Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Becsomagolt kriptovaluták? Mi a wrapped crypto token?

Becsomagolt kriptovaluták? Mi a wrapped crypto token?

A wrapped kriptovalutákat azért "csomagolják be", hogy bizonyos esetekben használhatók és tranzaktálhatóak legyenek a saját blokkláncukon vagy hálózatukon kívül is.

Mi az a becsomagolt "wrapped" kriptovaluta?

A becsomagolt token egyfajta kriptovaluta vagy digitális eszköz, amelyet egy másik érme vagy eszköz támogat, gyakran olyan, amely egy adott blokkláncban vagy hálózatban natív, vagy amelyet ez „becsomagol”. De miért fontosak a wrapped tokenek?

A becsomagolt tokenek különösen előnyösek a láncok közötti interoperabilitás és a decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazások esetében. A felhasználók képessé válnak arra, hogy kihasználják a több blokkláncon biztosított különféle funkciókat és szolgáltatásokat azáltal, hogy lehetővé teszik egy adott blokklánc eszközeinek használatát egy másik blokkláncon.

wrapped btc.png

Például a Wrapped Bitcoin (wBTC) jól ismert példa az Ethereum hálózaton. De mi is az a Wrapped Bitcoin? A WBTC a Bitcoint (BTC) képviseli, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy Ethereum-alapú DeFi protokollokkal és decentralizált tőzsdekkel (DEX) kommunikáljanak, miközben megőrzik a Bitcoin belső értékét és jellemzőit.

Hogyan működnek a wrapped tokenek?

A decentralizált alkalmazások és a sok blokkláncot használó DeFi platformok használata során a becsomagolt tokenek kifejezetten hasznosak tudnak lenni.

Egy blokklánc (például az Ethereum) natív tokenének egy meghatározott mennyisége „be van zárva” egy okosszerződésbe, hogy egy becsomagolt tokent generáljon. A wrapped tokenek létrehozásához a zárolt natív tokent használják fedezetként.

Az eredeti kriptovaluta zárolása után, megfelelő számú becsomagolt token jön létre (például a bitcoin wBTC néven ismert csomagolt változata megjelenik az Ethereum blokkláncon). A ezen blokklánc ökoszisztémáján belül ezekkel a becsomagolt tokenekkel, szabadon lehet kereskedni.

A becsomagolt tokenek típusai

A becsomagolt tokenek úgy lettek kialakítva, hogy összhangban működjenek bizonyos blokklánc-beállításokkal, lehetővé téve sok eszköz egyetlen ökoszisztémává való egyesülését.

A Wrapped Bitcoin (wBTC), a becsomagolt tokenek egyik fajtája kiváló példa erre; lehetővé teszi a BTC-tulajdonosok számára, hogy az Ethereum decentralizált alkalmazásaiban és a különböző DeFi platformokon használhassák eszközeiket.

Az Ethereum hálózat is hatékonyabbá vált a Wrapped Ether (wETH) révén, amely megkönnyíti a kereskedést és az intelligens szerződéses interakciókat. Hasonlóképpen, a stabilcoinok becsomagolt tokenjei, mint például a Tether (USDT), a USD Coin (USDC) és a Dai (DAI) is könnyen használhatóak számos blokklánc ökoszisztémájában. 

usdc.png

Milyen előnyei vannak a wrapped tokeneknek?

A kriptovaluták és a blokklánc technológia világában a becsomagolt tokenek számos előnyt kínálnak.

Először is elősegítik a láncok közötti interoperabilitást, lehetővé téve számos blokkláncból származó eszköz zökkenőmentes integrálását egy adott ökoszisztémába.

Másodszor, a wrapped kriptovaluták megkönnyíthetik az eszközök más funkciókkal való integrálását. Szabványosítják és leegyszerűsítik az eszközök interakcióit, egyszerűbbé téve a használatukat.

defi.jpg

Milyen korlátai vannak a becsomagolt tokeneknek?

A becsomagolt tokenek számos előnyük ellenére számos hátránnyal is rendelkeznek. Például az eredeti eszközök értékének megőrzése nagyban függ az eredeti eszközt zároló letétkezelőktől, ami kérdéseket vet fel a központosítással és a partnerkockázattal kapcsolatban. A becsomagolt token értékét és hasznosságát befolyásolhatja, ha a letétkezelő különböző problémákkal szembesül.

Néhány felhasználót elriaszthat a tokenek be- és kicsomagolásának bonyolultsága és lehetséges költségei.

tranzakcios dij.webp

A tokenek be- és kicsomagolásához használt protokollok potenciális biztonsági kockázatokat rejthetnek magukban, ami megkövetelheti a harmadik féltől származó rendszerek iránti bizalmat.

Végül, de nem utolsósorban a becsomagolt tokenekkel kapcsolatos szabályozási kérdések jogi kétértelműséghez vezethetnek, ami befolyásolhatja azok elfogadását és használatát.

E hátrányok ellenére a wrapped kriptovaluták továbbra is kulcsfontosságúak a blokklánc-ökoszisztémák összekapcsolásában és az eszközök hasznosságának növelésében, de a felhasználóknak óvatosnak és tájékozottnak kell lenniük használatuk során.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.78% $67,562.43
Ethereum ETH -8.14% $3,255.37
BNB BNB -4.94% $587.05
Solana SOL -12.51% $152.84
XRP XRP -10.86% $0.5457
Dogecoin DOGE -12.76% $0.1728
Cardano ADA -13.54% $0.509
Litecoin LTC -12.90% $85.86
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!