Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptovaluták + közgazdaságtan = Kriptoközgazdaságtan!

Kriptovaluták + közgazdaságtan = Kriptoközgazdaságtan!

A közgazdaságtan logikája szükségszerűen megjelenik a kriptovaluták működésében. A kriptoközgazdaságtan egy alig 10 éves fogalom. Megmutatjuk mit is jelent!

 

Mi is a kriptoközgazdaságtan?

A közgazdaságtan közismerten egy olyan tudományág, amely a különböző modelleken és eltérő elméleteken keresztül az erőforrás allokációval, illetve a gazdasági rendszerek működésével foglalkozik. Azaz mit termeljünk, hogyan termeljünk és kinek termeljünk. Másrészről azt is tudjuk, hogy a kriptovaluták világa egy olyan újfajta pénzügyi szemléletmód és tudatosság irányába nyit utat, amely alapvetően változtathatja meg a pénzzel kapcsolatos viszonyunkat. A kérdés, hogy ez a két fogalom miként kapcsolódik egymáshoz. Erről lesz szó a következőkben.

A kriptoközgazdaságtan egy viszonylag fiatal fogalom, amely lényegében egyidős a Bitcoinnal. Ettől függetlenül ez a gazdasági megközelítés egy olyan szemléletmódot hozott létre, amelyet a különböző rendszerek, projektek kidolgozásánál is célszerű figyelembe venni. Ennek segítségével ugyanis megértjük (és megtervezhetjük), hogy mitől lesz a rendszer gazdaságos, hatékony és legfőképpen fenntartható.

bitcoin bányászat cryptofalka

A különböző kriptovaluták és tokenek mögött lévő projektek esetén, akárcsak egy üzleti vállalkozás során fontos az, hogy melyik szereplő hol és hogyan profitál belőle. Ez nem minden esetben pénzügyi értelemben vett haszonként jelenik meg. Itt az értékteremtés koncepciója is lényeges, azaz értékként nem csak a token pénzbeli értéke a fontos, hanem a felhasználó számára értéket jelenthet annak funkciója is. Vagyis mit tud vele kezdeni.

Mindehhez azonban ismerni kell a rendszer működését, de főként a szereplőit és azok egymáshoz való viszonyát. A szereplők ismerete azért is fontos, mert a kriptogazdaságtanban a résztvevők viselkedésén alapul a rendszer biztonsága. Ez a gazdasági szempontú megközelítés adja a rendszer fenntarthatóságának kulcsát és biztosítja azt, hogy a szereplői kör a tisztességes magatartásból és nem a rosszindulatú támadásokból profitáljon. Arról nem beszélve, hogy egy 51%-os támadás kivitelezése milyen technikai nehézséggel is járna.

 

A kriptogazdasági kör

A kriptovilág működési mechanizmusának bemutatása során ki kell térnünk arra a körfolyamatot ismertető modellre, amely segít megérteni a rendszer működését és a fenntarthatósághoz kapcsolódó garanciákkal is szolgál. A kriptogazdasági kör nevet viselő modell felírása Joel Monegro nevéhez fűződik és azt mutatja be, miként áramlik az érték a szereplők között, egy peer-to-peer alapú gazdasági rendszerben.

Kriptogazdaságtan I Cryptofalka

A modell három szereplői kört azonosít, akik egyben a kriptogazdasági rendszer szereplői is. A kínálati oldalt képviselik a bányászok, a keresleti oldalt pedig a felhasználók. A harmadik szerepkör a befektetői kör, akik a tőkét jelentik a folyamat működése során. A tokeneken, mint értékközvetítőkön keresztül az említett körök kapcsolatban állnak egymással. A folyamatot még érdekesebbé teszi, hogy a projektek többségében ezek a tokenek véges számú erőforrásként kezelendők. Különös hangsúllyal hárul a ,,véges számra”, tehát nem lehet a végtelenségig újabbakat előállítani, ,,nyomtatni”.

A bányászok és felhasználók közötti kapcsolatban a bányászok jutalma a tokenek, amilyeneket a keresleti oldalt képviselő felhasználók is használnak. Az, hogy mikor, milyen jutalomban részesül a bányász, azt egy matematikai modell határozza meg. A befektetők szerepe ebben a körfolyamatban kettős. Ők biztosítják ugyanis a rendszer fenntartható működését azáltal, hogy pénzt, tőkét visznek bele. Egyfelől ugyanis megvásárolják a bányászok tokenjeit, amiből a bányászok üzemeltetni képesek gépeiket, azaz finanszírozni a működési költségeiket. Másfelől a befektetők tevékenységükkel alapvetően befolyásolják a tokenek árfolyamát és ezáltal biztosítják azok értékét és jelentőségét.

A felvázolt gazdasági rendszerben a befektetői szereplők két körre oszthatók. Az egyik a rövid távú befektető (kereskedő), míg a másik csoport a hosszú távon érdekelt szereplők. A kereskedők azok, akik a bányászok és a piac számára rövid távon likviditást biztosítanak. A hosszú távra spekulálók a HODLER-ek, akik azt remélik, hogy idővel a befektetett összeg többszörösét fogják tudni realizálni, ezáltal a várakozások magasabban tarthatják a token értékét. Mindig van ugyanis egy árszint, ahol megjelenik a vásárlói erő, ami újból felhajthatja az árat.

 

Kriptoközgazdaságtan összegzve

A fentiekből látszik, hogy a kriptogazdasági kör valamennyi szereplője kölcsönös kapcsolatban áll egymással és függ is egymás tevékenységétől. Ez a fajta függőség biztosítja a rendszer működését, hiszen optimális esetben valamennyi fél jó járhat és így a rendszer ellenállóbb a rosszindulatú behatásokkal szemben, ugyanakkor biztonságosabb is.

Árpási Zoltán

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.34% $64,663.9
Ethereum ETH 0.45% $3,092.2
BNB BNB 1.22% $559.76
Solana SOL 5.53% $146.45
XRP XRP -0.39% $0.4987
Dogecoin DOGE 0.97% $0.1522
Cardano ADA 3.92% $0.4734
Litecoin LTC -0.45% $81.16
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!