Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kamatoztasd kriptovalutáid értékét Binance Smart Chain-nel

Kamatoztasd kriptovalutáid értékét Binance Smart Chain-nel

A kamatok farmolása az Ethereum hálózatán vált népszerűvé, de jelenleg az alacsony tranzakciós díjak miatt a Binance Smart Chain viszi a prímet. Erről készítettünk nektek egy útmutatót. 

 

A kamatok farmolásának (Yield Farming) terjedése

A Yield Farming nem más, mint a kriptovalutáink kölcsönadása kamatra, mindez okosszerződések segítségével. Az adott platform különböző módszerekkel bevételt szerez a lekötött tokenek után, majd ezek egy részét kiosztja a betétesek (liquidity provider) között. A felhasználók, akik a tőkét biztosítják ezekre a platformokra gyakran vándorolnak egyik oldalról a másikra, mindig oda, ahol a legnagyobb kamatot adják. Kicsit olyan ez mintha mindig abba a bankba tennéd a pénzedet, ahol éppen a legmagasabb betéti kamatokat adják.

Az Ethereum hálózat egyre nagyobb forgalmat bonyolított le az elmúlt hónapokban, mindaddig, míg a tranzakciós költségek az egekbe szöktek. Így az általános felhasználóknak nem érte már meg kamatoztatni a tőkéjüket, a tranzakciós költségek "megették" a befektetni kívánt tőkéjüket. Ezek után már csak a nagyobb tőkével rendelkező befektetők maradtak az Ethereum hálózaton.

A történtek után a felhasználók az alternatívákat keresték, így átvándoroltak kisebb okoshálózatokra, ahol olcsóbbak a tranzakciós költségek. A Binance Smart Chain (BSC) volt az egyik legjobb alternatíva, gyorsaságát, olcsóságát és megbízhatóságát tekintve. A DeFi (Decentralized Finance) projekteket tekintve, a cikk írásakor az Ethereum hálózaton lekötött tokenek értéke 40 milliárd dollár, míg ez az összeg a BSC hálózaton 12 milliárd dollár.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Kriptovaluták mozgatása a Binance Smart Chain-re

Választhatunk, hogy a Binance tőzsdét használjuk, vagy a Binance Bridge-et a kriptovalutáink mozgatására. Ez a két módszer a leggyakoribb, de akadnak egyéb lehetőségek is, amiket ebben a cikkben nem fogunk boncolgatni.

Amennyiben az adott token jelen van a Binance Smart Chain hálózaton, mint BEP-20 token, akkor a Binance segítségével utalhatunk a hálózatra. A "Withdraw" menüpont alatt kiválasztjuk a tokent, illetve a BSC hálózatot. Itt is látszódik, hogy mennyivel olcsóbb egy tranzakció a BSC hálózaton, mint az Ethereum hálózaton. Ez azért is fontos, mert yield farming esetén több tranzakciót is létre kell majd hoznunk. Mire odajutunk, hogy kivesszük a kamatot és a tokeneket a rendszerből, meglehet, hogy több, mint 5-6 tranzakciót is létrehoztunk (egy token swap, pénzt helyezünk a liquidity pool-ba, lekötjük a tokent, majd mindezt visszafele).

binance-withdraw-to-bsc

Forrás: binance.com

A BSC hálózatot támogatja a Metamask, ami egy böngészőbe ágyazódó wallet. Azok, akik még nem használták a BSC hálózatot, az alábbi linken találnak egy útmutatót, hogyan kell csatlakozni a Binance Smart Chain-re a Metamask segítségével.

Egy másik opció a Binance Bridge, aminek segítségével hálózatok között utalhatunk kriptovalutákat (jelenleg a TRX, a Binance Smart Chain, Binance Chain és Ethereum hálózatok közül választhatunk). Kiválaszthatjuk, hogy melyik tokent melyik hálózatról melyik hálózatra szeretnénk küldeni, ezek után nincs más dolgunk, csak a megadott címre elküldeni az adott kriptovalutát.

binance-bridge

Forrás: binance.org/en/bridge

Ne feledjük, hogy a Binance Smart Chain hálózaton ugyanúgy vannak tranzakciós költségek, amit BNB tokenben kell kifizetnünk. Számoljunk azzal, hogy több tranzakciót is végre fogunk hajtani, legyen mindig elegendő BNB a tárcánkban ehhez.

 

Hitelező platformok a BSC hálózaton

A Binance Smart Chain hálózaton megannyi DeFi projekt közül választhatunk. Az egyszerűség kedvéért különböző kategóriákra bontjuk ezen projekteket. Meg fogunk különböztetni hitelezésre (lending), spot kereskedésre (spot trading), kamat aggregálásra (yield aggregator) és NFT kereskedésre (Non-fungible tokens) alkalmas platformokat.

A legnagyobb hitelező platform a BSC hálózaton a Venus, ahol a felhasználók hitelt vehetnek fel, ehhez kriptovaluta fedezetet kell biztosítaniuk. A fedezet nélküli hitelezés jelenleg nehezen elképzelhető a blokkláncon. Fedezet nélkül nincs, ami garantálja azt, hogy a hitelt felvevő visszafizeti a hitelt, a blokkláncon sokszor a hitelt felvevő személyét sem tudjuk azonosítani. Ezek a hitelek túl vannak fedezve, általában a lekötött érték felét vehetjük fel, erre azért van szükség, mert a fedezet értéke folyamatosan változhat a kriptovaluták volatilitása miatt.

