Bitcoin és kriptovaluta vásárlási tippek, nem csak kezdőknek

Szerző: | ápr 11, 2021 | Árfolyam elemzés, Bitcoin

Rengeteg ember gondolkodik mostanában Bitcoin vásárláson, összefoglaltuk a leggyakoribb kérdésekre a válaszokat, hogy helyesen dönthessenek.

 

Érdemes még Bitcoint vásárolni?

Szerintem bárki, aki bekapcsolódik a Bitcoin és a kriptovaluták piacára azt érzi, hogy ez a vonat már elment, jó lett volna még korábban utána nézni a témának de már késő. Én 2016-ban kezdtem neki a “Bitcoinos pályafutásomnak”, amikor egy Bitcoin ára még az 1000 dolláros nagyságrendben mozgott. Emlékszem én is ugyanezt gondoltam, mint most is sokan mások. Utána néztem, beláttam, hogy ez mégsem hülyeség és szerintem is nagy potenciál van benne. De nagyon sajnáltam, hogy nem korábban jöttem erre rá és néhány 100 dolláron tudtam még Bitcoint vásárolni, hanem igazán drága 1000 dollár körüli áron kell beszállnom. Most pedig 60 000 dollárba kerül egyetlen Bitcoin ára

Szerintem főként azoknak célszerű már Bitcoint vásárolniuk, akik nem hirtelen akarnak meggazdagodni, hanem csak szeretnék hosszabb távon (értsd évek) befektetni és kamatoztatni a pénzük értékét. A Bitcoinra én is, mint sokan mások már hosszú távú értékörzőként tekintünk, ami a fix inflációja révén egy jó opció lehet a jelenlegi kaotikus pénzügyi rendszerek pénznyomtatásos, a pénzt elinfláló világa ellen. Néhol láthatunk hosszabb távú csökkenő szakaszokat a Bitcoin elmúlt 10 éves történetében, de maga a hosszú távú trendje egy töretlen és bullish emelkedő trend.

Bitcoin ára 2012-2021

Azt gondolom, hogy az, aki nem tart Bitcoint jelenleg, nagyobb rizikót vállal, mint aki igen. Ugyanis a nemzeti fiat valuták (forint, euró, dollár stb.) tartásával az ember vállalja azt, hogy a pénze vásárlóereje szépen lassan évről évre elolvad. A hivatalos inflációs adatok persze a 2-3%-os nagyságrendben mozognak, de szerintem most is mindenki saját maga érzékeli azt, amiről mi is évek óta cikkezünk, hogy ennél sokkal komolyabb a pénzünk romlása. Ez miatt pedig azt látjuk, hogy a részvények, kriptovaluták, szolgáltatások, ingatlanok és bevásárlási termékeink ára folyamatosan meredeken emelkedik.

Ha eleged van ebből, akkor a Bitcoin tényleg egy jó hosszú távú megoldás lehet a számodra és egyáltalán nem vagy elkésve! Az emberek 1 számjegyű százaléka birtokol jelenleg Bitcoint, a nagy részük még vagy nem is hallott róla, vagy nincs tisztában azzal, hogy mi is ez az egész. Ezért a Bitcoin még az innovációs görbe narancs szakaszán, a korai adoptálók fázisában járhat. Ha szeretnél többet olvasni az árfolyam hosszú távú várható alakulásáról, olvasd el PlanB Stock-to-flow modelljéről készített cikkünket.

Innovációs görbe I Cryptofalka

Innovációs görbe

 

Mennyi pénzzel érdemes kriptovalutát vásárolni?

Ha eldöntötted, hogy szeretnél végre Bitcoint vásárolni, akkor a legnagyobb következő kérdés, hogy mennyi pénzzel célszerű belekezdeni? Erre a válaszra persze nincsen konkrét szám, ezt neked kell a saját pénzügyi állapotod és ismereteid alapján magadra szabnod. Néhány általános javaslattal szerencsére tudunk segíteni a témában, de a végső matekot neked kell lezongoráznod.

Ami fontos szerintem, hogy tényleg csak annyit kockáztass, amennyit megengedhetsz magadnak. Sokan azt szokták mondani, hogy annyit fektess be, amennyit nem félsz elveszíteni. Ez egy nagyon elcsépelt mondás, de legalább annyira igaz is. Ha még sosem volt akár részvényed vagy másmilyen befektetésed, akkor ha túl nagy portfólióval próbálsz neki kezdeni, biztos, hogy túl nagy lesz neked a mellény. Ekkor pedig jönnek a felelőtlen döntések, a veszteségek és az álmatlan éjszakák.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Ezért először szerintem fontos, hogy felmérd a jelenlegi pénzügyi készleteidet és a rendelkezésre álló mennyiséget eloszd egy 2-5 körüli hányadossal. Vagyis ha 10 millió forintod van akkor nem ajánlott feltenni az összeset és szerencsét próbálni a kriptovaluták világában, még akkor sem ha te már tényleg nagyon hiszel ebben az egészben. A mentális stabilitás megőrzése a tőzsde talán egyik legfontosabb dolga, ehhez pedig szerintem sokszor az átmenetekben való gondolkodás tud segíteni a 0-ák megy 1-ek helyett. Ezért a fent említett példa esetében 

Másik ilyen hasznos tipp lehet még az, hogy ne kockáztass az éves keresetednél többet. Egy teljes egész éven át dolgozol ugyanis ezért az összegért, ha esetlegesen elvesztenéd/leredukálnád az biztosan rosszul érintene. Nagyjából ezek a limitációk szerint érdemes szerintem belőnöd, hogy mennyit is szánsz erre a befektetési osztályra.

 

Milyen időtávra tervezzen az ember Bitcoin vásárlás esetén?

