Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Ismerd meg a stabilcoinok új generációját: Mi a Terra LUNA?

Ismerd meg a stabilcoinok új generációját: Mi a Terra LUNA?

A stabilcoinok használói ma már számos lehetőségből választhatnak és nem mindegyik stabilcoin van fiat valuták árfolyamához kötve. Többféle megoldás létezik arra, hogy egy coin árfolyamát valamihez rögzítsék. A Terra egy olyan projekt, ami sajátos módon oldja meg a stabilcoinok működtetésével kapcsolatos kihívásokat beleértve az eszközök fejlesztését, amivel a fejlesztők megalkothatják a saját kötött árfolyamú tokenjeiket.

 

MI AZ A TERRA COIN (LUNA)?

 

A LUNA altcoin legfontosabb adatai:

Elérhető: Binance, KuCoin, Bitfinex, Gemini
Konkurenciái: MakerDAO
Legmagasabb ár: 46 USD / 0,00095 BTC
Legalacsonyabb ár: 0,13 USD / 0,000022 BTC

Fejlesztői aktivitás: 7/10
Felhasználói aktivitás: 8/10
Piaci megbízhatóság: 8/10
Vélekedés: 8/10

 

MIT CSINÁL A TERRA (LUNA)?

A Terra egy olyan blokklánc, ami lehetővé teszi stabilcoinok létrehozását, amik pl. fiat valutákhoz kötöttek. A hálózat mögött álló cég, a Terraform Labs 2018-ban alakult Do Kwon, és Daniel Shim közreműködésével, akik a Tendermint nevű delegated proof of stake konszenzus mechnanizmust alkalmazták a projekt működtetésére. A Terra egy okosszerződés platform, aminek az elsődleges felhasználási területe a stabilcoin piac, illetve a különböző más valutákhoz kötött tokenek létrehozása.

A kezdeményezés elsősorban az ázsiai e-kereskedelem területén talált felhasználói bázist, népszerű Dél-Koreában, ahol a Terraform Labs központja is található. Például Mongóliában egyes taxisoknál lehet fizetni egy Terra MNT nevű tokennel, ami a helyi valuta a mongol tugrik stabilcoinja. A Terra blokkláncán létrehozott stabilcoinok a hálózat saját tokenjével, a LUNA-val léteznek együtt, aminek a hálózatirányításban van szerepe.

A Terrán már több fiat pénzhez kötött stabilcoin van, úgy mint USA dollár, dél-koreai won, EURO, stb. Ebből a TerraUSD jelenleg az ötödik legnagyobb kapitalizációjú stabilcoin.

 

MIK A TERRA STABILCOINOK?

A Terra fiat- és kripto pénzekhez kötött stabilcoinjai mögötti fedezet nem a hagyományos módon van megoldva. Alapvetően a stabilcoinok úgy működnek, hogy a hodlerek egy az egyben átválthatják a coinjaikat a mögöttes fedezetre. Így működik például a BUSD, ahol a dollár fedezet auditált USA bankszámlákon van. A DAI is hasonlóan működik, ott a névleges fedezetnél nagyobb arányú kriptovaluta összérték áll rendelkezésre, ami szintén rendelkezésre áll azoknak, akik visszaváltanák a DAI coinjaikat.

A Terra stabilcoinjainak a forgalomban lévő mennyiségét egy algoritmus igazítja hozzá a fedezet nagyságához. Mindegyik stabilcoin mögötti fedezet LUNA tokenben van, amire át is váltható. A Terra blokklánc segítségével lehet a váltásokat inézni, és ezzel az érintett stabilcoin és LUNA mennyiségét növelni/csökkenteni.

Stabilcoinok I Cryptofalka Forrás: medium.com

 

HOGY MŰKÖDNEK A TERRA STABILCOINOK A GYAKORLATBAN?

Vegyünk egy példát: szeretnénk létrehozni 100 dollárnyi TerraUSD-t (UST), ami a rendszer működése szerint 100 UST lesz. Az UST forgalomba hozásához ugyanekkora mennyiségű (100 dollárnyi) LUNA tokent kell leváltani. A Terra rendszer ezzel elégeti az érintett LUNA tokeneket, tehát ha pl. 50 USD egy LUNA, akkor kettőt, ezzel párhuzamosan a blokklánc legyárt 100 UST-t. Korábban a Terra csak egy részét égette el fedezetként használt LUNA tonennek, de a Columbus-5 frissítés óta a tokenek 100%-a megsemmisül.

