Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Binance Smart Chain: gyors és olcsó hálózat a DeFi-hez

Binance Smart Chain: gyors és olcsó hálózat a DeFi-hez

A Binance Smart Chain egy Proof of Stake hálózat, ami képes okosszerződéseket futtatni, így egy olcsó és gyors alternatívája az Ethereum hálózatnak. A DeFi szolgáltatások túlságosan túlterhelték az Ethereum hálózatot, így a tranzakciós költségek az egekbe szöktek.

 

Binance Chain és Binance Smart Chain (BSC)

A Binance Chain a Binance tőzsde kriptovalutájának, a BNB-nek épült blokklánc hálózat. Eredetileg a BNB egy ERC-20 token volt az Ethereum hálózaton, amit 2017-ben bocsátottak ki egy ICO keretein belül, mielőtt a tőzsde indult volna. Később került át - 2019 áprilisában - a Binance Chain mainnet-re, ahol gyorsabban és olcsóbban tudunk kereskedni a BNB tokennel. Mindamellett, hogy küldhetünk és fogadhatunk BNB-t a hálózaton, sok egyéb funkciója is van a Binance Chain-nek.

A BSC esetében az elképzelés hasonló, mint az Ethereum hálózaton, míg ott a hálózat saját tokene az ether, amiben a tranzakciós költséget fizetjük, addig a Binance Chain-nél ilyen funkciót a BNB tölt be. Kibocsáthatunk új tokeneket (BEP-2 tokens), amikkel a Binance DEX-en (decentralized exchange) kereskedhetünk, a Binance decentralizált tőzsdéjén, ami a Binance Chain-en fut.

  Binance Chain Binance Smart Chain (BSC)
Konszenzus mechanizmus DPoS PoSA
Validátorok száma 11 max. 21
Átlagos Block idő <1 mp ~5 mp
Programozhatóság BEPs EVM kompatibilis okosszerződések

 

Annak érdekében, hogy gyors tranzakciókat lehessen végrehajtani a Binance Chain-en, bizonyos funkciók kimaradtak a hálózatból, amik lassították volna azt, ilyen például az okosszerződések létrehozása. Azonban a probléma megoldható egy olyan hálózattal, ami a Binacne Chain-nel párhuzamosan fut, de nem terheli azt le, erre hozták létre a Binance Smart Chain-t (BSC). Mindkét hálózat önállóan fut, ha leállna a Binance Chain, attól még futna a BSC. Habár a Binance Smart Chain egy különálló hálózat, mégis kiegészítője a meglévő Binance Chain-nek, a felhasználók egyszerűen küldhetnek tokeneket egyik hálózatról a másikra. Így egyszerre használhatják a gyors tranzakciós hálózatot és az okos hálózat nyújtotta egyéb szolgáltatásokat.

binance-chain-and-binance-smart-chain

Forrás: binance.org

A BSC-n mozgó tokeneket összefoglaló néven BEP-20 tokeneknek nevezzük. Ezek lehetnek magán a BSC-n létrehozott tokenek, vagy más hálózaton futó tokenek, úgynevezett "pegged" változata, így tudunk LINK-et XRP-t, vagy egyéb tokeneket mozgatni a Binance Smart Chain hálózaton.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Projektek a Binance Smart Chain (BSC) hálózaton

A DeFi (Decentralized Finance) világa gyorsan növekszik, egyre több alkalmazási lehetőséget fedezünk fel és a felhasználók száma is növekszik. Ezen projekteknek leginkább az Ethereum hálózata adott stabil talajt, hiszen ez a legnagyobb okosszerződés hálózat. Az Ethereum hálózata azonban túlterhelt, szinte 100%-os kihasználtságon van a hálózat folyamatosan, így a tranzakciós költségek is brutálisan megnőttek. Ameddig nem áll át a rendszer teljesen a Proof of Stake mechanizmusra - ami még 1-2 év - addig a túlterheltség valószínűleg megmarad.

Ezt a problémát már korábban láttuk, hogy jönni fog, sokan emlegették az "Ethereum killer" projekteket, amik alternatívát és megoldást nyújtanak a problémára. Most, hogy valóban bekövetkezett a probléma, várható volt, hogy az alternatív hálózatokat is használatba veszik a felhasználók. Egyik ilyen lehetőség a Binance Smart Chain, ahol meg lehet valósítani mindazt, amit az Ethereum-on is. Ezen kívül, egy ideig még nem kell attól tartani, hogy a hálózat túlterhelt lesz a Proof of Stake Authority (PoSA) konszenzus mechanizmusnak köszönhetően, ami egy hatékonyabb módszer, mint jelenleg az Ethereum által használt Proof of Work (PoW).

defi-landscape

Forrás: binance.com

A Binance Smart Chain-en is megvalósítható az a fajta decentralizált tőzsde, amit a Uniswap képvisel az Ethereumon, az ehhez hasonló legnagyobb projekt a BSC-n jelenleg a Pancake Swap. Itt is csatlakozhatunk liquidity pool-okba vagy kereskedhetünk BEP-20 tokenekkel, mint azt a Uniswap-on megszokhattuk.

