Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mélyrepülés: Mi történt a Yearn.finance tokennel?

Mélyrepülés: Mi történt a Yearn.finance tokennel?

A Yearn.finance YFI tokenje november 18-án mindössze öt óra alatt több mint 43%-ot zuhant. Mindezt azután, hogy a hónap elején még közel 170%-os rallyt produkált. Mi történhetett?

Bezuhant a Yearn.finance token ára

A Yearn.finance egy vezető decentralizált pénzügyi protokoll, amely automatizált kereskedési megoldásokat kínál a DeFi piacokon. Andre Cronje, Ethereum fejlesztő és vállalkozó 2020 júliusában indította el a projektet. 

A protokoll governance tokenének (YFI) ára az elmúlt hetekben jelentős emelkedést mutatott az egész kriptopiac újraéledése közepette. A 15 548 dolláros árat elérve a token a 2022 májusában látott csúcsokat hódította meg újra. 

A napokban bekövetkezett hirtelen csökkenés során viszont a CoinMarketCap adatai szerint több mint 300 millió dollár piaci kapitalizáció tűnt el a novemberi nyereségből.

Mi okozhatta a YFI token árcsökkenését?

A nyereségek realizálása valószínűleg szintén tényezői lehettek az árzuhanásnak, ugyanakkor voltak, akik szerint nem ez volt az egyetlen magyarázat a történtekre.

yearn.finance I Cryptofalka

Befektetők szerint a projekt bennfentesei okozták az eladási nyomást, mivel az YFI kínálatának közel felét 10 tárcában tartják. Néhány kriptokereskedő "szándékos Rugpull-nak" nevezte az YFI árfolyamának mozgását.

A "rug pull" kifejezés a kriptovaluta világban olyan helyzetekre utal, amikor a fejlesztőcsapat váratlanul és szándékosan felhagy saját projektjével, a befektetők és résztvevők tudta nélkül. Ebben az esetben a fejlesztők gyorsan eladják a mögöttes kriptovalutát, illetve megszüntetik a projekt mögött álló likviditást. A "rug pull" kifejezés szó szerinti jelentése arra utal, amikor hirtelen kihúzzák valaki alól a szőnyeget, ezzel súlyos pénzügyi veszteségeket okozva az érintett befektetők számára.

Rug Pull-lal vádolják a projektet

A Yearn Finance meredek árfolyamcsökkenése a negatív hírek elterjedésével csak tovább eszkalálódott, a platformot sorra hagyta el a tőke. A Lookonchain által megosztott on-chain adatok azt mutatják, hogy a menekülők között volt egy hatalmas bálna is.

A "0x48f9" kriptotárca 446 YFI-t mozgatott, nagyjából 5,8 millió dollár értékben, amelynek nagy részét tőzsdékre helyezték ki. 

Piaci manipuláció és célzott támadás a dYdX ellen?

Érdemes tudni, hogy a platform termékskáláját a DeFi néhány vezető szereplője, köztük az Aave, a dYdX és a Compound biztosítja.

A decentralizált tőzsde dYdX 9 millió dolláros veszteséget szenvedett el befektetési alapjában - jelentette be a platform az X-en. 

A platform azt is közölte, hogy az alap ennek ellenére továbbra is "jól finanszírozott". A dYdX a weboldalán elmagyarázza, hogy a biztosítási alapja, amelyet arra terveztek, hogy akkor lépjen életbe, amikor egy számla negatív egyenleggel rendelkezik, "nem decentralizált, és a dYdX csapata közvetlenül felelős az alapba történő befizetésekért és az alapból történő kivonásokért". 

Egy utólagos bejegyzésben Antonio Juliano, a dYdX vezérigazgatója "elég egyértelműen a dYdX elleni célzott támadásnak" nevezte az eseményt, amely "a teljes $YFI-piac piaci manipulációjával" járt, és azt mondta, hogy a platform "több partnerrel együtt" vizsgálja az incidenst, valamint felülvizsgálja a v3 platformot szabályozó kockázati paramétereket. 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.36% $67,353.08
Ethereum ETH -3.57% $3,691.46
BNB BNB -2.65% $595.71
Solana SOL -5.77% $165.28
XRP XRP -0.53% $0.5222
Dogecoin DOGE -3.94% $0.1594
Cardano ADA -3.37% $0.4622
Litecoin LTC 0.07% $85.64
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!