Ugyanez visszafelé is működik, tehát LUNA tokeneket is létre lehet hozni Terra stabilcoinokból. 50 USD / LUNA árfolyamon 100 UST-t kell elégetni két LUNA-hoz. Abban az esetben, ha az UST dollár árfolyama nincs 1 USD a váltási ráta a token gyártás és égetés során mindig 1 dollár, ez a mechanizmus garantálja az UST stabilitását.

Nézzünk erre egy konkrét példát:

 1. Tegyük fel, hogy az UST árfolyama leesik 0,98 USD-re, tehát két centtel az elméletileg rögzített egy dollár alá. Ettől függetlenül minden (dollár alapú)  Terra stabilcoin és LUNA közti átváltás egy dolláros árfolyamon fog történni.
 2. Egy arbitrázs kereskedő felfigyel az árfolyam eltérésre és megjátsza a lehetséges profit érdekében. Vesz 100 UST-t 98 dollárért, és átváltja 100 USD-nek megfelelő értékű LUNA tokenre.
 3. Vagy megtartja a 100 dollárnyi LUNA-t, vagy eladja 100 dollárért, a 98 dollár feletti rész a haszna. Ez nagyobb léptékben nyilván kecsegtetőbb. A token létrehozásána és a piaci értéke közötti rész a seigniorage.

Hogy tartja ez az UST értékét egy dolláron? Először is az UST-re megjelenő többlet kereslet felnyomja az UST értékét. Az UST LUNA-ra váltása során a Terra blokklánc elégeti az UST stabilcoinokat, amivel csökken a forgalomban lévő készlet, tehát nő az árfolyam. Amint az UST eléri az 1 dollárt, az arbitrázs lehetőség bezárul, így a stabilcoin értékének felfutása is megáll.

 

luna | Cryptofalka

 

Ugyanez a folyamat játszódik le fordítva is, ha az UST ára 1 dollár fölé menne:

 1. Előfordulhat, hogy 1 UST 1,02 dollár áron cserél gazdát a tőzsdéken. Ezzel az arbitrázs kereskedőknek megint ott van 2 cent differencia, amit realizálhatnak, ha 1 dollárért hozzájutnak az UST-hez, viszont 1,02 dollárért adják el.

 2. Megvesz 100 dollárnyi LUNA-t és átváltja a blokklánccal 102 UST-re. A Terra elégeti a LUNA tokeneket, ezzel létrehoz UST stabilcoint ami, bekerül a forgalomba, tehát nő a kínálat a piacon.

 3. Az UST 1 dollár fölött drágának számít, ezért eleve csökken rá a kereslet, a megnövekedett kínálattal együtt pedig az árfolyam korrigál 1 dollárig.

Az egész folyamatnak szerves része az a LUNA token, aminek az árfolyama szabadon változik a kereslet kínálat függvényében. A mechanizmus lényege, hogy egy dollárban nem fix kriptovalutával is lehetséges olyan fedezetet tenni a stabilcoin mögé, ami 1 dolláron tartja az UST árfolyamát. Ha esetlegesen elmászik az UST 1 dollárról, a blokklánc kockázat mentes aritrázs lehetőséget kínál, amit ki is használnak, és pont ez gondoskodik az árfolyam kilengésének gyors korrigálásáról.

Nincs szükség többlet fedezetre, a kereskedők pedig az árfolyam eltérés gyors hasznáért a Terra tokenjeinek mennyiségi változtatásával kisimítják a stabilcoinok árának hullámzását. A dolog nem teljesen újkeletű, valójában ez is csak egy újabb pénzpiaci mechanizmus bokkláncra történő kiterjesztése. Ugyanezt a logikát folytatják a jegybankok a saját valutájukkal egy rugalmas monetáris politika keretén belül, csak lassabban, centralizáltan és kevésbé hatékonyan. Hasonló módon működik a MakerDAO is, ott a fedezet túlbiztosítása adja a megbízhatóságot. A Terrának sikerült egy olyan algoritmust megalkotnia, ahol erre nincs szükség, a fedezet mégis adott, így a rendszer kedvezőbb költségű mindenki számára, és nagymértékben skálázható.

 

MIRE JÓ MÉG A LUNA?

