Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kibírják-e a kripto mixerek az amerikai hatóságok nyomását?

Kibírják-e a kripto mixerek az amerikai hatóságok nyomását?

A kriptovaluta mixerek komoly dilemmával szembesültek. A kérdés, a pénzügyi magánélet megőrzése vagy a fokozott hatósági intézkedések betartása.

Kriptovaluta mixerek: mire használják őket?

Az úgynevezett kriptovaluta mixerek, olyan szolgáltatások, melyek segítségével elrejtheted a tranzakcióidat, így nem, vagy csak nagyon nehezen nyomozható le az általad mozgatott tokenek és coinok útja.

Ezen szolgáltatások legnagyobb zászlóshajója volt a TornadoCash, melyet 2022 augusztusában vádolt meg a az Egyesült Államok ebben kompetens hivatala az OFAC. És innentől elindult a nyílt vita, arról, hogy van-e helye a mixereknek a legális kripto tranzakciók világában. 

Legutóbb a Sinbad.io esett a OFAC áldozatául, a TornadoCash-hez hasonlóan az FBI lekapcsolta a szolgáltatását. A vád mindkét esetben több milliárd dollárnyi illegális tranzakció lebonyolítása, melyek közül több, az észak-koreai központú Lazarus csoporthoz kapcsolható.

share-of-all-value-sent-to-Sonbad.jpg

Egy hasonló szolgáltatásnál, a Mixero-nál dolgozó forrás nyilatkozata alapján az észak-koreai hackerek előszeretettel használják ezeket a szolgáltatásokat, hiszen komoly kripto vagyonnal rendelkeznek és így gyorsan, és rejtett módon tudják mozgatni azt. 

Sajnos a bűnözők ilyen jellegű visszaélései ellehetetlenítik a mixerek legális működését, pedig az átlag felhasználó számára hasznos és valid igény volna a pénzügyi tranzakcióinak titkosítása.

Mikor lehet hasznos egy kripto mixer?

A kriptovaluták, az egyre nagyobb elfogadottságuk ellenére a nagyközönség számára továbbra is az illegális tevékenységeket segítő, privát pénzügyi műveleteknek teret adó technológiát jelentik. 

Igazság szerint a decentralizált pénzügyek nem teljesen anonimak. Hiszen a blokklánc technológia egyik legnagyobb előnye, hogy a tranzakciók decentralizáltan, bárki számára látható módon történnek. Így, amint egy a személyazonosághoz köthető pénzmozgás, pl. egy centralizált kriptotőzsdére utalás történik, a blokkláncon történt tranzakciók összeköthetőek bárkivel.

Tehát a Bitcoin utalások is csupán pszeudó-anonimak.

Éppen ezért jöttek létre a kripto mixerek. Azokban az esetekben, amikor egy termékért vagy szolgáltatásért digitális valutával fizetsz, ha nem szeretnéd, hogy az eladó, megismerve a kriptotárcád címét lássa a többi tranzakciódat is, illetve azt, hogy mennyit tárolsz az adott tárcán, akkor hasznos eszközként szolgál a mixer. Ha egy kriptovaluta mixeren keresztül történik az utalásod, a tárcád adatai biztonságban vannak. 

Tehát akkor a mixer garantálni fogja az adataid védelmét?

A válasz nem triviális. A CVC-k úgy működnek, hogy összevárnak több tranzakciót, majd azokat darabokra szedve, kisebb egységekben, különböző pénztárcákból utalják tovább, így fokozva az anonimitást, de ezek a tranzakció továbbra is a blokkláncon fognak végbe menni, így adott esetben ezek is lekövethetőek.

USA Bitcoin I Cryptofalka

Ennek köszönhetően volt képes a nyomozó hatóság, a Tornado Cash esetében illegális tevékenységekhez és bűnözőkhöz kötni több milliárd dollárnyi pénzmozgást. Miért használjak mégis a bűnözők a TornadoCash-t és társait? Jason Somensatto, a Chainalysis feje így fogalmaz:

“A rosszfiúk ugyanazért használják a kriptovalutákat, amiért az átlag felhasználók is használják őket törvényes célokra: könnyen használhatóak, határokon átnyúlóak, gyorsak és likvidek. Még azokban az esetekben is, amikor a bűnözők tisztában vannak a kriptovaluták átláthatóságával és nyomon követhetőségével, úgy dönthetnek, hogy ezek az előnyök felülmúlják a kockázatokat.”

A hatoságok hozzáállása a kripto mixer szolgáltatásokhoz

2023 októberében egy pénzügyi bűnügyekkel foglalkozó hatóság, a FinCEN hivatalos állásfoglalása szerint a mixeren történő pénzmozgások „elsődlegesen pénzmosási szándékkal történnek”. Andrea Gack, a FinCEN igazgatója a következőt mondta: 

“A CVC olyan kritikus szolgáltatást kínál, amely lehetővé teszi a zsarólóvírus-ökoszisztéma szereplőinek, a szélhámos állami szereplőknek és más bűnözőknek, hogy finanszírozzák törvénytelen tevékenységeiket, és elfedjék a jogellenesen szerzett nyereségek áramlását.”

A FinCEN üldözni fogja az ilyen és ehhez hasonló szolgáltatásokat, “az Egyesült Államokon kívüli joghatóságokon belül vagy azon kívül.” - írják. A Tornado Cash fejlesztőit Amsterdamban tartoztatták le és együttműködnek a Holland hatóságokkal a Sinbad.io lekapcsolásában is.

