Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A válások új szintre emelték a kriptovaluták felhasználását

A válások új szintre emelték a kriptovaluták felhasználását

A kriptovaluták egyre többször képzik jogi vita tárgyát válóperekben, ezzel új és nehezebb kihívások elé állítva az ügyvédeket és bírókat.

 

Kié lesz a kriptovaluta válás során?

Amikor egy házaspár a válás mellett dönt, el kell osztaniuk a közös vagyont, ez pedig sokszor hosszú perek és tárgyalások keretében történik. Az Egyesült Államokban gyakori a vagyon fele-fele arányban történő elosztása, ez sokszor a befektetett munka, a fizetés, vagy a ”hozomány” figyelembevétele nélkül történik. Az ilyen esetek elkerülésére érdekében, már korábban is bevett gyakorlat volt az egyes értéktárgyak, vagy készpénz elrejtése. A kriptovaluták elterjedése pedig új lehetőséget nyitott, a válófélben lévő házastársak (többségében férfiak) számára.

Bitcoin,kriptovaluta,válás

A Long Island-i Sandra Radna, válóperekre specializálódott ügyvédként jól ismeri a problémát. Jelenleg is több olyan ügyfelet képvisel, akiknek korábbi gazdag házastársai hirtelen szegénységre hivatkozva nem szeretnének és nem is tudnak miből korábbi kedvesükkel osztozni.

Radna egyik legemlékezetesebb esete egy dúsgazdag befektetési vezető és korábbi hitvesének válása volt. A férj évi keresete meghaladta az 1 millió dollárt, azonban a nyugdíjszámláján mindössze 200 ezer dollárt találtak. A feleség természetesen tudta, hogy férje vagyona ennek az összegnek a több tíz, vagy akár több százszorosa, de a pénz hollétére egy ideig nem került fény. Az ügyvédnő csak hosszas igazságügyi nyomozás és bírósági végzések árán bukkant rá a hiányzó pénzre, amely nem meglepő módon, gondosan szétosztva, kriptovaluta tárcákban pihent.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Radna sikerei a szakmában példaértékűek, kollégái körében is nagy tiszteletnek örvend. Ezen felül tükrözi azt is, hogy a jogi szektor is kezdi felvenni a lépést a viszonylag új technológiával. A decentralizált fizetőeszközök és a válások kapcsolata azonban nem újdonság. 2018-ban jelent meg több olyan cikk az interneten, miszerint volt házastársak jutottak hozzá, jogi úton, olyan Bitcoin számlákhoz, amelyeket korábban az ügyvédek elérhetetlennek tartottak.

 

A legnagyobb kriptovaluta tőzsdék sokszor lebukáshoz vezetnek a válások során

A jogi lehetőségek kibővítésében az olyan emberek is szerepet játszottak, mint Mark DiMichael. A Citrin Cooperman könyvelőiroda igazságügyi szakértője, elsősorban vállalatokat készít fel internetes csalások kivédésére, valamint segítséget nyújt válóperes ügyvédeknek, a kriptovaluta tárolására alkalmas eszközök felkutatásában. DiMichael szerint, korábban a házastársak pénzüket offshore számlákon, vagy gondosan elrejtett készpénzkötegekben próbálták meg eltüntetni. Mára azonban egyre többen döntenek a digitális tárcán történő tárolás mellett. Az elsődleges szempontok itt a visszakövethetetlenség és a könnyű hordozhatóság, hiszen  akár a telefonunkon, egy pendrive nagyságú Ledger-en, vagy egy papírtárcán is hordozhatjuk családunk összes megtakarított pénzét.

Bitcoin,kriptovaluta,válás

A tranzakciók névtelenek, ettől függetlenül sok elkövető elfelejti megtenni a szükséges biztonsági lépéseket a pénz hollétének beazonosíthatatlansága érdekében. A szakavatott szemeknek pedig több nem is kell, azonnal felismerik a csalások kivitelezését és megteszik a szükséges lépéseket. Legtöbbször olyan szolgáltatásokat vesznek igénybe, mint a Coinbase, mely a fiat-ból kriptovalutára történő átváltáshoz a legkedvezőbb feltételeket kínálja. Kevesen tudják, hogy az amerikai Coinbase-re ugyanúgy hatályosak a szövetségi banki törvények, így rögzíteniük kell a személyazonosságot és vásárlásokat, valamint haladéktalanul végre kell hajtaniuk a bíróság által elrendelt intézkedéseket.

Vannak természetesen akik igyekeznek több gondot fordítani tettük leplezésére, ha felmerül a gyanú, akkor a bíróság általában azonnal elrendeli az összes IT eszköz lefoglalását, amelyeken ezután kriptovalutákkal kapcsolatos tevékenységek után kutatnak a szakemberek.

 

Nem mindig lehet visszakövetni a kriptovaluták útját

Ha a pénz egy külföldi tőzsdére kerül pl.: Binance, akkor a hatóságok általában tehetetlenek, ugyanis a kajmán-szigeteki kriptovaluta tőzsde nem teljesíti az Államokból érkező kéréseket. Ezen felül Amerikában bevett szokás, hogy az emberek csekk formájában kapják fizetésüket, melyet aztán egyből készpénzre is válthatnak. Ezek után nincs más hátra mint, hogy készpénzen vásároljanak kriptovalutát, akár ismerőstől, akár idegentől, ami megannyi kockázatot rejt magában.

A legnagyobb fokú biztonsági óvintézkedések ellenére is van egy tényező, amely a vártnál jóval több esetet generál. Egy véletlen elszólás, egy kihallgatott beszélgetés, vagy a bizalmas baráti körből kikerülő információ miatt rengetegen kerültek már bajba.

Egy nő felhívott, hogy a férje minden barátjának elmondja, hogy kriptobálna, és évek óta benne van - mondta DiMichael,

Aki hozzátette, hogy a férj egykori profi sportoló volt, ám az ügy még folyamatban van és ezen felül több tucat hasonló esetben keresték már fel. Vannak házasságok, amelyeknek maga a korábban eltitkolt digitális vagyon vet véget.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Kriptovaluta válások összefoglalva

Az igazságszolgáltatás tehát igyekszik felvenni a versenyt a rohamosan terjedő digitális és decentralizált fizetőeszközökkel. 5 évvel ezelőtt még a legrutinosabb bíróknak és ügyvédeknek is komoly fejtörést okoztak a kriptovalutákkal kapcsolatos esetek, addigra ma már a legtöbb ügy jóval gördülékenyebben halad előre.  A legtöbb válóperes ügyvéd már rutinszerűen keresi az erre utaló jeleket, ugyanis az ilyen típusú értékek is kötelezően beszámítandók a közös vagyonba.

A válásoknál az a nagy tévhit, hogy ha az ember befektetett kriptóba, akkor a házastársa soha nem fogja megtalálni"- mondja Radna.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.81% $60,945.93
Ethereum ETH -2.14% $2,992.53
BNB BNB -0.36% $532.97
Solana SOL 0.92% $133.19
XRP XRP 1.09% $0.4966
Dogecoin DOGE -3.42% $0.1475
Cardano ADA -1.09% $0.4444
Litecoin LTC 0.67% $79.05
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!