A LUNA négy különböző dologra használható a Terra blokkláncon:

 1. A tranzakciós díjak fizetése a műveletek ellenértéke gyanánt a 'gas' tipusú jutalmazási rendszerben.
 2. A hálózatirányítás a platformon. A LUNA-val publikálhatunk javaslatokat és szavazhatunk a Terra protokoll fejleszésének jövőbeli irányaira.
 3. A Terra stabilcoinjai volatilitásának a kiküszöbölése a fenti módon.
 4. A LUNA stakelésével biztosíthatjuk a DPoS konszenzus mechanizmust, ami motiválja a validátorokat a tranzakciók intézésére.

A LUNA maximum készlete egymilliárd token lesz a tervek szerint. Amennyiben a stakelés, vagy a stabilcoin visszaváltás folyamataiból kifolyólag a LUNA darabszáma átlépné az egymilliárdos határt, a Terra blokklánc elégeti a többlet tokeneket az egyensúly fennttartása érdekében.

 

terra luna | Cryptofalka

 

MIT KELL TUDNI A TERRA DPOS KONSZENZUS MECHANIZMUSÁRÓL?

A LUNA holderek stakelhetik a tokenjeiket a Terra ökoszisztémján belül. A konszenzus mechanizmus érdekében végzett tevékenységükért a hálózat megjutalmazza őket közvetlenül a token swap díjaiból, amit a felhasználók a LUNA és a stabilcoinok közötti váltásokért fizetnek. A Columbus-5 frissítés előtt a stakelők a seigniorage haszonból is részesültek amit az arbitrázs kereskedők a token swapokon realizáltak. Az új rendszerben a staking haszon 7-9% körül mozog.

A Terra blokklánc a Cosmos SDK segítségével jött létre, így része a Cosmos technológiai keretrendszerének. 2021 októberében a Terra hálózatot 130 validátor futtatja, akik a tranzakciók továbbításáért felelősek. Azok akik stakeléssel delegálják a LUNA tokenjeiket, választanak egy megbízhatónak tűnő validátort, aki technikailag hatékonyan és tisztességesen gondoskodik a tranzakciók jóváhagyásáról. A delegated proof of stake rendszerben a validátorok kapják a stakelés után a jutalom LUNA tokeneket, és osztják el a nagyrészét azok között a LUNA holderek között, akik hozzájuk delegálják a saját tokenjeiket. A validátoroknak 21 napra le kell kötniük egy adott mennyiségű LUNA tokent annak érdekében, hogy csatlakozhassanak a hálózathoz. Amelyik validátor a konszenzustól eltérő módon próbál jóváhagyni tranzakciókat, elveszítheti a tokenjeit, ezzel bünteti a hálózat a tisztességtelen beavatkozást a blokkláncon.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

MI A TERRA STATION?

A Terra Station a Terra hivatalos tárcája, aminek segítségével a LUNA holderek hozzáférnek a tokenjeikhez, stakelhetnek, és kivehetik a részüket a hálózatirányításból. Mobil app és böngésző kiegészítő formájában is elérhető.
 1. A Terra Station felületén megtekinthető mindenféle on-chain információ, beleértve a tranzakciók volumenét, a stakelési jutalom szintjét, és az aktív accountok számát.
 2. A Terra Station tárcát minden felhasználó a saját felelősségi körén belül kezeli, tehát a sem Terra, sem más nem fér hozzá, kizárólag a privát kulcs segítségével lehet belépni, vagy tranzakciókat kezdeményezni egy adott címről. Ez azt is jeleni, hogy aki elhagyja a privát kulcsát, többé nem fér hozzá a tokenjeihez.
 3. A hálózatirányítási portál segítségével javaslatokat publikálhatunk a fejlesztésre, ehhez legalább 512 LUNA egyenleg szükséges. A szavazás szintén a tárcából oldódik meg, de csak azok szavazhatnak, akik stakelnek valamennyi LUNA-t.
 4. A token stakelés menüpont alatt található minden, ami a delegációhoz vagy validációhoz szükséges.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
 3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
 4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
 5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
 6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
 7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
 8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke
 9.  

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.16% $67,377.5
Ethereum ETH -3.64% $3,694.01
BNB BNB -2.09% $595.1
Solana SOL -4.99% $165.38
XRP XRP 0.49% $0.5275
Dogecoin DOGE -2.84% $0.1607
Cardano ADA -3.52% $0.4618
Litecoin LTC 0.36% $85.97
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!