Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Nőnapra: A legbefolyásosabb nők a tech történetében

Nőnapra: A legbefolyásosabb nők a tech történetében

Nőnap alkalmából fedezzük fel 11 olyan nő örökségét, akik áttörték a korlátokat és történelmet írtak a technológiai iparban.

 

A technológia területének meghatározó nőalakjai

A nők a történelem során jelentős mértékben hozzájárultak a technológia területéhez, de eredményeiket gyakran figyelmen kívül hagyták vagy alulértékelték. A hölgyek tech területen elért sikereinek kiemelésével ünnepelhetjük eredményeiket, lebonthatjuk a sztereotípiákat, és előmozdíthatjuk a nemek közötti egyenlőséget az iparágban.

A nők hozzájárulásának elismerése a technológia területén segít abban is, hogy példaképeket teremtsünk a fiatal lányok és hölgyek számára, ösztönözve őket arra, hogy kövessék álmaikat, és értéket adjanak egy sokszínűbb és befogadóbb technológiai iparághoz.

 

nők | Cryptofalka businessday.ng

 

Ada Lovelace

Ada Lovelace-t széles körben az első számítógépes programozónak tartják. Ő egy matematikus volt, aki Charles Babbage-dzsel együtt dolgozott az analitikus motorjának megtervezésén, amely a modern számítógép előfutára volt. Lovelace írta az első algoritmust, amelyet gépi feldolgozásra szántak, és munkája megalapozta a modern számítástechnikát.

Lovelace a 19. században női matematikusként szembesült a nemi előítéletekkel, de a számítógépes programozás terén végzett úttörő munkájának köszönhetően azóta a számítástechnika történetének egyik legfontosabb alakjaként tartják számon. Hagyatéka emlékeztet a sokszínűség és a befogadás fontosságára a technológiai iparban.

Margaret E. Knight

Margaret E. Knight feltaláló és mérnök volt, aki egy papírzacskókat hajtogató és ragasztó gép feltalálásáról volt ismert, amelyre 1871-ben szabadalmat kapott. A papírzacskókat akkoriban kézzel készítették, ami fárasztó és munkaigényes eljárás volt. Knight készüléke forradalmasította a papírzacskóipart, mivel percenként akár 60 zacskót is elő tudott állítani.

Knight feltalálói élete során mintegy 20 szabadalmat kapott, többek között egy rotációs motorra, egy cipővágó gépre és egy lapos aljú papírzacskók szövésére szolgáló eszközre. Emellett egy továbbfejlesztett hüvelyes szelepes motort és egy textilszövőgépek biztonsági berendezését is megalkotta, így innovációi nem csak a papírágazatban jelentek meg.

Knight-ot a 19. század egyik legkreatívabb és legvirágzóbb női feltalálójának tekintik. Mérnöki és feltalálói munkássága számos korabeli gyártási eljárás kifejlesztéséhez járult hozzá. Knight annak ellenére kitartott és hagyott maradandó örökséget a tech és a találmányok területén, hogy nőként a hagyományosan férfiak által dominált mérnöki ágazatban diszkriminációval és akadályokkal kellett szembenéznie.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

Grace Hopper

Grace Hopper informatikusnak és matematikusnak tulajdonítják az első fordítóprogram megalkotását, amely az ember által olvasható programozási nyelveket gépi kóddá alakítja át. Hopper jelentős szerepet játszott a COBOL, az egyik első magas szintű programozási nyelv kifejlesztésében is.

Hopper úttörő informatikusként és feltalálóként elért sikerei inspirációként szolgálnak a nők számára a technológia területén mind a mai napig.

Katherine Johnson

Az űrverseny idején Katherine Johnson matematikus és informatikus a NASA-nak dolgozott. Megjósolta az űrmissziók repülési útvonalait, beleértve az első emberes holdutazást is, és munkája alapvető fontosságú volt az Apollo-program sikeréhez.

