptovalutát használnak, stabilcoint esetleg bankkártyát.

 

cotipay | Cryptofalka forrás: coti.io

 

Ha a rendelkezésre álló digitális pénzek sokasága nem lenne elég, a COTI lehetővé teszi saját pénzek létrehozását, aminek az árfolyama a Trustchain-en más valutákhoz köthető. Stabilcoint elméletben minden okosszerződés platformon létre lehet hozni, ahol van egy ERC20-hoz hasonló token ökoszisztéma. A COTI az a platform, ahol a fő felhasználási terület a további pénz-jellegű digitális eszközök megalkotása és tömeges használata az egyéni igények szerint.

A saját stabilcoinnak van egy olyan előnye, hogy a tranzakciós díj fizetés nem kapcsolódik más, nagyobb coinhoz, így a nem szállnak el az árak egy gas fee esetleges emelkedése esetén. A fizetési információk pedig a saját stabilcoin rendszerében vannak, ezért a kereskedők és a vevőik között nem csak a pénzmozgás közvetlen, hanem az ehhez kapcsolódó információk cseréje is.

A bankok, kártya szolgáltatók, vagy publikus főkönyvvel rendelkező kriptovaluták olyan szereplők, akik a tranzakciótovábbítás során információkat kapnak a felektől és tárolják azokat. Ezek a tranzakciós adatok a COTI stabilcoinjain a kibocsátónál maradnak, hasonlóképpen mint egy kaszinó zseton esetében, ahol a tétek és a nyerések/vesztések alakulását egyedül a kaszinó követi.

 

Nagy Gábor

 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás
 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke
  9.  
Mi az a blokklánc validátor? Ismertető

A validátorok kulcsfontosságú elemei a blokkláncnak: felelősek az új blokkok hozzáadásáért és az elfogadásra váró tranzakciók ellenőrzéséért.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 4.49% $57,065.4
Ethereum ETH 2.20% $3,244.88
BNB BNB -1.93% $395.02
Solana SOL -1.41% $108.68
XRP XRP 6.27% $0.5838
Cardano ADA 1.43% $0.6283
Dogecoin DOGE 8.72% $0.09697
Litecoin LTC 2.61% $74.02
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!