Hitelezési protokollok közül a legnagyobb a Venus, ami hasonló szolgáltatást nyújt, mint a Maker, az Aave vagy a Compound. Még a Venus-on 2 milliárd dollárt kötöttek le a cikk írásakor, addig a Compound-on 4.75, az Aave-n 5.9, a Maker-ön 6.7 milliárd dollárt.

A legnagyobb DeFi projektek növekedését könnyen követhetjük külön-külön, ha az Ethereum-ra vagyunk kíváncsiak, akkor az alábbi oldalon, ha a Binance Smart Chain-re, akkor pedig ezen az oldalon találunk összefoglalókat.

 

Binance Smart Chain számokban

Hasonlóan az Ethereum hálózatot figyelő Etherscan-hez, a Binance Smart Chain-nek is van egy BSCscan nevezetű oldala, ahol nyomon követhetjük a tranzakciókat, projektek indulását, tranzakciós költségek változását és más egyéb hasznos információkat.

A tranzakciókért BNB-t fizetünk és a tranzakció árát gwei-ben mérjük hasonlóan, mint az Ethereum hálózaton. Egy gwei az 10-9 ether, vagyis 0,000000001 ether.

bsc-átlagos-gas-ár

Forrás: bscscan.com

A BSC hálózaton fellelhető címek számát is nyomon követhetjük, azonban fontos hozzátenni, hogy amennyiben 100 címet használnak a hálózaton, az nem feltétlen 100 különböző felhasználó. Ennek ellenére a folyamatosan növekvő címek számából arra a következtetésre juthatunk, hogy a felhasználók száma igenis növekszik.

bsc-cimek-szama

Forrás: bscscan.com

A tranzakciók számában is növekvő a tendencia, hozzá kell tenni azonban, hogy az okosszerződések erősen feltornázhatják ezt a számot, mivel futtatásukkor több tranzakció is lefuthat.

bsc-napi-tranzakciok-szama

Forrás: bscscan.com

A hálózat még egyáltalán nincs túlterhelve, leginkább kihasznált állapotában is még csak a kapacitás 20%-át értük el. Azonban ez gyorsan növekedhet ahogy egyre több felhasználó szivárog át és használja inkább ezt a hálózatot. Ha feltételezzük, hogy egyenesen arányosan növekszik a hálózat kihasználtsága a tranzakciók számával, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy maximum 5x-ösére növekedhet a jelenlegi tranzakciók száma, amit még elbír a hálózat.

bsc-halozat-kihasznaltsag-terheles

Forrás: bscscan.com

 

Összefoglaló a Binance Smart Chain-ről

Összességében nem látom okát, hogy miért ne használná a későbbiekben több ember a Binance Smart Chain-t az Ethereum helyett, hiszen ugyanazok a szolgáltatások megtalálhatóak mind a két helyen. Gyorsabbak és olcsóbbak a tranzakciók a BSC-n és ez akkor is igaz, ha megnövekszik a forgalma.

Azért, hogy ne csak pozitívumokat említsek, térjünk rá egy-két negatívumra is. Az tény, hogy a BSC-n futó projektek még kisebbek, mint azok, amik Ethereum-on futnak, valamint kevesebb a választék is. Elképzelhető, hogy a későbbiekben felmerül egy-két bug, ugyanúgy, mint az Ethereum-on induló projekteknél is történt.

Érdekes hónapoknak és éveknek nézünk elébe, a DeFi piaca elképesztően gyorsan növekszik, változik és innovál, nehéz tartani a lépést, ha nem követjük az eseményeket. A kérdés szerintem nem az, hogy sikeresek lesznek-e ezek a projektek, hanem az, hogy mennyire, hiszen bizonyos értelemben már most is sikeresek.

Borítókép forrása: cryptonomist.ch

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.40% $70,100.73
Ethereum ETH 0.73% $3,739.33
BNB BNB 0.52% $623.8
Solana SOL -1.58% $180.4
XRP XRP -1.46% $0.536
Dogecoin DOGE 1.82% $0.1677
Cardano ADA -3.14% $0.4868
Litecoin LTC -2.46% $86.68
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!