Erre szerintem elég egyértelmű a válasz, mindenképpen hosszú távra. Ahol a hosszú táv éveket, 2-3-4 évet jelent főként. Durván egy éve még 4000 dolláros áron ment egy Bitcoin, ma pedig már 60 000 dolláron. Az azért mindenki számára egyértelműen látható, hogy rövid távon eléggé túlhaladott már a mostani bika piacunk. Benne van simán, hogy megüti még az árfolyam idén akár a 100 000 dolláros szintet is, de hatalmas többszörös szorzókat azért már nem várnék a Bitcointól már a mostani bika piacban.

Ennek ellenére továbbra is jó hosszú távú befektetés jelenleg a Bitcoin. A lemaradóknak viszont azzal kell. számolniuk, hogy a késő beszállóik miatt lehet, hogy hosszabb időt kell már arra várniuk, hogy megtöbbszörözzék a pénzük értékét.

Az pedig, hogy szinte miért biztos, hogy 4 év múlva pl. többet fog érni egy Bitcoin, mint ma, az a Bitcoin fundamentális alapjaiban rejlik. 4 évente feleződik a Bitcoin blokkjutalma, amit a bányászok kapnak, ezért egyre szűkebb a készlet, aminek jelentős árfelhajtó hatása van. Ez a blokkfelezés általában amúgy az elmúlt években elég szépen egybe esett a Bitcoin árfolyam bika piacaival. A következő blokkfelezés 2024-ben lesz, amely ismételten valószínűleg erős árfelhajtó hatással fog járni.

Stock to flow model PlanB

A kezdők számára általában nem szoktuk ajánlani azt, hogy a rövid távú árfolyam mozgások alapján próbáljanak meg “okosan” ide-oda váltogatni, mert azt általában a szakértelem hiányában csak megszívják és veszteséget fognak vele generálni. Számukra sokkal inkább kifizetődő a Buy and Hold stratégia.

A beszállónál, amit még érdemes lehet bevetni az a “dollar cost averaging” stratégia. Vagyis nagyon leegyszerűsítve az, hogy ne egyszerre lődd el az összes muníciódat. Hanem oszd szét legalább 3-4 egységre a lehetséges készletedet és azt különböző időközönként lődd csak el. Ezzel nagyjából kiátlagolva az árfolyam rövid távú dinamikus mozgásait.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Hol tudok hatékonyan kriptovalutát vásárolni?

Szerencsére ma már rengeteg lehetőségünk van Bitcoin és kriptovaluták vásárlására. Itt is nagyban függ az egyéni szükséglet ahhoz, hogy kinek melyik opció lesz a nyerő. Milyen gyorsan szeretnél vásárolni, mennyi “macerát” vagy hajlandó vállalni az olcsóbb költségekért, tudsz-e angolul stb.

Bitcoin vásárlás kriptovaluta tőzsdén

Általánosságban a legolcsóbban akkor jössz ki ha kriptovaluta tőzsdén vásárolsz. Itt durván néhány tized %-os váltási díjjal kell csak számolnod. Viszont előtte szükséged lesz egy SEPA átutalásra, egy account készítésére valamelyik kripto tőzsdén, majd egy tranzakcióra.

Néhány útmutató az általunk megbízhatónak tartott kriptovaluta tőzsdék közül:

Binance: Így vásárold első bitcoinodat Binance tőzsde segítségével
Coinbase: Így vásárold meg első Bitcoinodat Coinbase segítségével
OKEx:Útmutató az OKEx kriptovaluta tőzsde használatához

A legtöbb helyen tudsz már akár bankkártyával is vásárolni, de ezeknek általában jóval nagyobb, ilyen 1-3%-os váltási költsége van. Ez akár néhány millió forintos portfólióknál már megérhet egy fél-1 óra macerát a beutalással.

Bitcoin vásárlás a Nexo-nál

A Nexo alapvetően nem egy kriptovaluta tőzsde, hanem sokkal inkább egy Crypto banknak mondhatnánk. Ezért vettük külön kategória alá, valamint azért mert náluk a váltási költség már minimálisan magasabb ilyen 1% körüli. Náluk Euróból tudsz váltani kriptót, de amiért megérheti itt váltanod az az, hogy ha a saját tárcájukban hagyod a kriptovalutádat, akkor arra ők éves szinten ilyen 5-8% kamatot adnak. Vagyis aki hosszú távra tervez neki érdemes lehet hasonló kamatozó tárcát használnia, ezt a váltást + kamatoztatást pedig a Nexonál egy helyen meg is kaphatod.

Bitcoin vásárlás hazai szolgáltatóknál

Szerencsére számos hazai megbízható kriptovaluta váltó létezik már Magyarországon. Őket főként azoknak ajánlanánk, akik nem a költségekre, hanem a kényelemre szeretnének optimalizálni. A legtöbb váltó ugyanis 5-6%-os költséggel dolgozik, ami nagyobb váltások esetén komolyabb összeg lehet. Ezért cserébe viszont egyszerű és magyar nyelvű váltási lehetőséget kapunk. Ha pedig esetleg problémád lenne vagy elakadnál akkor magyar nyelvű támogatást is kaphatsz tőlük. Folyamatosan nő a hazai váltók száma, de közülük egyelőre főként a megbízható régimotorosokat tudnánk ajánlani: MrCoin, CoinCash, Coinmixed.

Bitcoin vásárlás ismerőstől

Egyedi és nem mindenki számára elérhető lehetőség, de ha esetleg van olyan ismerősöd, aki éppen adna el kriptovalutát és bízol benne, akkor elég könnyen és hatékonyan tudtok egymással tranzakciót lebonyolítani.

 

Más hasznos anyagok Bitcoin vásárláshoz

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.