Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Te tudod mi az a tokenizált Bitcoin az Ethereum láncán?!

Te tudod mi az a tokenizált Bitcoin az Ethereum láncán?!

A Bticoin egy jó technológiát képvisel, a DeFi megjelenésével pedig felmerült a tokenizálásának lehetősége is! Egy korábbi cikkben kitértünk a Compound pénzügyi megoldásban rejlő lehetőségekre. Ott arról is volt szó, hogy a rendszer jelenlegi formájában csak egy korlátozott számú kriptovalutával használható. A felsoroltak között említettük a WBTC nevűt is, ami Wrapped Bitcoin, azaz tokenizált bitcoin. Mi ez és mi szükség erre? Az alábbiakban kiderül.

 

Mi az a tokenizált Bitcoin?

Ha röviden akarnánk összefoglalni, akkor a tokenizált Bitcoin nem más, mint annak a lehetősége, hogy a BTC-t egy másik blockláncon használni tudjuk. Erre jogosan jöhet a reakció, hogy ugyan mi szükség van erre, ha egyszerűen a bitcoin már önmagában is egy nagyszerű technológiát képvisel. A funkcióit tekintve, némileg korlátozott, de ha a fundamentumokat nézzük, ez szándékosnak mondható. A használati kör bővítésével lehet egyetérteni, vagy ellenezni, de mint funkció adott és aki szeretne vele élni, az megteheti.

A kriptopiacot nézve világos, hogy nagyságát és piaci részesedését nézve a Bitcoin a legjelentősebb szereplő. Előnyeiről, sajátosságairól már számos cikket írtunk. Egyik legnépszerűbb megközelítés szerint úgy tekinthetünk rá, mint egy értékmegtartó pénzügyi eszközre, tehát egyfajta digitális aranyra. A felhasználhatóság bővítése iránti igényt a blokklánc technológia dinamikus terjedése is magával hozta. A Decentralizált Pénzügyi megoldások (DeFi) lényege, hogy a pénzügyi alkalmazásokat a blokkláncra viszik. Ennek az elterjedése további egyedi megoldásokat hoz létre.

 

Hogyan működik a Wrapped Bitcoin?

A felhasználhatóságot illetően már tettünk utalást, most nézzük meg a technikai megvalósítás lényegét. Az alapötlet az, hogy egy bizonyos eljárás alapján zároljuk a Bitcoinunkat, egy másik blokkláncon tokeneket állítunk elő, és lényegében ezeket a BTC fedezetű tokeneket használjuk azon a hálózaton. Minden egyes token egy bizonyos mennyiségű Bitcoint testesít meg és természetesen a folyamat visszafordítható. Azaz, ha ezeket a másik láncon létrehozott tokeneket megsemmisítjük, akkor felszabadulnak a korábban zárolt Bitcoinjaink. A WBTC esetén az Ethereum láncon folyik a tokenizálás és ERC-20-as tokenek fogják a bitcoint reprezentálni. Ezáltál – és ez a legfontosabb része a folyamatnak – a bitcoin kvázi programozhatóvá válik az Ethereum blokkláncon és a felhasználok bitcoin alapú tranzakciókat is végrehajthatnak így. Az aktuálisan tokenizált bitcoin mennyiséget a btconethereum.com oldalon is megtekinthetjük.

Tokenized bitcoin  I Cryptofalka

Jelenleg nagyságrendileg 125.000 BTC van tokenizálva az Ethereum láncon. A forgalomban lévő kb. 18,5 millió bitcoinnak ugyan ez csak töredéke, de 2020 május óta jelentősen növekedett ez az érték. Mindez azt támasztja alá, hogy még ha sokak számára értelmetlennek tűnik, mégis van rá igény. Egy termék piaci létét, pedig az iránta tanúsított igény határozza meg.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Mennyire jó ötlet a tokenizálás?

A kérdést onnan is nézhetjük, hogy jó ötlet-e mindez a Bitcon illetve az Ethereum számára? Nézzük először a Bitcoint. Kétségtelenül növeli a valuta használhatóságát, bár bizonyára lesznek, akik szerint nincs is szükség növelni azt. Értékörző eszközként így is jó. Az ETH 2.0 megjelenésével a tranzakciók vélhetően gyorsabbak és olcsóbbak lesznek és igaz lesz ez a tokenizált bitcoinra is. Jogos aggodalmat jelent viszont a biztonságosság kérdése. Ha ugyanis valami hiba folytán megsemmisül a token az Ethereum láncán, akkor senki sem tudja feloldani a zárolt Bitcoint sem. Az a pénz elveszett örökre.

Az Ethereum számára a legfontosabb előny, hogy az ilyen módon tokenizált Bitcoinok mennyisége és értéke növeli az Ethereum értékét is, mint hálózat és mint értékközvetítő eszköz egyaránt. Ezenkívül természetesen a Decentralizált Pénzügyi megoldások világában is számtalan szolgáltatás épülhet a tokenizált BTC-re. A megfelelő fogadtatás esetén idővel pedig tovább bővülhet az ilyen szolgáltatásokba bevont kriptovaluták száma.

 

Tokenizált Bitcoin összefoglalva

A fentiekből is látszik, hogy a blokklánc technológia és az erre épülő szolgáltatások folyamatos fejlődésben vannak. Rendszeresen jelennek meg új projektek, amelyek mind valamilyen egyedi megoldással próbálják a kriptovaluták mindennapos használatát segíteni. Jól látható, hogy már a meglévő ötletek is bekapcsolhatóak egy új projektbe, további funkciót és értelmet adva annak. Ismét bebizonyítást nyert, hogy a blokkláncot illetően a lehetőségek tárháza közelít a végtelenhez.

Árpási Zoltán

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.23% $58,436.82
Ethereum ETH 2.77% $3,155.97
BNB BNB 3.17% $537.26
Solana SOL 3.09% $139.6
XRP XRP 9.13% $0.514
Dogecoin DOGE 3.43% $0.1093
Cardano ADA 5.05% $0.421
Litecoin LTC 1.98% $70.16
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!