Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Új internet a BitTorrent tuljadonosától. Mi az a TRON (TRX)?

Új internet a BitTorrent tuljadonosától. Mi az a TRON (TRX)?

2017-es indulásakor a Tron egyesítette az internet és a létező blokklánc platformok előnyeit, és létrejött egy dappokra fejleszett decentralizált hálózat. A projekt mögött álló Justin Sun a Ripple-től jött, 2020-ban pedig megvette a BitTorrent-et. Az okosszerződés platform kategóriában ő is elindult az Ethereum killer címért. Lássuk mit tud a platformja.

 

MI AZ A TRON (TRX)?

 

A Tron tokeről itt találsz naprakész piaci információt.
Elérhető: Binance, Huobi, Poloniex, KuCoin
Konkurenciái: ETH, ADA, SOL, EOS
Legmagasabb ár: 0,22 USD / 0,000013 BTC
Legalacsonyabb ár: 0,01 USD / 0,00000086 BTC

Fejlesztői aktivitás: 9/10
Felhasználói aktivitás: 7/10
Piaci megbízhatóság: 8/10
Vélekedés: 8/10

 

MI A TRON HÁLÓZAT ÉS A TRX TOKEN?

A Tron egy blokklánc alapú operációs rendszer okosszerződések futtatására és fejlesztésére. A cél egy megosztottabb internet (vagy Web 3.0.) elterjesztése a blokklánc technológia lehetőségeinek kihasználásával. A proof of stake algoritmus egy módosított változatával a tranzakció validálás és az új tokenek szétterítése is demokratikusabbá válik. A Tron valójában az Ethereum ötletének a megvalósítása egy gyorsabb és olcsóbb blokklánccal, a TRX token ERC20 formájában volt elérhető a Tron mainnet indulása előtt.

A TRX token a blokkláncon egyrészt a tranzakciók fizetésének és a delegated proof of stake hálózat biztosításának eszköze. Mivel az okosszerződések további funkcióihoz is szükség van TRX-re, a hálózat saját kriptovalutája inkább tokennek számít, mint coinnak.

 

HOGY MŰKÖDIK A TRON?

Jelenlegi formájában az internet nagyrészét kevés vállalat uralja, akár az adatmennyiséget, akár a hozzáférést, akár a hirdetési piacot nézzük. Sokak szerint ez probléma, hiszen így a globális rendszerben létező többségnek aránytalanul kis ráhatása van az ökoszisztéma alakulására. 

A Justin Sun és csapata egyesével hidalja át a kialakult helyzet gyengepontjait. Az adatok tárolását és elérhetőségét ingyenessé teszi és harmadik személy által kontrollálhatatlanná, akár a BitTorrent esetében. Olyan piacot teremt, ahol a fogyasztók közvetlenül támogatják a tartalomgyártókat az ár 100%-ával. A Tron-on található digitális bármi (NFT, token, DeFi platform) a hálózattól független forrásokból elérhető és létrehozható. A fejlesztők a dappok használatáért TRX tokeneket kapnak a felhasználóktól, így kevésbé vannak ráutalva a felhasználóik adatainak értékesítésére.

 

tron token | Cryptofalka

 

A Tron blokklánc három réteggel gondoskodik a tranzakciók zökkenőmentes továbbításáról:

 • Storage Layer: Ez tárolja el a blokkláncra felírt adatokat és magának a blokkláncnak a működési keretrendszerét is.
 • Application Layer: Itt lehet dappokat fejleszteni és a walletek is ezen a layeren vannak.
 • Core Layer: Ez a réteg továbbítja át a Java-ban, vagy az Ethereum programnyelvén, a Solidity-ben megírt műveleteket a Tron Virtual Machine-re, ami végrehajtja azokat.

 

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

A DELEGATED PROOF OF STAKE ALGORITMUS

A Tron a szokásos proof of work, vagy proof of stake algoritmusok helyett delegated proof of stake rendszerrel éri el a konszenzust a saját főkönyvén. A konszenzus a tranzakciók hitelességére vonatkozik, ha a hálózati csomópontok decentralizált közösségének minden tagja validál egy tranzakciót, akkor az bekerül a blokkláncba.

A rendszer mindig 27 'super representative' kiválasztását menedzseli, akik 6 óránként változnak. Amelyik node egy adott időszakban 'super representative' a saját főkönyvéből történő validálással TRX tokent keres. A blokkidő 3 másodperc, a jutalom pedig 32 új TRX token minden blokkért. Háromféle node között oszlanak meg a Tronhoz kapcsolódó feladatok.

 • Witness node: Ezeknek a nodeoknak kezében van a protokoll fejlesztéről történő szavazás.
 • Full node: A blokkok és tranzakciók publikálásáért felelősek.
 • Solidity node: Az API-kat működtetik más platformokhoz és összehangolják azokat a full node-ok blokklánc tevékenységeivel.

 

tron delegated proof of stake | Cryptofalka

 

A stakelés a delegált rendszerben minden hodlernek lehetőség némi TRX begyűjtésére. A tárcák a bennük tárolt TRX mennyiségének arányában szavazati jogot kapnak a 'super representative' kiválasztására. Tron stakelésével átváltjuk a TRX tokeneket 'Tron Power'-re ami nem kereskedhető, viszont bármikor visszaváltható. A 'Tron Power' testesíti meg a szavazati jogot, amivel node-ot választunk, aki a blokkjutalom egy részét szétosztja a címek között, akik nála stakelnek. Ha visszaváltunk 'Tron Power'-t TRX-re a szavazati jogunk, tehát a jutalmul kapott TRX mennyisége csökken.

 

MIK A TRON FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI?

A TRX a saját blokkláncán használható, a fentieken kívül a platform minden dappján futó szolgáltatásokat igénybe lehet venni vele, ezek pl. Tron alapú játékok, a saját SUN DeFi platformja, és más kriptó területen használatos dappok. Mivel a Tron ugyanolyan okosszerződés platform mint az Ethereum, egyes stablicoinok is futnak Tron hálózaton, pl. a Tether, és más kriptovaluták létrehozására is alkalmas a rendszer. Az Ethereumhoz képest azokon a területeken lehet létjogosultsága, ahol mikrotranzakciók tömege zajlik, mivel ingyenes a tranzakció.

 

tron tether | Cryptofalka

 

Természetesen befektetési eszközként vásárolják legnagyobb mértékben azok, akik arra spekulálnak, hogy a hálózat, tehát egy token értéke később magasabb lesz. A Tron Virtual Machine képes lefordítani az Ethereum (és más pl. EOS) blokklánc okosszerződéset a sajátjára, majd azt feltölteni a Tron Mainnet-re. Amire Ethereum dappokat használnak, onnan a Tron is átcsábíthat forgalmat, mivel a költség annyi, amennyit a fejlesztők a dappjaikban meghatároznak. Mindaddig amíg ezt az Ethereum network fee alatt tudják ezt tartani, a használt dappok Tron változata versenyképes. A Tronnál ez kiegészítő funkció, természetesen a protokollon saját dappokat is létre lehet hozni.

Nagy Gábor

 

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
 4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.40% $64,706.03
Ethereum ETH -3.18% $3,418.88
BNB BNB -3.96% $579.23
Solana SOL -7.56% $133.04
XRP XRP -6.47% $0.4793
Dogecoin DOGE -8.76% $0.1193
Cardano ADA -8.97% $0.371
Litecoin LTC -7.53% $71.29
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!