Alapvetően nem a mixer szolgáltatások ellen kíván fellépni a USA, inkább azok nagyobb kliensei ellen. A Chainanalysis a blokklánc adatok alapján felderítette, hogy a Sinbad használatával több mint 24 millió dollár mozgatott a Lazarus csoport, beleértve azokat az ETH és BTC csomagokat, amiket a Axie Infinity és a Horizon Bridge hackben szereztek.

Még mindig kihívást jelent a mixerek ellenőrzött működése

Az ilyen szolgáltatások lekapcsolása kihívást jelent a hatoságok számára. Annak ellenére, hogy a sinbad.io-t lekapcsolták, a dark weben továbbra is operál a rendszer. A Tornado Cash pedig újraindult a bezárása óta és jelenleg komolyabb átvilágítási folyamatokat használ a működése során.

sinbad-service-has-been-seized.jpg

2023 februárjában a Sinbad alapítója úgy nyilatkozott, az általa létrehozott rendszerről mint egy legális privacy fókuszú projekt. Úgy mint a Monero vagy a Zcash kriptovaluták vagy az anonimitást elősegítő tárca szoftver a Wasabi, vagy akár a Tor Browser, ami elrejti a felhasználók identitását a webes böngészés alatt.

A pénzügyi magánélethez fűződő jogok a mixerek alkotói számára az elsődleges mozgatórugó. A Mixero képviselője kifejtette:

"Úgy véljük, hogy az olyan mixereket, mint a Tornado Cash-t vagy a Sinbad-ot célzó amerikai szankciók nemcsak indokolatlanok, hanem az emberi személyiségi jogok megsértését is jelentik. Emellett zavarba ejtő, hogy miért a mixerek kerülnek a fókuszba, különösen, ha figyelembe vesszük a teljesen anonim kriptovaluták, például a Monero létezését. Ez kérdéseket vet fel a mixerek elleni intézkedések mögött meghúzódó indoklással kapcsolatban".

Anonimitás vs. visszaélések elleni küzdelem

Szóval, a hétköznapi felhasználóknak kerülniük kellene a mixereket? Mi lenne, ha a mixerek folyamatokat vezethetnének be bizonyos, az amerikai hatóságok figyelmét felkeltő csoportok, például a Lazarus Group blokkolására? Megvalósítható ez?

A Mixero szóvivője szerint a törvényhozóknak csak úgy lehetne megfelelni, ha Know Your Customer (KYC) szabványokat vezetnének be, "de ez pont ellentétes azzal a céllal, amire a mixereket létrehozták".

Ezzel szemben Somensatto szerint vannak olyan mechanizmusok, amelyeket a mixerek megvalósíthatnak, "beleértve a Chainalysis eszközök használatát a tranzakciók nyomon követésére és az illegális forrásoknak való kitettségről való értesítésre". Hozzátette:

"Általánosságban elmondható, hogy a mixer szolgáltatók elkerülhetik, hogy a hatósági intézkedésekkel nézzenek szembe, ha szilárd AML/CFT (pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem) programot hajtanak végre, amely a lényege szerint egy olyan mechanizmus, amely megakadályozza a tiltott szereplők és szankciókkal sújtott szervezetek által elkövetett pénzmosást."

A Mixero képviselője elmondta: "Ezeknek a módszereknek az elfogadása ellentétes lenne a politikánkkal. Ismét összemlana az anonimitás ideológiája a pénzmosás megelőzésében valóigyekezetek miatt”.monero I kereskedői csoport I cryptofalka

Pénzügyi magánélet, mint emberi jog

A kriptopénzek területén sokan emberi jognak tekintik a pénzügyi magánélet védelmét. Jelenleg azonban csak kevés irányító testület ismeri el ezt ekként.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének van egy átfogó listája a "minden emberi lényt megillető jogokról". A pénzügyi magánélet nem szerepel kifejezetten emberi jogként, de a magánélet védelme igen. Egyesek számára ésszerű lehet, hogy a ezt is bele kell foglalni. Mi a helyzet a joggal?

Suzanne Ulrich, egy hollandiai adatvédelmi ügyvéd és tanácsadó elmondta, hogy vannak szilárd törvények, amelyek a pénzügyi magánéletre vonatkoznak:

"Európában az embereket különböző törvények védik, például az emberi jogok és alapvető jogok védelméről szóló egyezmény és az általános adatvédelmi rendelet. Ezen európai szintű védelem mellett számos ország az alkotmányába is belefoglalta a magánélet védelméhez fűződő jogokat. Az Egyesült Államokban is létezik a magánélethez való jog, de a pénzügyi magánélet kevésbé általános védelmet élvez, mint Európában. Az Egyesült Államokban a pénzügyi magánélet védelmét szövetségi és állami szinten hozott törvények szabályozzák."

A törvény határozottan védi a magánélethez való emberi jogot, de a pénzügyi magánélet kapcsán homályos a szabályozás. Elegendőek-e tehát a magánélet védelmére vonatkozó törvények ahhoz, hogy igazolják a mixer szolgáltatások létét és jogszerűségét? Vajon van az a középút, hogy a mind a szabályozásnak megfeleljenek, mind meg tudják őrizni a felhasználók anonimitását?

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.71% $64,052.07
Ethereum ETH -0.57% $3,064.15
BNB BNB 1.19% $560.69
Solana SOL 0.23% $143.88
XRP XRP 3.63% $0.5156
Dogecoin DOGE 2.11% $0.1552
Cardano ADA 8.84% $0.4978
Litecoin LTC 2.39% $82.75
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!