Johnson matematikusként és informatikusként a NASA korai űrprogramjában elért figyelemre méltó eredményei - annak ellenére, hogy fekete nőként diszkriminációval és akadályokkal kellett szembenéznie - úttörővé és példaképpé tették a nők számára a férfiak által uralt technológiai területen.

 

nők | Cryptofalka britannica.com

 

Jean Jennings Bartik

Jean Jennings Bartik volt az egyik első programozója az ENIAC számítógépnek, amely az első elektronikus számítógépek egyike. Bartik és kollégái feladata volt a hatalmas gép programozása, amelyet a II. világháború alatt ballisztikus pályák kiszámítására használtak.

Bartik úttörő munkája az egyik első számítógépes programozóként a technológiai iparban a sokszínűség és a befogadás fontosságát bizonyítja.

Radia Perlman

Radia Perlman informatikusnak tulajdonítják a spanning-tree protokoll megalkotását, amely a mai számítógépes hálózatok létfontosságú része. Az útválasztási algoritmusok és a biztonságos hálózati protokollok nagymértékben profitáltak Perlman újításaiból.

Perlman úttörő munkája a hálózati protokolltervezés és az áthidalási technológia terén, amely előkészítette a modern internetes infrastruktúra útját, inspirációként szolgál a mai nők számára a technológiai iparban.

Anita Borg

Anita Borg alapította meg a Nők és Technológia Intézetet, továbbá informatikus és a nők jogainak szószólója volt. Borg munkája a technológiai szektor sokszínűségének előmozdítására és a nők képviseletének javítására összpontosított.

Borg tevékenysége napjainkban is inspirációként szolgál a nők számára, akik a technológia területén igyekeznek áttörni a korlátokat.

Carol Shaw

Carol Shaw-t az egyik első női videojáték-tervezőként tartják számon. Az 1970-es években Shaw az Activision alkalmazásában olyan játékokat készített, mint a River Raid és a 3-D Tic-Tac-Toe. Shaw úttörő munkája az első női játékfejlesztők egyikeként inspirációként szolgál a mai játékiparban dolgozó nők számára.

Shafi Goldwasser

Shafi Goldwasser informatikus jelentősen előmozdította a komplexitáselmélet és a kriptográfia tudományágát. Munkájáért számos kitüntetést kapott, köztük a Turing-díjat, amely a számítástechnika legmagasabb díja.

Goldwasser hozzájárulása a kriptográfiához és a számítástechnikához, valamint a technológiai iparban a sokszínűség és a befogadás előmozdításában betöltött vezető szerepe fontos tanulságokkal szolgál a korlátok lebontásához és az egyenlőség előmozdításához.

Susan Kare

Susan Kare grafikusnak az Apple Macintosh számos eredeti ikonjának és grafikájának megtervezését köszönhetjük. Kare munkája hozzájárult a modern számítástechnika vizuális nyelvének megteremtéséhez, amely újabb emlékeztetőként szolgál a sokszínűség és a kreativitás fontosságára a technológiai iparban.

 

nők | Cryptofalka invention.si.edu

 

Lynn Conway

Lynn Conway informatikus és villamosmérnök a számítógépes architektúra fejlesztéséhez való hozzájárulásáról ismert. A mikroelektronika tudományát forradalmasította Conway VLSI (very large-scale integration) témájú munkája, amely a mai számítástechnika útját is egyengette.

Conway úttörő munkája a számítástechnikában és a mikroelektronikában, valamint a transzneműek jogaiért és a technológiai iparban való befogadásért való kiállása fontos tanulságokkal szolgál a korlátok lebontásához, valamint a sokszínűség és befogadás előmozdításához.

 

Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.67% $51,230.22
Ethereum ETH 0.83% $2,958.54
BNB BNB 0.73% $381.62
Solana SOL -1.53% $102.57
XRP XRP -0.37% $0.5398
Cardano ADA 0.14% $0.59
Dogecoin DOGE -0.36% $0.08395
Litecoin LTC 0.18% $68.51
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!