Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A hónap végén jön az Euro Coin!

A hónap végén jön az Euro Coin!

A stabilcoinok fontos résztvevői a kriptovaluta piacnak. Különféle pénznemek digitális megfelelői már eddig is szerepeltek a kínálatban, de az eurót elkerülte a szerencse és a stabicoinban utazó vállalkozások figyelme. Eddig!

 

Stabil dollár a jó dollár

A stabil kriptovaluták lényege az lenne, hogy árfolyamuk megegyezik a megfelelő fiat pénzzel, ám blokklánc alapúak ezért minden olyan előnnyel bírnak, amellyel a többi kriptovaluta is. A digitális forma például alacsony tranzakciós költség mellett tesz lehetővé gyors és nagy összegű utalásokat. A fókusz azonban a rögzített árfolyamon van mivel így például a tőzsdéken is szélesebb a kereskedési lehetőség, hiszen kriptoval nem csak kripto (BTC, ETH) ellenében, hanem különféle stabilvaluta (jellemzően USDT, USDC, BUSD) ellenében is kereskedhetünk.

A rögzített árfolyam kérdése pont az utóbbi hónapban került a figyelem középpontjába, amikor a Terra hálózat UST dollárja elvesztette a ,,peg”-et, azaz a rögzített árfolyamot a dollárral szemben és gyakorlatilag mélyrepülésbe kezdett. Szerencsére nem csak algoritmus által szabályozott peg-ek vannak. Az előbbihez képest biztosabbnak tűnő megoldás, amikor a digitális dollár 1:1 arányban támogatva van hagyományos dollárral. Ilyen rendszerben működik a két legnagyobb termék, az USDT és az USDC.

Előbbi jelenleg harmadik, utóbbi pedig a negyedik legnagyobb kriptovaluta a piaci kapitalizációt tekintve, a maga 70 és 54 milliárd dollárjával. Összehasonlításként nagyságrendileg 2200 milliárd amerikai dollár forog a világban.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Stabil euró is jó euró

A USDC tehát az egyik vezető és ezzel együtt az egyik legmegbízhatóbb stabilcoin. Ezen digitális dollár kibocsátója a Circle Internet Financial komoly bejelentést tett közzé. Dolgoznak egy új digitális stabilvalután, az Euro Coinon (EUROC), ami a USDC-hez hasonlóan 1:1-ben kötve lenne egy fiat valutához, jelen esetben az euróhoz.

A projekt olyannyira előrehaladott fázisban van, hogy a sajtóanyag szerint már június 30-án érkezik a digitális euró. A jellemzőit tekintve 100%-ban euró fedezetű lesz, ami azt jelenti, hogy a kibocsátott EUROC névértékének megfelelő mennyiségű euró letétbe lesz helyezve vezető amerikai pénzintézeteknél. Kezdetben a Silvergate Bank lesz az első ilyen partner, amely idővel várhatóan bővülni fog.

Euro Coin | Cryptofalka Forrás: circle.com

 

EUROC – a digitális euró

A Circle tájékoztatójából kiderül, hogy a versenytársak közül elsőként ismerték fel a digitális euró bevezetésének szükségességét. Nem titkoltan az intézményi befektetők a legfontosabb piac, de természetesen az egyének szintjén is egy fontos és hiánypótló valutáról van szó.

Az Euro Coin az Ethereum blokkláncán lesz elérhető június 30-tól, de az év végéig további blokkláncokon is meg fog jelenni. Természetesen az Ethereum lánc és az ERC-20-as token jelleg garantálja, hogy minden ERC-20 kompatibilis tárcával, protokollal és egyéb blokklánc szolgáltatással együtt fog működni. Mindjárt az indulás napján támogatja a nagyobb tőzsdék közül a Binance.US, a Bitstamp, az FTX és a Huobi Global, a DeFi szektorból a Compound, a Curve és a Uniswap. A megvásárolt Euro Coint pedig biztonságosan tárolhatjuk majd a Ledger vagy a MetaMask Institutional tárcák valamelyikében. Ez a sor minden bizonnyal folyamatosan nőni fog az év folyamán.

Azon cégek, amelyek elsők között akarnak Euro Coin-hoz jutni, a legbiztosabban egy a Circlenél regisztrált ingyenes fiók segítségével tehetik. Először ugyanis a kibocsátás a Circle fiókot létrehozók igényeit elégíti ki, majd ezután kerül csak a tőzsdékre. A UST drámája kapcsán felmerülhet az is bennünk, hogy vajon auditálja e valaki az euró tartalékot, ami fedezetül szolgál a kibocsátáshoz és a működéshez. A válasz természetesen igen. A Grant Thornton LLP havi rendszerességgel hitelesíti az Euro Coin Silvergatenél elhelyezett fedezetét. Az erről szóló jelentést pedig a Circle honlapján teszik majd havonta közzé.

 

Összegzés

A kriptovilágban és azon túl is rengeteg hasznos funkciója van egy digitális stabilcoinnak. A bizalom és a megbízhatóság az elmúlt hetek fényében kiemelt fontosságú lett. A fiat fedezetű digitális Euro Coin bejelentése pedig egy olyan hiánypótló eredmény, amelyre vélhetően sok európai kereskedő várt már és talán az európai kripto elfogadottságot is serkenteni fogja.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 8.38% $61,695.7
Ethereum ETH 4.88% $3,402.33
BNB BNB 3.51% $411.1
Solana SOL 12.86% $121.81
XRP XRP -1.27% $0.5769
Cardano ADA 3.24% $0.6407
Dogecoin DOGE 17.44% $0.1128
Litecoin LTC 2.08% $76.24
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!