A blokklánc-trilemma: megoldható lesz-e valaha?

Szerző: | dec 13, 2022 | Blokklánc hasznos, Kriptovaluta

A blokkláncnak biztonságos és skálázható infrastruktúrát kell nyújtania úgy, hogy közben decentralizált marad. Vajon reális jövőkép ez?

 

Mi az a blokklánc-trilemma?

A blokkláncok alapvető építőköve a decentralizáció, egy olyan funkció, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy központi hatóság igénye nélkül bonyolítsanak tranzakciókat. Ahogy azonban egyre több ember özönlött a láncra, néhány további funkció is létfontosságúnak tűnt: a skálázhatóság és a biztonság. Bár a Bitcoin a legdezentralizáltabb hálózatnak számít, tranzakciós sebessége nem teszi lehetővé, hogy alkalmazásokat építsenek rá, így ezt más layer-1 láncok igyekeznek megoldani.

Nézzük meg a három legjobb L1 hálózatot, a Bitcoin-t, az Ethereum-ot és a Solana-t, majd értékeljük őket a három dimenzió, azaz a decentralizáció, a skálázhatóság és a biztonság szempontjából.

blokklánc | Cryptofalka

medium.com

 

A Bitcoin az ethoszához hűen továbbra is a legdezentralizáltabb az összes L1-lánc közül, mivel ragaszkodik a proof-of-work (PoW) elvhez, amelyet a fejlesztést és irányítást ellenőrző központi hatóság hiánya biztosítja számára.

A Solana tokenelosztása erősen centralizált, a kockázati tőkebefektetők, a fejlesztők és a Solana Labs a kiosztott alap közel felét birtokolják. Ez számos Web3 evangelista és gondolkodó kritikáját eredményezte, amiért a Solana eltávolodik a Web3 ethoszától. A tokenelosztás miatt az FTX összeomlása is jobban érintette, mint a Bitcoin-t és az Ethereum-ot.

Összehasonlításképpen az Ethereum mint hálózat decentralizáltabb, mint a Solana. Azonban még mindig hiányzik belőle a Bitcoin decentralizációs előnye. Az Ethereum-nak is számos centralizációs vektora van, mint például a felhőinfrastruktúra, a maximális kivehető érték (MEV) és a proof-of-stake (PoS) konszenzusmechanizmus.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Melyik L1 lánc a legskálázhatóbb és a legbiztonságosabb?

A Web3 még mindig kialakulóban van. Ahhoz, hogy elterjedjen és tömegekhez jusson el, mindenki számára elérhetővé kell válnia. Ezért a skálázhatóság kiemelkedően fontos tényező, és ahhoz, hogy egy hálózat skálázódjon, a tranzakciókat gyorsan kell végrehajtani. Itt rejlik a Bitcoin problémája.

Annak ellenére, hogy a legdezentralizáltabb és legbiztonságosabb blokklánc, a skálázhatóság gondot okoz a blokklánc-technológia úttörőjének. Alacsony átviteli sebessége miatt nem tud tömegek számára elérhetővé válni, ez az oka annak, hogy nem sok decentralizált alkalmazást látunk a hálózaton, mivel a felhasználói élmény elszáll a lassúság következtében.

Az Ethereum és a Solana sokkal jobban skálázható a nagyobb tranzakciós és átviteli sebességnek köszönhetően. Míg az Ethereum PoS-t használ a skálázhatóság eléréséhez, addig a Solana proof of history-t. Mindkét konszenzusmechanizmus nagyobb áteresztőképességet tesz lehetővé, de a Solana a sebességének és az alacsony tranzakciós költségeknek köszönhetően jobban skálázható.

 

blokklánc | Cryptofalka

academy.binance.com

A Web3 világában a biztonság rendkívül fontos, mivel csalások és hackerek sújtják. A TCP/IP protokolltól eltérően, amelyen a mai internet működik, a blokklánc protokollrétegek valós értéket tárolnak. Ezért a biztonság megsértése pénzbeli veszteségeket eredményezhet.

Bármennyire is lehetővé teszi az Ethereum és a Solana a skálázhatóságot, mindkét L1-láncból hiányzik az a biztonság, amellyel a Bitcoin büszkélkedhet. A Bitcoin PoW-mechanizmusa a hálózati decentralizációval együtt a decentralizáció és a biztonság szempontjából egyaránt robosztussá teszi.

 

Az L2 lánc lehet a megoldás?

Miközben a világ azzal volt elfoglalva, hogy a blokklánc-trilemmát L1 szinten oldja meg, volt egy csomó okos fejlesztő, akik megértették, hogy az optimalizálásnak nem feltétlenül L1 szinten kell történnie.

Van néhány L2 hálózat, például a Polygon, az Immutable és a Bitcoin lightning network, amelyek olyan fogalmakat használnak a skálázhatóság megoldására, mint a sharding és a rollup. Ezek képesek megőrizni a biztonságot, mivel az L2 láncok hajtják végre a tranzakciókat, az L1 láncok pedig továbbra is relevánsak maradnak a tranzakciók elszámolása szempontjából.

Bár az L1 és L2 szinteken több hálózat is kezd kialakulni, és a piaci kapitalizáció szempontjából mindkét szinten van néhány éllovas, egyik sem oldotta meg teljesen a blokklánc-trilemmát. Az a hálózati ökoszisztéma, amelyik végül megtalálja a megoldást, a tőkepiacok és az internet jövőjét uralhatja majd.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.