Chainlink: Okosszerződések és a valós világ közötti kapocs

Szerző: | szept 16, 2020 | Altcoin ismertető, Kriptovaluta

Az okosszerződés platformok ideális megoldást nyújtanak számos applikáció, program, hálózat futtatására, ugyanakkor a használatuk a saját kódjaikon megírt program szerint történik. Egy működőképes blokklánc megoldásra való átállás megkívánja a végfelhasználók átirányítását egy okosszerződés dApp-ra. A Chainlink teremti meg a hidat a meglevő programok és okosszerződések között. 

 

MI A LINK TOKEN?

 

A CHAINLINK (LINK) legfontosabb adatai:

LINK Elérhető: Binance, Huobi, OKEx, Coinbase
LINK Konkurenciái: IOTA, ADA, DOT, REP
LINK Legmagasabb ár: 52 USD / 0,0016 BTC
LINK Mélypont (2017 óta): 0,2 USD / 0,00005 BTC

Fejlesztői aktivitás: 10/10
Felhasználói aktivitás: 10/10
Piaci megbízhatóság: 10/10
Vélekedés: 10/10

 

KAPCSOLATTEREMTÉS LÉTEZŐ ADATFORRÁSOK ÉS BLOKKLÁNCOK KÖZÖTT

A Chainlink (LINK) elsőre egy okosszerződésekkel operáló platform, aminek a valós funkciója más okosszerződés platformok munkájának a kiegészítése. A CMC-n százával vannak coinok, amik a többi kriptovaluta összehangolását tűzték ki célul, a Chainlink azonban bármilyen más adatforrásból használható inputot hoz létre. Például az Ethereum vagy más kriptovaluta hálózatára. Appokat, szoftvereket üzemeltető cégek a Chainlink segítségével láthatják viszont saját, vagy külső okosszerződésen a blokkláncokra terhelhető folyamataikat. A coin kapitalizációja egészen az ötödik helyig menetelt. Sorban jelentik be a partnerkapcsolatokat más vállalatokkal, tehát úgy tűnik a projekt bíztató fogadtatást kapott a kriptovaluta piacon 2017-es megjelenése óta.

  CHAINLINK 

Egyes harmadik generációs coinok (ADA, IOTA) szintén tartogatnak olyan funkciókat, amivel létező adatsorokat integrálnak a saját okosszerződéseibe. Sőt az Internet-of-Things segítségével összekapcsolt munkafolyamatok fejlesztése már a blokklánc technológia előtt is zajlott. Tokenizálásnak hívják a folyamatot ahol valaki a való világban létező dolgokra létrehoz digitális egyedi azonosítót, egy NFT-t (Non-Fungilbe Token). A Chainlink infrastruktúráján egy közösség törekszik minél szélesebb körű adatforrásokat integrálni a hálózatra. A Chainlink a hiteles adatokat több, független forrásból szolgáltatja, amennyiben az egyértelmű többségnek egybevágnak az inputjai. A hamis/hibás adatokat szolgáltató források a LINK tokenjeiket kockáztatják. Így a források színvonala ellenőrzött, mégis decentralizált és a rendszer a tisztességes hozzájárulókat jutalmazza.

A mögöttes fejlesztő cég (Chainlink Labs) egy olyan kripto szolgáltatást hozott létre, ami nem egy jobb megfejtést akar felmutatni a meglevő okosszerződés platformoknál, hanem csak egy dolgot kínál minden platformnak, de azt szinte bármilyen rendelkezésre álló információból.

 

HOGYAN JELENT MEG A LINK TOKEN ÉS KIK BIRTOKOLJÁK?

Sergei Nazarov és Steve Ellis 1 milliárd LINK tokent hozott létre az Ethereum blokkláncán (ERC-20 token ERC-223 funkciókkal), majd az ICO során bejött 32 millió USD-ból megkezdték a munkát a hálózat csomópontjainak (oracle) beüzemelésén. A Chainlink célja az adatok blokklánc kompatibilissé alakítása, tehát ez a munka lett a vállalkozás mögöttes értéke, így logikusan adatszolgáltatásért cserébe kapják a node-ok a LINK tokeneket.

Nem új tokenek jönnek létre mint pl. az Ether esetében, hanem az 1 milliárd token 35%-a blokkjutalmak céljára van fenntartva, amíg kikerül az oracle hálózat üzemeltetői közé. A tokenek 30%-át induláskor osztották szét azok között, akik vállalták az adatforrások biztosítását és feldolgozását, a maradék 35%-ot pedig értékesítettek az ICO alatt 2017 szeptemberében. Az oracle a saját LINK token egyenlege alapján kap jutalékot a stakeléshez hasonló módon.

chainlink

 

AZ ORACLE SZEREPE A CHAINLINK ADATSZOLGÁLTATÁSÁBAN

Az oracle Chainlink blokkláncának segítségével gyűjti és validálja a más okosszerződésekre beküldött adatokat (inbound oracle), vagy közvetíti az okosszerződések kimeneti parancsait külső rendszerekre. Pl. egy kereskedési algoritmus vételi jelzéséből a tőzsdei szoftveren beküld egy vételi ajánlatot (off-chain oracle).

Az adatokat különböző API-kból kapja az oracle egy honlap vagy app segítségével. Az okosszerződéseknek előre lekódolt módon van szükségük az információkra, amik felkerülnek a blokkláncra. A Chainlink oldalláncok pedig hozzárendelik az API adatait az okosszerződés változóihoz, pl. egy árfolyamot egy valutapárhoz. Ha több oracle adja ugyanazt az információt, a forrás valid és megkapják a LINK tokenjeiket.

 

CHAINLINK PARTNERKAPCSOLATOK

Több mint 19000 fős az oracle nodeokat üzemeltető közösség és számos fejlesztő is besegít az újabb szolgáltatások és oldalláncok fejlesztésébe. Az árfolyamot viszont a vállalati partnerek megjelenése húzza inkább. Az elmúlt évben több mint 50 új partnerkapcsolatot jelentettek be, a LINK token pedig kb. 10%-ot emelkedett mindegyiknél, valamint 48%-ot amikor a Google cloud is csatlakozott tavaly júniusban. A Google az app fejlesztők számára szeretné elérhetővé tenni a cloud információkat, a Binance más blokklánc platformokra juttat kereskedési adatokat Chainlink oracle segítségével. Az alábbi cégekkel büszkélkedhet már most a Chainlink.

chainlink

Ezeknek a vállalatoknak az áll érdekében, hogy az oracle hálózat minél szélesebb legyen, így az általuk rendelkezésre bocsátott információk megbízható módon jutnak el blokkláncokra, illetve, az okosszerződések kimeneteit az oracle nodeok fordítják le a meglévő rendszereik számára.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Nagy Gábor

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.