A platform összeköti a hitel igénylőket a hitelezőkkel, előbbiektől kamatot szed be, utóbbiaknak kamatot ad. Minél többen akarnak hitelt felvenni annál magasabbak a kamatok. Akik kamatért cserébe kriptovalutákat kötnek le a platformon vTokeneket kapnak, majd, amikor ezt visszaadják, a lekötött kriptovalutájukat is visszakapják. Így amennyiben BTC-t kötünk le a platformon vBTC-t kapunk cserébe, csak ennek fejében vagyunk jogosultak visszakérni a lekötött tőkénket.

venus-total-value-locked

Forrás: defistation.io

 

Decentralizált tőzsdék spot kereskedésre

A decentralizált tőzsdék (DEX) sokszor nem az ajánlati könyves módszer szerint működnek, hanem a liquidity pool-ok segítségével automatizált módon tudnak ajánlatot tenni a kereskedőknek. A platformoknak - kamatért cserébe - adhatunk kölcsön egy-egy kriptovalutából, hogy hozzájáruljunk a működéséhez, a platform a váltási költségekből jutalmazza azokat, akik tőkét biztosítanak (liquidity proider).

A liquidity pool-okban elhelyezett kriptovaluták után liquidity pool tokeneket kapunk, ezeket lekötve tudunk szert tenni a tranzakciós költségek egy részére, esetenként egyéb tokenekre. Aki ismeri az Ethereum hálózaton működő Uniswap-ot vagy Sushiswap-ot, annak nem lesz ismeretlen a BSC hálózaton működő PancakeSwap sem. A PancakeSwap a legnagyobb decentralizált tőzsde a Binance Smart Chain hálózaton. A liquidity providerek CAKE tokent kapnak a platformon lekötött liquidity pool tokenek után. A PancakeSwapon a kereskedési költség 0,2%, ebből 0,17%-ot a liquidity providerek, maradékot a platform üzemeltetői kapják.

A decentralizált tőzsdék viszonylag nagy figyelmet kapnak és sikeresen működnek, nem csoda, hogy nap, mint nap jelennek meg hasonló projektek egy-két kisebb változtatással. Ilyen a BSC hálózaton a BakerySwap, a Goose Finance vagy a Viking Swap. Azonban óvatosnak kell lennünk, hiszen a legutóbbi projekt egy jó példa arra, hogy miért kell figyelmesen áttanulmányozni egy projektet. A Viking Swap fejlesztői március 7-én befagyasztották Telegram csatornájukat és leléptek a pénzzel.

pancake-swap-bnb-cake

Forrás: pancakeswap.finance

 

Kamat aggregátorok

Az Ethereum blokkláncon hírnevet szerző Yearn Finance egy kamat optimalizáló platform, ami a legmagasabb kamatot nyújtó szolgáltatások között mozgatja automatikusan a tőkét. Mindemellett maximalizálja a profitot azzal, hogy a jóváírt kamatot újra befekteti, ezzel a kamatos kamat előnyeit kihasználja. Mindemellett a felhasználók gas költségen spórolnak, hiszen egy nagy összegként lehet kezelni a liquidity pool-ba fektetett tőkét. A BSC hálózaton ilyen szolgáltatást az Autofarm nyújt, de több kisebb projekt is jelen van a hálózaton, csak úgy, mint a ACryptoS, Beefy Finance vagy a Pancake Bunny.

Az Autofarm platform nem csak a BSC hálózatot használja, hanem a HECO (Huobi ECO Chain) hálózatot is. A HECO hálózat egy hatékony, publikus, energiatakarékos okoshálózat, ami olcsó és gyors tranzakciókra lett fejlesztve. Ezen kívül március és május között egy Swap-ot is létre szeretnének hozni, ahol a különböző platformok ajánlatait aggregálják, hogy a lehető legjobb áron kereskedhessünk.

autofarm-wbnb-auto-liquidity-pool

Forrás: autofarm.network

 

Non-Fungible tokenek a BSC hálózaton

Frissen felkapott tevékenység lett a blokkláncon az NFT-k (Non-Fungible Token) kereskedése. Az NFT-k egyedi tokenek, amik tükrözhetnek egy domain nevet, képet, digitális figurát vagy egyéb egyedülálló alkotást. A BSC hálózaton is működő Dego Finance-en kreálhatunk NFT-ket, amiket leköthetünk és kamatoztathatunk.

nft-searches-america-past-12-month

Forrás: trends.google.com

A létrehozott NFT-k véletlenszerűen generálódnak és 6 különböző kategóriába sorolhatók, aszerint, hogy mennyire "hatékonyak", azaz, mekkora kamatot kapunk értük. A hat fokozat: bronze, silver, gold, platinum, diamond és kryptonite. A kryptonite NFT-kkel tehát magasabb kamatot érünk el, ha lekötjük. Minden felhasználó egy bizonyos mennyiség után már nem fektethet be többet egy NFT pool-ba. A projekt részletes leírását megtekinthetjük a Dego honlapján.

dego-webpage

Forrás: dego.finance

Borítókép forrása: decrypt.co

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.62% $64,646.32
Ethereum ETH 0.03% $3,086.22
BNB BNB 1.55% $559.6
Solana SOL 3.84% $144.01
XRP XRP -0.64% $0.4985
Dogecoin DOGE -0.83% $0.1519
Cardano ADA 3.61% $0.4709
Litecoin LTC -0.74% $81.09
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!