Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
FED: Ilyen lehet az amerikai nemzeti kriptovaluta (CBDC)

FED: Ilyen lehet az amerikai nemzeti kriptovaluta (CBDC)

A központi bank által létrehozott digitális fizetőeszköz (CBDC) gondolatával több ország is kacérkodik. Vannak olyanok is – mint Kína – ahol már heteken belül a széles közönség is megismerkedhet vele. A globális erőviszonyok szempontjából valószínűleg nem mindegy, hogy az Egyesült Államok jegybankja (FED), mikor és milyen formában jelenik meg a digitális dollárral. Megmutatjuk, hol áll most a dolog!

A napokban jelentetett meg az amerikai jegybank egy közel 40 oldalas tanulmányt ,,Pénz és fizetés: Az amerikai dollár a digitális transzformáció korában” címmel. A kriptovaluták növekvő népszerűségét és a pénzügyi rendszerre gyakorolt hatását nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezt a tényt pedig tovább erősíti, más országok digitális pénz bevezetését megcélzó törekvései. Az USA szempontjából itt egyértelműen Kína az egyetlen komoly versenytárs, mivel csak ő képes megtörni azt a pénzügyi dominanciát, amelyet a dollár, mint globális tartalékvaluta jelent jelenleg.

 

Mit gondol a FED az amerikai CBDC-ről?

Az tehát vitathatatlan, hogy lesz digitális dollár! Az már viszont kérdéses, hogy mikor és még inkább érdekes, hogy milyen mechanizmusok mentén fog majd működni. A most megjelent tanulmány némiképp megvilágítja a Federal Reserve jelenlegi álláspontját a kérdésben, ami minimum aggasztó a kriptoközösség számára. Afelől nincs kétség, hogy az amerikai CBDC jelentős pénzügyi innovációt fog jelenteni, ám igyekeztek egyúttal feltárni a jelenlegi monetáris rendszert érintő potenciális problémákat és a lehetséges megoldásokat is. Az mindenképpen jó hír, hogy a FED a bevezetni kívánt digitális dollárt jó eszköznek látja a pénzügyi inklúzió, a digitális pénzügyi szolgáltatások elérhetősége, a tranzakciós költségek csökkentése vagy a határon átívelő tranzakciók felgyorsítása szempontjából. Ugyanakkor az elemzés részletesebb tanulmányozása során rájöhetünk, hogy ennek adott esetben komoly ára lehet. 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

Mi jellemezheti az amerikai CBDCt?

Az említett nemzetközi verseny és kriptovaluták elfogadottságának rohamos növekedése megkerülhetetlenné teszi tehát globálisan a digitális nemzeti pénzek megjelenését. Arra a tanulmány is kitér, hogy a stabilvaluták (stablecoin) jelenleg is betölthetik a CBDC szerepét, ám jelenlegi szabályozatlansága és működése egyrészt zavart okozhat a jelenlegi fizetési rendszerben, másrészt lehetővé teheti a gazdasági erő koncentrációját. A FED szerint ugyanis amennyiben létrejön az amerikai CBDC, akkor több kritériumnak is meg kell feleljen. Egyrészt tiszteletben kell tartani a fogyasztók személyiségi jogait, másrészt meg kell felelni a közvetítés elvének, harmadrészt a transzferálhatóság kritériumának is teljesülnie kell, végül pedig a pénzmosás és egyéb kétes ügyek megelőzése érdekében a beazonosíthatóságnak is teljesülnie kell.

 

Mi lesz veled amerikai bankrendszer?

A fogyasztók személyiségi jogait úgy tervezik figyelembe venni, hogy mindeközben a negyedik elvnek is megfeleljen. Ez egyfelől nem meglepő, mivel ma is így működik a bankrendszer, másfelől a készpénzmozgás jelenlegi követhetetlen útvonalai végleg a múltba vesznek. A transzferálhatóság az egyik legfontosabb megállapítás, amely az utalások minimális tranzakciós költség melletti megkönnyítéséről szól, a közvetítés elve pedig a kétszíntű bankrendszer kereskedelmi banki szintjét hivatott bekapcsolni a CBDC rendszerébe. Ez mindenképpen fontos kérdés, valamennyi digitális jegybankpénzt fejlesztő ország számára. A jegybankoknak jelenleg nincs kapacitásuk arra, hogy közvetlenül lássák el a fogyasztók szintjét. Amennyiben viszont közvetítő kerül a rendszerben az máris korlátokat támaszthat a pénzügyi szabadság elé. A tanulmány szerint ugyanakkor jelentősen csökkenhet a CBDC bevezetésével a magán bankok mozgástere és komolyabban fenyegethet a bankcsődök veszélye. Egy esetleges pénzügypiaci pánik esetén egy adott bank ügyfelei könnyebben utalhatják át CBDC számlára a bankbetétjeiket és viheti ezáltal csődbe bankjukat.

digital dollar | Cryptofalka

 

Mi lehet a FED megoldása a problémára?

A fenti problémák megoldására egészen meglepő javaslattal szolgálnak a tanulmány szerzői. Az amerikai jegybanknak korlátozhatná az egy személy által birtokolt digitális dollár mennyiséget vagy az az összeget, amennyit felhalmozhat egy adott személy egy bizonyos idő alatt. Ez az ötlet már önmagában sokakat felháboríthat és semmiképpen nem nevezhető ebben a formájában pénzügyi újításnak. További igen fontos megállapítás a CBDCvel kapcsolatosan, hogy a kormányok közvetlenül be tudnák hajtani az adókat az állampolgároktól, ám ez természetesen a kétirányban is működhet. Gyorsabban lehetővé téve például az adóvisszatérítéseket és egyéb célzott utalásokat.

 

Összegzés

Egyfelől látjuk, ahogy Kína gőzerővel készül a digitális jüan bevezetésére, másfelől pedig elolvashatjuk az amerikai jegybank egy olyan tanulmányát, amely hosszú évek elemzését követően inkább az erősebb pénzügyi kontroll bevezetése felé terelné a digitális dollárt. Az biztos, hogy a feladat nem egyszerű ezért a FED társadalmi vitára bocsátotta a kérdést és majd csak az összes érintett támogatásával kerülhet bevezetésre az amerikai CBDC. Mindez hány hónap, év vagy évtized múlva lesz már a jövő zenéje.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.47% $63,936.4
Ethereum ETH -5.79% $3,002.68
BNB BNB -4.96% $552.51
Solana SOL -6.29% $138.99
XRP XRP -11.45% $0.4772
Dogecoin DOGE -11.25% $0.1502
Cardano ADA -10.31% $0.4445
Litecoin LTC -9.61% $76.48
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!