Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Ezek voltak a legnagyobb kripto lopások és hack-ek 2023-ban

Ezek voltak a legnagyobb kripto lopások és hack-ek 2023-ban

A kriptovaluta lopások és visszaélések 2023-ban sem kímélték a kriptoipart. A hackerek sok pénzt kerestek, de közel sem annyit, mint tavaly.

Jó hírek? Az idei év jobban alakult, mint a tavalyi

A blokklánc hírszerző cég, a TRM Labs egy decemberi jelentésében kifejtette, hogy bár „néhány nagy hack még csökkentheti a különbséget decemberben”, 2023 valószínűleg „jelentősen alacsonyabb veszteségekkel zárul, mint 2022” – amely során 4 milliárd dollárt loptak el.

TRM Labs crypto hacks 2022 and 2023.png

Ennek ellenére tetemes összeget veszítettek idén is a kriptopiac szereplői, a TRM Labs adatai szerint a veszteségek 1,7 milliárd dollárt tettek ki.

Nézzünk néhányat az év legnagyobb kripto lopásai közül. (A számok a pénzeszközök értékét mutatják az incidensek idején.)

Az idei legnagyobb hack: 200 millió USD a Mixin-ről

A hackerek szeptemberben vették célba a hongkongi székhelyű Mixin decentralizált kriptotőzsdét, mely végül 200 millió dollárnyi kriptovalutával lett megkárosítva. A projekt „felhőszolgáltatóját” támadták meg, és a projekt befagyasztotta a kiutalásokat. 

A Mixint később kritizálták a tervezése miatt, a decentralizáció támogatói pedig azt állították, hogy a projekt centralizáltabb, mint ahogy azt korábban kommunikálták.

Euler Finance: 197 millió USD-t lopott a hacker

Márciusban a hackerek a DeFi hitelező, Euler ellen támadtak egy villámkölcsön elnevezésű támadással, 8,7 millió dollárt a decentralizált DAI stabilcoinból, 18,5 millió dollárt a Wrapped Bitcoinból (WBTC), hatalmas, 135,8 millió dollárt a Staked Ethereumból (stETH), és 33.8 millió dollárt a Circle stablecoinból (USDC).

A hacker később az ellopott pénzek nagy részét visszaadta a felhasználóknak.

Poloniex: a hackerek 126 millió USD-t zsákmányoltak

A Tron alapítója, Justin Sun Poloniex kriptotőzsdéje szintén célponttá vált – a hackerek novemberben több mint 126 millió dollárnyi kriptopénzt kerestek. A bűnözők elloptak többek között Ethereumot, Tront, USDT és TUSD stabilcoinokat, valamint jelentős mennyiségű mém coinokat.

A tőzsde később bejelentette, hogy befagyasztotta a hackerek címeihez kapcsolódó vagyon egy részét, és a Poloniex működési bevételei fedezhetik a veszteségeket.

Atomic tárca: 100 millió USD tűnt el

Észak-koreai hackerek júniusban célozták meg a decentralizált Atomic Walletet, és először 35 millió dollárnyi digitális tokent szereztek. A szám ezután csaknem háromszorosára nőtt, ahogy a pénzösszegek továbbra is kifolytak a pénztárcákból – a cég nem tudott magyarázatot adni az ügyfeleknek.

Az Elliptic blokklánccég később azt mondta, hogy világszerte több nyomozóval és tőzsdével szövetkezett annak érdekében, hogy felkutassák és befagyasszák az ellopott pénzeszközöket tároló címeket.

Curve hack: 60 millió USD

A hackerek júliusban egy decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollt, a Curve-t vették célba. A decentralizált tőzsde– amely az Ethereumon fut – egyike volt annak a sok protokollnak, aminek a kódját klónozták, mely következtében a hackerek sebezhetőséget találtak az erre használt programozási nyelvben, a Vyperben.

A Curve azonban jutalmat ajánlott fel a támadónak, és augusztus 7-ig sikeresen visszanyerte az ellopott pénzeszközök 73%-t.

Stake: 40 millió USD-nek kelt lába

Szeptemberben a hackerek 40 millió dollárral károsították meg a Stake-et, a Drake rapper által népszerűsített szerencsejáték oldalt. A különböző kriptovalutákat tulajdonítottak el a szerencsejáték-platformhoz tartozó tárcákból, de a cég később megerősítette, hogy az ügyfelek pénzeszközei már biztonságban voltak.

Védekezz a kriptovaluta lopások ellen!

A kriptovaluták és a blokklánc technológia ugyan nagy előnyökkel járnak, de kihívásokat is jelentenek a felhasználóknak. A biztonság sosem lehet abszolút garantált, de néhány lépés segíthet minimalizálni a kockázatokat és megóvni a kriptovalutáidat a hackelésektől. Ilyenek többek között a hardveres tárolás (hardveres kriptotárca), kétlépcsős azonosítás (2FA), erős jelszavak, frissített szoftverek és a folyamatos edukáció. 

Mi az a blokklánc validátor? Ismertető

A validátorok kulcsfontosságú elemei a blokkláncnak: felelősek az új blokkok hozzáadásáért és az elfogadásra váró tranzakciók ellenőrzéséért.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 4.61% $57,087.85
Ethereum ETH 2.07% $3,244.24
BNB BNB -1.72% $394.96
Solana SOL -1.43% $108.44
XRP XRP 6.42% $0.5865
Cardano ADA 0.74% $0.6243
Dogecoin DOGE 9.37% $0.09767
Litecoin LTC 2.80% $74.01
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!