Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Keményen próbára teheti El Salvador gazdaságát a Bitcoin

Keményen próbára teheti El Salvador gazdaságát a Bitcoin

El Salvadort bírálta Steve Hanke a Bitcoin hivatalos fizetőeszközzé minősítéséért. Vitatja, hogy a BTC megállná a helyét a hétköznapi fizetések terén.   

 

El Salvador nagyot kockáztat a Bitcoinnal Steve Hanke szerint

Steve Hanke - a John Hopkins Egyetem professzora - arra figyelmeztet, hogy El Salvador esetlegesen összedöntheti a saját gazdaságát azzal, hogy fizetőeszközzé tette a bitcoint. Steve Hanke vezető közgazdászként tevékenykedett Ronald Reagen elnöksége alatt 1981-től 1982-ig. Hanke ezt megelőzően már bírálta a Bitcoint, véleménye szerint a Bitcoinnak nincs fundamentális értelemben vett értéke, pusztán spekulatív. Ezzel némileg ellentmondásosan, de azért progresszíven olyat tweetelt Áprilisban a 78 éves közgazdász, hogy "A kriptovaluták a jövő pénze, de nem a Bitcoin".

Kedden a Kitco News pénzügyi hírek témájú streaming beszélgetése során a professzor felhívta a figyelmet, hogy Oroszországból, vagy Kínából most sokan célba vehetik El Salvadort azért, hogy kivegyék a bitcoin nyereségüket fiat pénzben.  Ennek a tőkének a mennyisége El Salvador USD készletéhez képest jelentős arányt képvisel. Amennyiben ez a folyamat megindul, az USD készlet nagy részét végső soron kiárulják BTC-ért. Dollárban szegény, bitcoinban gazdag lesz El Salvador, ha a külső szereplők megjelennek a BTC kínálati oldalán. Hanke hozzátette, hogy El Salvadornak nincs saját fiat fizetőeszköze, a dollárral kikerül a 'valós' pénz az országból.

collapse bitcoin

Az interjún a közgazdász egyszerűen lehülyézte El Salvadornak azokat a megválasztott képviselőit, aki igennel voksoltak Nayib Bukele törvénytervezetére. Ami a gyakorlati kockázatot illeti, felhozta, hogy az el salvadoriak a hétköznapi fizetésének nagy részét teljesen offline, készpénzben intézik, és innen indulva, nehezen képzelhető el, hogy átállnak bitcoinra.

"Senki nem fog bitcoinnal fizetni egy taxit, ez nevetséges. Az emberek 70%-ának bankszámlája sincs."

 

Mások is foglalkoznak a témával, de egyelőre megoszlanak a vélemények

Pénteken a JPMorgan hasonló, de jóval visszafogottabb véleményt fogalmazott meg az ügyfeleiknek küldött hírlevélben: Nem világos, hogyan válik előnyére egy országnak az, hogy a bitcoin a másodlagos fizetőeszköze, az viszont mindenképpen hátrány, hogy ez megnehezíti a tárgyalásokat az IMF-el.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A Central American Bank for Economic Integration ugyanakkor nem osztja ezt a nézetet, a közleményükben El Salvador megmozdulását innovatívnak nevezte, és véleményük szerint ez ígéretes lehetőségeket teremthet az ország gazdaságában. A nemzetközi bank ezen kívül bejelentette, hogy létrehoz egy technikai tanácsadó csapatot, akik segítik El Salvadort a Bitcoin bevezetésében. 

Hanke összeségében úgy véli sötét erők munkálkodnak a függöny mögött El Salvadorban azzal a céllal, hogy rátegyék a kezüket El Salvador dollárjaira. A közgazdász az elvándorolt munkások, hazautalásaira is kitért. Értelmetlennek nevezte, hogy ezek a pénzek bitcoinban érkezzenek az országba, ha úgyis át kell váltani dollárba amikor költik.

"Ha a nagyi várja az utalást külföldről, és megkapja bitcoinban az jó, de utána mit kezd vele? El kell mennie egy ATM-hez és fel kell vennie dollárt, mert csak azzal tud fizetni."

Hozzá kell tenni, hogy az üzleteket törvény fogja kötelezni a BTC elfogadására. 

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.83% $69,849.38
Ethereum ETH -1.88% $3,709.01
BNB BNB 0.22% $618.76
Solana SOL -0.76% $179.13
XRP XRP -1.76% $0.5325
Dogecoin DOGE 0.97% $0.1659
Cardano ADA -3.52% $0.4836
Litecoin LTC -2.73% $86.29
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!